Sunday, September 25, 2011

Mithaqan Ghaliza

Bismillahirahmanirahim..

Alhamdulillah majlis pernikahan kami telah selamat dilangsungkan.

Al-Qurán menggunakan perkataan Mithaqan Ghaliza untuk menggambarkan ikatan perkahwinan.

Mitsaqan Ghaliza bermaksud perjanjian yang teguh.
Dalam Al Qur'an perkataan Mithaqan Ghaliza hanya digunakan sebanyak 3 kali sahaja:

1. Allah SWT membuat perjanjian dengan para Nabi Nuh, Ibrahim, Musa dan Isa (Al Ahzab 33:7)
" Dan (ingatlah) ketika Kami mengambil perjanjian dari para nabi dan dari engkau (sendiri), dari Nuh, Ibrahim, Musa dan Isa putra Maryam, dan kemi telah mengambil dari mereka perjanjian yang teguh "

2. Allah SWT mengangkat bukit Thur di atas kepala bani Israil dan menyuruh mereka bersumpah setia pada Allah (An Nissa 4:154)
" Dan Kami angkat gunung (Sinai) di atas mereka untuk (menguatkan) perjanjian mereka. Dan Kami perintahkan kepada mereka, "Masukilah pintu gerbang (Baitulmaqdis) itu sambil bersujud," dan Kami perintahkan (pula), kepada mereka, "Jangan kamu melanggar peraturan mengenai hari Sabat." Dan Kami telah mengambil dari mereka perjanjian yang kukuh"

3. Allah SWT menyatakan hubungan pernikahan (An Nissa 4:21)
"Dan bagaimana kamu akan mengambilnya kembali, padahal kamu telah bergaul satu sama lain (sebagai suami isteri). Dan mereka (isteri-isterimu) telah mengambil perjanjian yang kuat (ikatan pernikahan) dari kamu."


Wa Allahu a'lam..

Friday, August 26, 2011

Kenduri Kesyukuran

Alhamdulillah, praise be to Him...

Saya dengan segala hormatnya ingin menjemput
semua rakan, guru dan sesiapa sahaja yang mengenali saya ke rumah saya pada sebelah petang 4 Syawal / 2 September nanti sempena kenduri kesyukuran perkahwinan saya.

Semoga peluang kami untuk memulakan kehidupan yang baru pada hari baik bulan baik ini akan menjadi permulaan yang baik untuk sebuah perkahwinan yang penuh barakah.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sekitar Majlis Pertunangan


Hantaran Dari Pihak Lelaki

Tepak Sireh

Sebahagian daripada 60 orang rombongan pihak lelaki

Saya memohon doa dari semua untuk mendoakan agar perjalanan baru kehidupan saya berjalan dengan penuh sakinah, mawaddah dan rahmah.



Monday, August 15, 2011

Baca Qurán di Bulan Puasa

Assalamualaikum ~

Seperti semua orang tahu kita digalakkan untuk membaca Al-Qurán di bulan Ramadhan. Bukan baca Qurán sahaja tetapi kita juga dituntut untuk melakukan perkara-perkara kebaikan yang lain. Kenapa? Sebab pahala untuk setiap kebaikan dalam bulan Ramadhan ni berganda-ganda.

Berbalik kepada baca Qurán, tak senang sebenarnya nak habiskan 30 juzuk dalam bulan Ramadhan.

Sebab;

1. Kita juga ada banyak komitmen lain yang turut berjalan seiring dalam bulan Ramadhan, contohnya; kerja yang dari pagi sampai petang, sesetengah orang kerjanya sampai malam, dan sampai pagi esoknya pula baru balik ke rumah. Walaupun bulan puasa, sesetengah pekerjaan memang tetap sibuk seperti hari biasa. Ini mengurangkan masa untuk membaca Qurán.

2. Student: exam. Perkara yang sinonim bagi student. Kalau masa tak banyak dan kita memilih untuk membaca Qurán dan tak sentuh buku study tak jadi juga. Allah pun tak suka, jadi kita kena bijak pilih priority antara dua kebaikan. Mungkin kita boleh lakukannya seiring sama banyak baca Qurán dan study, atau ada kalanya kena memilih mana yang lebih utama untuk dilebihkan.

3. Perempuan: tolak time tak boleh solat. Dah seminggu tertinggal dari bacaan juzuk sepatutnya. Jadi kena cover baca lebih dari satu juzuk sehari untuk beberapa hari. Mencabarkan? Lelaki tak ada alasan ini.

4. Perempuan: extra-job: bangun masak sahur (untuk orang yang dah berkahwin), masak berbuka puasa, buat kuih raya, jahit baju raya dan sebagainya. Ada extra job untuk perempuan di bulan Ramadhan nie. extra-job tuh dapat pahala juga, tp sebab entry nie fokus kepada "khatam Qurán", maknanya perempuan ni cabarannnya lebih untuk mencari masa dan kesempatan membaca Qurán.

Jadi?

1. Apabila berjumpa dengan konflik kerja yang sangat sibuk, pandai-pandailah kita cuba lakukan yang terbaik. Mungkin tahun ini tak sempat khatam Qurán, tahun depan boleh cuba untuk azam supaya dapat khatam Qurán. Tapi at least sekali seumur hidup tu dapatlah kita khatam Qurán di bulan Ramadhan. Fadhilat baca Qurán ni banyak.

“Bacalah Al-quran karena sesungguhnya Al-quran itu datang pada hari kiamat sebagai syafaat bagi pembacanya“. ( HR. Muslim)

2. Pelajar: Pandai-pandailah cari masa, balance kan masa, jika sebelum exam mungkin tertinggal beberapa juzuk, lepas exam gandakan lah, kalau dah tak ada komitmen lain 5 juzuk sehari pun mampu sebenarnya. Sedangkan ada sahabat-sahabat Nabi SAW mampu habiskan satu Qur;an setiap malam di bulan Ramadhan. Ada kalanya exam tidak mengganggu bacaan Qurán pun.

“Orang yang membaca Al-Qur’an dengan mahir akan bersama para malaikat yang mulia. Sedangkan orang yang membaca Al-Qur’an dengan terbata-bata serta berat dalam membacanya, maka ia akan mendapatkan dua pahala “. (HR. Bukhari dan Muslim)

3. Perempuan: Begitulah, kena pandai bahagikan masa dan letakkan keutamaan. Mujahadah dan Tadhiyyah. Jika dah berkahwin komitmen di dapur pada bulan Ramadhan memang lebih banyak berbanding yang hidup bujang. Jadi, sementara hidup bujang pastikan diri dapat habiskan 30 juzuk. Kaum suami dan bapa pun dapat menumpang pahala jika tolong cepatkan kerja isteri di dapur agar isteri dapat kesempatan tahajud dan baca Qurán.

“Firman Allah SWT dalam hadis Qudsi, siapa yang disibukkannya oleh al-Quran daripada memohon kepadaku, nescaya aku kurniakannya yang lebih afdal daripada yang aku kurniakan kepada orang yang meminta. Dan kelebihan kalam Allah SWT berbanding dengan semua kalam sama seperti kelebihan Allah atas segala makhluknya.” (HR Al Tirmizi)


Walau apapun keadaan kita, cubalah untuk membaca Qurán sebanyak mungkin dalam bulan Ramadhan ini.

Allah melihat usaha dan kesungguhan kita, bukan natijahnya!

Saya tengah sangat berazam untuk menghabiskan 30 juzuk walaupun telah agak ketinggalan kerana bercuti tidak puasa dan minggu ini adalah minggu exam mid semester. Masih optimis mampu habiskan 30 juzuk, berusaha, Jom!


Saturday, August 13, 2011

24th!

Dalam entry yang lepas saya kata tahun nie tak ada midnight birthday celebration. Memang tak de lah on 9th malam 10th august, tapi ada on 10th malam 11th...=D

Sy kan baru kt UiTM nie, jd kawan2 tak de fb sy, tak tahu pun sy blogging..so there's no way mereka akan tahu my birthday. Except Nisa and Azrul yang wish dalam kelas. So on 10th baru diaorang tahu my birthday...dadadaaaa..sy kena marah sbb tak beritahu *takkan sy nk bgtau kot* walaupun sy memang sleepover kt rumah mereka malam-malam, so boleh sahur sama-sama.

Maka terjadilah pada 10th malam 11th, lps balik terawikh kt Masjid sy hantar diaorang balik rumah, saya kata nk balik rumah dulu and settle my things. Mira dan Ila cm tak nak bergerak dan tak nak turun dari kereta, beria-ia ajak sy naik terus and kalo sy nk dtg later they want confirmation that i will come to sleepover. Lama gak lah duk main tarik tali berdolak dalik cmtu sbb sy tak nak bg janji pasti that I will come to sleep...*sampai sy rs geram dengan mereka yang tak nak turun dari kereta unless saya berjanji confirm dtg*...mereka siap ugut nak amik buku-buku saya, so I have to come sbb nanti tak de buku nak study.

Saya balik rumah untuk buat beberapa perkara, mandi, tukar baju, baca Qurán satu juzuk, simpan dan kemas itu dan ini. Tiba-tiba Ila sms pesan suruh beli makanan dan bawa ke rumahnya, *sbgai taktik to ensure I will come*

Saya pun pegilah ke rumah mereka lewat malam sudah, dan disambut dengan celebration yang agak meriah. Daaaa...ada kek secret recipe, kek span, apam pokkedot, ayam goreng dan air milo sejuk campur ais kegemaran! *mereka dah perasan betapa milo-addictednya saya*

at 1 a.m..
excuse me for super kecik anak tudung, it's a surprise in the middle of the night

"jaga seri" pesanan untuk kawan yang "tak kisah"

comel..=)

pen berukir "thuaibah" untuk sign borang, thank you=)

credit to Ila for capturing the pictures :-)

Mereka nie semua kawan-kawan yang saya baru kenal di UiTM. Saya masuk kat sini sorang-sorang, dan perkenalan kami bermula dari "zero". They have helped me a lot in adapting with my new life in UiTM. Thank you Allah for granting me good friends..

Last but not least, ada seseorang yang tidak boleh ditinggalkan untuk diberi penghargaan, Cik Ainun=). Dia yg berada dalam diary birthday saya sejak tingkatan 2 sehingga kini, watak dia adalah significant setiap tahun. Tahun lepas dia bg saya novel pasal doktor by Sidney Sheldon lps belanja saya makan di Mid Valley dan One Utama...*T_T*. She's a busy Deloitte Auditor now....so a phone call to wish is more than enough! thank you cik nun=).

Konkusinya, quoting the meaningful wish from Amalina (my usrah mate for 3 years);
"...semoga allah meredhai umurmu,dan kamu juga redha dgn apa Dia sediakan utkmu [bayyinah:7-8]
Pesanan yang amat-amat bermakna untuk hari lahir terakhir sebagai Single. Waktu kita Single, kawan-kawan memang memainkan peranan besar dalam kehidupan kita, pengalaman kita dan juga mood kita. Tapi bila dah berkahwin, tidak dapat tidak suami akan memainkan peranan yang besar walaupun dia adalah individu yang seorang, bukan ramai seperti kawan-kawan. "Dia" watak baru yang akan memainkan peranan besar dalam kehidupan kita, pengalaman kita dan juga mood kita.

Moga saya dapat redha, sabar dan tabah untuk menghadapi apa jua yang akan berlaku selepas ini dan tahun-tahun yang mendatang. Dan tiada kekuatan itu datang melainkan daripada Allah SWT sendiri.

Terima kasih semua...
Doakan saya dapat suami yang dapat menggembirakan saya juga..=)

Wednesday, August 10, 2011

Birthday stories..

Assalamualaikum wbt

Rajin pulak mahu menulis enty malam-malam nie, it's my birthday night tonight..
Feel something missing...from all those yearssssss

no midnight birthday celebration..teringat lah pulak kan sbb dah bertahun-tahun memang celebrate macam tue. with all sort of things accompanied that, jak dari zaman umur 18 tahun. Rindu kawan-kawan yang pernah buat macam-macam untuk saya, macam-macam, yang kreatif yang menarik, yang surprise, yang terharu, yang lucu, yang sweet dan sebagai bagainya. Dalam tempoh usia remaja tu memang tempoh masa berkenalan dan berkawan dengan ramai orang, jadi rempah ratus dan rencah yang terjadi pun banyak lah juga...

Kenapa saya tulis sejak umur 18 tahun? Sebab sejak usia 18 tahun baru saya duduk dengan kawan-kawan. Saya tidak bersekolah asrama. Bila duduk dengan kawan-kawan nie bermula lah segala bagai jenis midnight celebration setiap tahun.

Masa tuh, jika tidak celebrate face to face pun, mesti berduyun mereka-mereka yang rapat dan special tunggu pukul 00:00:01 utk jadi orang 1st wish birthday. Manfaatkan teknologi sms dan call, hehe... time baru habis sekolah dan baru ada handphone.

Yang paling happening masa 1st year di Canberra, sbb hampir satu batch dari semua kursus berparti malam tu, 1Malaysia. Kami tidak tahu kedai kek yang halal, maka budak-budak 1st year nie 'bergotong-royong" membuat sendiri kek yang besar.

Yang paling syahdu dan sweet lagi membekas di jiwa masa final year, yang disambut bersama murabbi dan mutarabbi. Bersama kisah sebuah kek cokelat moist yang sampai sekarang saya masih rasa "guilty". Hampir 2 bulan sebelumnya, housemate bertanya, "thuaibah, apakah kek idaman awak?". Saya pun menjawab dengan penuh khayal lagi action tanpa mensyaki apa-apa, dengan ayat pertama...."kek idaman saya tiada siapa boleh buat, dia macam ada kt syurga je"...daaa..
Si kawan yang baik hati itu meminta saya menerangkan bagaimana kek itu dengan lebih terperinci, maka saya dengan penuh selamba dan actionnya, menerangkan khayalan saya.

*Ting* kek itu ada di depan mata pada malam birthday.

Ya ALLAH, bersalahnya Allah je tahu, nak menangis masa tu jugak. Saya ingat dia tanya suka-suka sambil borak-borak, saya pun apa lagi menyebarkanlah imaginasi mengada saya..she has to use cadbury chocolate bar untuk buat kek tu, bukan coklat masakan biasa dan try buat beberapa kali utk pastikan dpt hasil yang memuaskan... dan saya tidak menyedarinya walaupun kami serumah!....until sekarang saya masih rasa bersalah, lebih dari rasa terharu yang amat!

Setiap tahun ada cerita tersendiri, saya amat menghargai semuanya sampai bila-bila.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Ada satu kenangan sewaktu hari lahir ke-18 yang masih kuat dalam ingatan, tahun 2005 di dalam kelas Rotorua di INTEC. Tiba-tiba ada seekor "burung" terbang dan mendarat di atas meja saya dalam kelas sewaktu saya khusyuk membuat kerja.

Burung itu diperbuat daripada duit kertas RM 1 dan dilipat-lipat menjadi bentuk burung dan boleh terbang ke meja saya. Bila dibuka lipatan duit kertas RM1 itu terlihatlah ukiran Happy Birthday yang agak unik.

Saya masih simpan duit kertas RM1 itu dalam album gambar di rumah saya. It's a simple yet meaningful. Ia adalah hadiah birthday kreatif yang pertama pernah saya dapat.


------------------------------------------------------------------------------------------------

Seorang sahabat pernah membuat handmade geeting card masa tingkatan 3. Saya ingat sampai sekarang kerana dia adalah salah sorang pelajar cemerlang sekolah, dan dia membuat kad 4 muka surat itu sewaktu tengah-tengah peperiksaan TRIAL PMR. Saya impress kot, hehe.

------------------------------------------------------------------------------------------------
after all, not cakes, cards, fresh flowers, books that count, but their sincere efforts (that i can see with my heart) and love that will always remain in my heart.


no midnight birthday celebration;

tahun ini landskap nya lain.

akhir kata,

Selamat menambah amal semua, Ramadhan sudah selesai 1/3.




Ramadhan Dua Zaman


Monday, July 25, 2011

Ramadhan 2011

Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum wbt..

Ada seminggu lagi sebelum Ramadhan menjelma, Ramadhan ke dua di bumi Malaysia sekembalinya dari Australia..

Mari kita menyediakan mental, jiwa dan fizikal untuk Ramadhan!

Mungkin amalan-amalan sunat boleh mula ditambah dan dilatih mulai sekarang, agar nanti bulan Ramadhan dapat momentum yang lebih untuk beramal..



Ada beberapa hadith yang mahu saya kongsikan;

Dari Anas bin Malik :

[ كان النبي صلى الله عليه وسلم يفطر على رطبات قبل أن يصلي ، فإن لم يكن رطبات فتمرات ، فإن لم يكن تمرات ؛ حسا حسوات من ماء ]

Maksudnya : ” Sesungguhnya Nabi SAW berbuka puasa dengan beberapa kurma basah (ruthob) sebelum solat (maghrib), sekiranya tidak ada kurma basah (ruthob) Baginda berbuka dengan beberapa tamar (kurma kering), jika tidak ada tamar (kurma kering), Baginda meneguk seteguk air “. [HR Abu Daud : 2356]

Ada juga pendapat bahawa disunatkan memakan buah-buahan lain jika tidak ada kurma, sesetengah ulama pula mengatakan makanan pertama untuk disentuh ketika berbuka puasa ialah yang tidak disentuh api (spt; buah-buahan dan air mineral).

Hadith ini bagus untuk memberi panduan kepada orang-orang Malaysia yang berada dalam syurga makanan, menghadap makanan bagai tidak ingat dunia ketika berbuka puasa yang akhirnya melewatkan solat Maghrib dan mengurangkan stamina untuk beramal ibadat pada sebelah malam.

Sebaik-baiknya, solat Maghrib disegerakan sebaik sahaja memakan kurma, sedikit kuih-muih dan air. Selepas solat barulah makan makanan yang berat. Ini adalah untuk mengelakkan perut kita terkejut apabila terus menerima makanan berat dan dalam kuantiti yang banyak sebaik sahaja berbuka puasa, dan mengelakkan solat Maghrib ditunaikan di hujung waktu sedangkan solat itu lebih utama.

Nabi SAW bersabda :

[ من صام رمضان إيمانا و احتسابا، غفر له ما تقدم من ذنبه ]

Maksudnya : ” Barang sesiapa yang yang berpuasa ramadhan kerana didorong oleh iman danmengharapkan keredhaan Allah, maka diampunkan baginya dosa-dosanya yang lalu ” [HR Al-Bukhari : 38, Muslim : 175]


Marilah kita berdoa agar ALLAH "mengurniakan" Ramadhan ini buat kita, agar kita mampu memanfaatkan Ramadhan ini dengan sebaik-baiknya.

Wa Allahu alam

Wednesday, July 6, 2011

Aku dan Al Ikhwan Al Muslimun (2)

Dr Yusof Qardhawi mengatakan bahawa peluang bertemu mata buat pertama kali dan mengenali dengan dekat Sheikh Al-Ghazali adalah buah pertama ujian dakwahnya. Perkenalan ini berlaku dalam bot ketika mereka dipindahkan dari Penjara Haikastib, Kaherah ke Penjara di Jabal Tur (gunung tempat Nabi Musa AS menyendiri dan mendapatkan cahaya).

Di Penjara At-Tur Dr Yusof Qardhawi sentiasa mendampingi ulama' ulung yang dikaguminya, Sheikh Al-Ghazali. Beliau menyatakan bahawa Penjara At-Tur mereupakan pusat latihan tarbiah Ikhwan yang paling baik pernah dilalui, "inilah tempoh tarbiah secara intensif bagi seorang tentera untuk mendidik ketaatan, disiplin, pengorbanan dan lebih mementingkan saudara lain berbanding diri sendiri". Penjara itu dipenuhi dengan para ulama' dan anggota Ikhwan yang menukarkan penjara itu menjadi masjid sepenuh masa, untuk beribadah pada waktu malam dan siang, mempelajari pelbagai kitab induk sehingga khatam, bersenam secara berjemaah setiap hari dan menuntut ilmu di kelas-kelas pengajian oleh beberapa ulama' di situ.

Buku yang ditulis dalam bentuk kronologi ini banyak memberi penjelasan penting dan gambaran sebenar terhadap rentetan peristiwa yang berlaku terhadap Ikhwanul Muslimin dan pemerintah Mesir.

Gambaran penyeksaan di penjara yang dahsyat apabila pemerintahan Mesir bertukar pemimpin juga diceritakan dalam buku ini. Banyak kisah yang hampir sama dengan kisah dalam "Hari-hari dalam Hidupku" oleh Zainab Al-Ghazali. Satu kisah yang tidak dapat saya lupakan ialah tentang seorang pemuda yang diseksa dengan sangat dahsyat seperti yang digambarkan oleh orang yang melihatnya, "tubuhnya menjadi seperti selonggok daging yang penuh tersiat dengan luka, bersimbah darah dan nanah yang bercampur darah.."

"Apabila ada perintah untuk membawanya dari sel tahanan ke bilik soal siasat, para pengawal penjara sendiri akan menolak dan merasa ragu-ragu. Akh Muhammad sudah tidak mampu berjalan dan merejka juga tidak dapat membawanya ke bilik soal siasat kerana tubuhnya telah dipenuhi luka. Akhirnya mereka terpaksa menyediakan troli sampah untuk membawa Akh Muhammad ke bilik soal siasat." Beliau kemudiannya meninggal dunia akibat seksaan itu.

"Mereka yang meninggal dunia akibat seksaan biasanya dikumpulkan di ruang tersembunyi yang banyak disediakan di sudut-sudut penjara, kemudian dibawa oleh tentera ke Padang Abasiah untuk dikuburkan dalam satu lubang. Mereka dimasukkan ke dalam lubang tanpa dibersihkan, tanpa dikapankan dan tanpa ada seorang pun yang menyembahyangkan mereka."

Secara keseluruhannya saya melihat pemerintah Mesir memang bertindak keras terhadap Ikhwanul Muslimin sejak dari zaman penubuhannya. Walaupun pemerintah Mesir bertukar beberapa kali, Ikhwanul Muslimin tetap ditekan sejak dulu sehinggalah hari ini (mungkin keadaan adalah sedikit baik selepasa Revolusi Mesir baru-baru ini, namun era baru ini masih terlalu baru). Ribuan telah dipenjarakan dan mati akibat seksaan, ramai tokoh dibunuh dengan pelbagai helah, ratusan pemimpin Ikhwan dibuang ke luar negara dan dihalang daripada memasuki Mesir. Dr Yusof Qardhawi sendiri hanyalah dibenarkan memasuki Mesir selepas Revolusi bersejarah baru-baru ini, selepas berpuluh tahun dihalang memasuki bumi itu.

"Dan mereka melakukan tipu daya, dan Allah juga melakukan tipu daya. Dan Allah sebaik-baiknya pembuat tipu daya" (Al-Anfal:30)

Monday, July 4, 2011

Aku dan Al Ikhwan Al Muslimun



Bismillahirahmanirahim...

Alhamdulillah, saya berjaya menghabiskan buku ini dalam masa tiga hari, pada minggu pertama cuti selepas peperiksaan ACCA.

Dr Yusof Qardhawi pernah mendapat tarbiah Ikhwanul Muslimin dan merupakan seorang ahli Ikhwan yang sangat aktif sejak zaman sekolah lagi. Beliau pernah mengikuti ceramah-ceramah Hassan Al Bana dan pernah beberapa kali dipenjarakan kerana penglibatan aktifnya dalam perjuangan Ikhwanul Muslimin.

Setelah 5 tahun bersama Al-Ikhwan Al Muslimin, beliau menukilkan 5 pandangannya terhadap Ikhwanul Muslimin, tatkala beliau berfikir dan menilai kembali perjalanan hidupnya bersama Ikhwanul Muslimin, samada membawa kebaikan kepada agama dan dunianya atau tidak?. Dan sejauh mana beliau memperoleh manfaat daripada dakwah ini?

Pertama:

Ikhwan telah meluaskan pemikiranku memahami Islam secara menyeluruh sebagaimana yang disyariatkan oleh Allah SWT, sebagaimana yang dinyatakan dalam kitabNya, seperti yang diseru oleh Rasul-Nya dan difahami oleh para sahabat baginda. Islam adalah agama dan dunia, dakwah dan negara, akidah dan syariat, ibadah dan kepimpinan, mushaf dan pedang. Allah SWT berfirman kepada Rasul-Nya:

"Dan kami datangkan kamu (Muhammad) sebagai saksi atas seluruh ummat manusia. Dan kami turunkan kepadamu al-kitab (al-Qurán) untuk menjelaskan segala sesuatu dan petunjuk serta rahmat dan khabar gembira bagi orang-orang yang berserah diri" (An-Nahl:89)

Para fuqaha telah sepakat menetapkan bahawa syariat Islam telah menggariskan segala bentuk akhlak. Tidak ada satu sikap pun yang tidak digariskan dalam syariat Islam. Aku semakin mengenali Islam secara menyeluruh. Islam yang aku fahami tidak hanya bersifat simbolik seperti yang aku fahami sebelum ini dan yang masih difahami oleh sebahagian besar umat Islam.

Kedua:

Aku memahami kewajipan amal jamaí (kerja secara kolektif) untuk memenangkan Islam. Ketika itu aku mulai faham dengan jelas bahawa untuk mengembalikan kemenangan Islam haruslah melalui kata-kata, perbuatan, dakwah dan pengorbanan. Begitu juga dalam usaha mengembalikan kempimpinan Islam yang telah hilang dan mengembalikan hukum syariat yang meliputi seluruh sudut kehidupan, menghadapi musuh-musuh Islam, dakwah, syariah, akhlak dan umatnya.

Semua ini tidak mungkin mampu dilakukan seorang diri. Tetapi mesti dilakukan dalam sebuah jemaah yang mengumpulkan sasaran yang jelas, matlamat yang nyata, memberi pemahaman yang terperinci, iman yang mendalam, keterikatan yang kuat untuk merealisasikan matlamat besar umat Islam setelah runtuhnya khilafah Islamiyah dan tidak adanya khalifah. Tidak ada lagi sebarang ikatan dan tidak ada lagi sebarang sistem.

Semua telah sedia maklum bahawa Allah ada bersama jemaah. Seseorang akan lemah bila bersendirian dan kuat bila beramai-ramai. Serigala akan menerkam domba yang terpisah dari kumpulannya. Bekerjasama atas kebaikan dan taqwa itu adalah kewajipan umat Islam. Dan jika musuh-musuh Islam bersatu dan menyusun barisan untuk memusuhi Islam, kita tidak akan dapat menghadapinya seorang diri dan dalam keadaaan berpecah-belah. Allah SWT berfirman:

"Dialah (Allah) yang memberi engkau kekuatan dengan pertolonganNya dan dengan sokongan orang-orang beriman.." (Al-Anfal:62)

Ketiga:

Aku berubah daripada hanya menjadi seorang penasihat dan penceramah agama di kemung atau di desa sekitarku kepada seorang pendakwah Islam. Penekananku dalam dakwah tidak lagi hanya pada tahap memelihara komitmen beragama bagi seorang individu muslim, meskipun ini merupakan tahap yang perlu terus diperbaiki. Penekananku berubah kepada tahap membina kebangkitan Islam secara global, yang mampu menyentuh pemikiran dan mampu menghidupkan hati seluruh umat manusia di muka bumi. Seorang penceramah agama mampu melembutkan hati, mengingatkan orang kepada kematian, menggunakan kisah-kisah, hadis-hadis motovasi dan peringatan. Sedangkan pendakwah Islam mempunyai misi untuk mencerdaskan fikiran, menyentuh perasaan, menguatkan tekad, meninggikan cita-cita, mengerah tenaga, menghimpun kekuatan, menguatkan ikatan, mengumpulkan umat Islam untuk mengorbankan segala apa yang termampu untuk berjuang di jalan Islam.

Keempat:

Bergabungnya aku dengan Ikhwan telah mengubah cita-citaku kepada cita-cita biasa dan terbatas, pada cita-cita yang besar dan universal. Keinginanku tidak hanya sekadar menyelesaikan pengajianku, tetapi aku menginginkan sesuatu yang lebih luas dan dalam daripada sekadar mencari keuntungan peribadi dan masa dapan diri sendiri.

Aku sangat ingin membebaskan sungai Nil, negara-negara Arab, Islam dari seluruh kekuatan asing yang menjajahnya. Aku sangat ingin mengusir pemikiran dan sistem, serta undang-undang konvensional dan menerapkan pemikiran, sistem hukum Islam yang menggantikan tempatnya.

Aku sangat ingin menyatukan ummat Islam yang telah dipecah-belahkan oleh kejahiliahan, aliran mazhab, egoisme akibat strategi penjajah yang memecah belahkan mereka. Aku sangat ingin mengembalikan khilafah Islamiah untuk memimpin ummat di bawah panji al-Qurán dan kepimpinan Muhammad SAW.

Kelima:

Antara manfaat yang aku perolehi daripada madarasah dakwah Ikhwanul Muslimin adalah membebaskan mahasiswa Al-Azhar daripada terus terasing dalam masyarakat, yang merupakan akibat daripada sistem pembelajaran yang tidak menyeluruh. Generasi Mesir pada waktu itu terbahagi kepada dua iaitu generasi yang mempunyai corak pemikiran agama yang merupakan keluaran al-Azhar dan generasi kota yang berlatarbelakangkan pemikiran umum dan merupakan alumni pendidikan umum. Terdapat jurang pemikiran dan cara hidup yang sangat luas antara dua golongan ini. Mereka tidak dapat disatukan. Maka, antara tujuan utama dakwah Islam adalah untuk merapatkan jurang ini hingga mereka dapat saling bertukar-tukar manfaat. Jemaah Ikhwan telah berjaya menyatukan mereka atas dasar dakwah.


Bersambung...

Thursday, June 16, 2011

Which one are you?



which one are u now?

which one are u in future?

Saturday, June 11, 2011

counting days...

one more day to go

oh,

*usaha, doa, tawakkal*

Sunday, June 5, 2011

bunga-bunga-bunga


Masuk rumah bawa fresh-flowers kat tangan, terus housemate yang tertarik pada bunga datang dekat dan kata berkenan dekat warna Pink.

"waaa..macam Nora Eleena" katanya.

aaaa.. sy tengok separuh je scene Nora Eleena keriangan mendapat bunga hari Khamis lepas, sempat lah tengok bilik tidur, sofa dan katilnya dipenuhi Fresh Flowers, tapi tak sempat tengok lama... tak tengok masa dia bawa bunga-bunga tuh balik rumah dari hotel.

selepas direnjis sedikit air

Saya juga bawa bunga balik rumah. Tapi dari Wedding, bukan dari Cameron Highland. Fresh pink roses nie buat kami sugguh excited malam itu, lagi-lagi baunya pun masih wangi. Mula-mula nak bawa masuk bilik masa nak tido, tapi lepas tuh tak jadi sebab rasa bunga tuh nanti buat saya mimpi bunga...

Esoknya, Mira datang rumah..dia pun geram kat bunga tuh dan kami pun jadi macam budak kecik, bermain bunga. Mula-mula nak renjis bunga dengan air, tapi sebab nak amik gambar kena letak air banyak, sedar-sedar air meleleh kt TV, keluar dari bekas bunga atas TV.

"Thuaibah, awak patut bawa balik banyak lagi bunga-bunga tu...cantik" komen housemate. Tapi, semalam keinginan saya tak lah besar sangat, satu pun kira dah sangat happy=).

Kisah bunga bermula apabila habis Wedding, dan orang mula berkemas-kemas meja dan kerusi dan segala peralatan di bawah kanopi. Ada kakak minta tolong angkut berpuluh-puluh bunga dari luar pagar, masuk ke kawasan rumah. Mula-mula fatimah, sarah dan saya angkut juga jambangan fresh roses tu, tapi sebab banyak sangat tak larat nak buat banyak trip mengangkut bunga.

Saya bagi idea untuk usung je terus meja kayu yang dipenuhi berpuluh-puluh jambangan bunga ini masuk ke dalam rumah. Tapi meja tuh meja kayu, tebal dan berat. Tak cukup orang lah pulak nak mengangkat meja yang berat tu. Last-last saya menghampiri "pak cik" dua tiga orang yang ada di situ, mula-mula saya panggil, "pak cik", dia wt muka terkejut yang saya dah faham apa maknanya...=D. Okeh..tukar.."abang", barulah nak tolong angkat meja tu...

Kami berempat pun angkatlah meja tu masuk ke dalam. So, tak perlu lagi ulang alik berkali-kali nak bawa bunga yang sangat banyak.

Tapi overwhelming lah pulak bermain dengan bunga nie, bau best..cantik..mood yang sepanjang hari berbagai-bagai pun boleh jadi happy. Susun-susun, cium bunga, leraikan kelopak bunga, amik gambar bunga, amik gambar dengan bunga....

favourite pose~


sebahagian dari bunga-bunga yang kami angkut


Titisan air dan bunga

Wednesday, May 25, 2011

Where are the Real Erdogans?

"PAS Youth Wing would cement their image as a protestor against Valentine’s Day celebration and rock concerts. Substantive work – developing policies on the economy, national unity, education, healthcare, taxation, etc – would remain in the hands of PKR and DAP.

In a recent TV interview, during break the interviewers asked me why I have no confidence in the PAS Youth leadership. I responded with a question – if they were to invite younger representatives from Pakatan Rakyat to their TV programme, who would they invite? They mentioned names like Rafizi Ramli, Nik Nazmi, Tony Pua, Zairil Khir Johari, and Hannah Yeoh. And I told them that they have just proved my point. None of the names they mentioned is from PAS.

The reality is, PAS Youth have completely failed to produce visionary youths who can lead a national debate."

QUOTED FROM HERE- I REALLY LIKE THIS ARTICLE

Friday, May 20, 2011

Satu Semester di Bangunan SAAS

Hari ini adalah hari terakhir kelas untuk semester ini..

Ditutupi oleh pesan yang sangat bermakna oleh Sir Andrew, "if u fail ur exam, it's not the end of the word...especially the professional paper. But I hope u will pass.."

Saya cuba menghadam dan menerima ayat itu, tentang hakikat yang kita juga perlu menyediakan diri untuk menghadapi kegagalan walaupun kita berusaha bersungguh-sungguh untuk kejayaan.

Agar nanti jiwa kita tidak terlalu "sakit" kala menerima berita yang tidak menggembirakan itu.

Sediakan sedikit ruang dalam diri untuk itu, dan tumpukan sepenuh ruang yang lain untuk--KEJAYAAN.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Kenapa tajuk entry ini adalah Satu Semester di SAAS? di SAAS sahaja kah tempat yang saya pergi sejak sambung belajar di sini? Ya, kebanyakan masa dihabiskan di tingkat 14 bangunan SAAS. Jika lift rosak kami terpaksa mendaki sehingga tingkat 14, belum lagi dikira mendaki bukit untuk tiba di tingkat satu Menara SAAS ini. Saya masih tidak mengetahui kedudukan fakulti-fakulti lain dan saya juga tidak explore kawasan-kawasan lain dalam kampus ini.

Saya masuk ke kelas tidak mengenali sesiapa, dah la masuk lewat 2 minggu daripada orang lain. Mula-mula takut juga...akhirnya, saya gembira bertemu dan berkawan dengan rakan-rakan baru.

Kelas saya terdiri dari kombinasi pelajar yang datang dari pelbagai latar belakang, ada yang sudah tamatkan Master, ada yang datang daripada Universiti lain, ada yang jauh berusia dari saya, ada yang sudah berkerja sebelum sambung belajar dan ada juga yang baru sahaja grad.

Ada beberapa kawan baru yang ditemui yang akhirnya menjadi rapat. Membawa kepada "bersuka-gembira" menghadiri APECS dinner di Sunway Hotel and Resort dan bersuka ria mencuba memasak Ayam Penyet pada masa kami sepatutnya study untuk Trial P2.

Di APECS dinner saya menyedari satu perkara baru, iaitu kesungguhan pelajar-pelajar perempuan mahu bercantik-cantik. Mula-mula terkejut melihat "demam" para pelajar menyewa dan membeli baju untuk dinner dan juga 3 sesi demo make-up disediakan sebagai persiapan make-up untuk malam tersebut. Semua orang yang saya kenali pergi mendapatkan khidmat jurusolek di kedai dan membeli/ menyewa baju untuk dinner. Ia sesuatu yang sangat baru bagi saya, kerana sewaktu di Canberra, majlis high tea dan dinner dengan diplomat dan duta-duta asing di Kedutaan pun tiada siapa yang mencari baju khas dan beria bermake-up. Yang tahu "sambar" baju kurung , sebab baju kurung itu dikira wajib untuk majlis rasmi. Akhirnya, dapat tahu dari kawan-kawan lain, memang budayanya begitu di sini. Patutlah kawan-kawan sekelas mengajak saya make-up di Kedai. Kiranya, maintain cool lah saya "beranikan" diri tampil tanpa sentuhan jurusolek dan pakaian khas mengikut tema. Heh, berdebar juga sebenarnya.. Pelajar lelaki pun sama juga bab melaram dengan baju nie, semuanya tampil bergaya dengan pakaian dan accessories yang sangat masuk dengan tema.

diaorang cakap bulu mata palsu menghalang beberapa % dari penglihatan.


------------------------------------------------------------------------------------------------

Exam Venue ACCA saya adalah di tempat nostalgik, INTEC yang menyimpan suka duka kisah seorang saya mula mengenal dunia.
Rupa-rupanya SSABSA exam pada November 2006 bukanlah exam terakhir saya di INTEC.


Tuesday, May 17, 2011

Kembali Menconteng

Kenapa blog ini kembali rajin berconteng?

Haaa..sebab budak-budak Universiti dah start cuti semester. Yang ada sekarang tinggal beberapa kerat pelajar yang buat program Professional, CAT, ACCA, CIMA dan yang seerti dengannya. Internet lebih laju dari biasa..bukan laju sedikit tapi laju banyak!

Kalo dulu malam-malam confirm kelajuan dia 0.00kbps, dan sepanjang masa perlahan. Sampai kalo geram-geram sangat tuh saya kata, "kenapalah jadi internet kalo tak leh connet?"" haish..

Sekarang nie tengok Youtube pun tak tersekat-sekat...seronok seronok=D

Nota Kaki: Saya mula perasan yang saya sudah menjadi amat sukar menulis dalam Bahasa Melayu 100%. Maksudnya, tanpa campuran bahasa rojak. Mungkin tidak bagus untuk masa depan..

Kedai Makan

Makan~! Topik yang Menarik Untuk Semua orang.

Setiap kali keluarga atau kawan-kawan datang melawat saya dan bertanya makan kat mana yang best, mesti saya sungguh tak tahu nk cadangkan untuk makan di mana.

Sebab utamanya ialah:
- Saya tidak jumpa restauran untuk dicadangkan dan saya belum berkesempatan meronda restauran-restauran yang banyak di sini (dalam jarak jalan kaki sekitar rumah saya ada lebih kurang 25 buah restauran)
- Kelas saya 8pagi-6ptg, kecuali hari Selasa menyebabkan saya tidak berkesempatan mencuba kedai-kedai di sini.
- Ketidaksukaan saya kepada Cafe Fakulti menyebabkan saya memasak dan membawa bekal ke kelas, terutamanya hari Rabu.
- Saya tidak suka keluar malam, jadi saya tidak makan malam atau saya memasak untuk dinner dan bekal keesokan harinya. Kadang-kadang saya tapau makanan dari kedai-kedai berdekatan.

Kawasan rumah saya ada saaaangat banyak kedai makan, rasanya dalam 25 buah tetapi saya kurang faham kenapa mereka menawarkan menu hampir sama. Bayangkan berpuluh-puluh kedai menjual makanan yang hampir sama. Lagi-lagi menu untuk waktu malam. Kawasan ini adalah kawasan tumpuan ramai, saya rasa mereka boleh jadi lebih maju dengan menawarkan "differentiation", bukan hanya sekadar compete dari segi ""price". Apabila pelajar ramai bercuti seperti sekarang, separuh daripada restauran ini terpaksa ditutup kerana tiada pelanggan, walhal saya rasa mereka boleh menarik pelanggan bukan pelajar jika mereka boleh menawarkan alternatif menu yang lebih baik.

Sejak Study Leave untuk Trial 3 minggu lepas, saya berkesempatan meronda kedai-kedai makan di kawasan berdekatan, dan sekarang saya sudah jumpa beberapa tempat-tempat makan yang boleh dicadangkan dan bawa orang makan;

1. Az-Zahrah (Masakan Cina Muslim), Sek 9

2. Ayam Penyet Ria, Sek 7

3. Pak Su Corner, Sek 16

4. Molek (Masakan Kelantan), Sek 7


(nanti saya jumpa yang sedap-sedap lagi saya tambah kat sini lagi ye)

Monday, May 16, 2011

Akhi Anta Hurrun..



this nasyeed is based on a famous quotation from asSyahid Sayyid Qutb.

أخي أنت حرٌّ وراء السدود ….. أخي أنت حرٌّ بتلك القيود
إذا كنت بالله مستعصما …. فماذا يضيرك كيد العبيد؟!!

.

أخي هل تُراك سئمت الكفاح ؟ …. وألقيتَ عن كاهليك السلاح
فمن للضحايا يواسي الجراح ؟….. ويرفع راياتها من جديد

.

أخي: إنني اليوم صلب المراس … أدكُّ صخور الجبال الرواسي
غدا سأشيحُ بفأسي الخلاص … رؤوس الأفاعي إلى أن تبيد

.

أخي: إن ذرفت عليَّ الدموع … وبللت قبري بها في خشوع
فأوقد لهم من رفاتي الشموع … وسيروا بها نحو مجد تليد

.

أخي: إنْ نمتْ نلقَ أحبابنا …. فروضات ربي اُعدَّت لنا
وأطيارها رفرفت حولنا … فطوبى لنا في ديار الخلود

.

ساثار ولكن لرب ودين … وأمضي على سنتي في يقين
فإما إلى النصر فوق الأنام … وإما إلى الله في الخالدين .


Akhi Anta Hur (Saudaraku, engkau sebenarnya merdeka !)

Syed Qutb

Saudaraku engkau sebenarnya merdeka (walaupun dikurung) di sebalik jeriji besi itu,

Saudaraku engkau sebenarnya merdeka (walaupun) diikat dengan gari-gari itu,

Sekiranya engkau berpegang teguh kepada Allah,

Nescaya tiada tipudaya hamba yang dapat memudaratkanmu

.

Saudaraku, apakah yg berlaku kiranya engkau jemu untuk berjuang ?

Dan engkau melemparkan dari bahumu segala senjata-senjata ?

Siapakah yang akan mengubati luka para tentera yang cedera di medan peperangan ?

Dan siapa pula yang akan mengangkat kembali bendera kita ?

.

Saudaraku sesungguhnya aku pada hari ini adalah tukul besi yang keras,

Aku akan menghancurkan segala sihir/tipudaya jahat segala gunung-gunung yang mencakar langit (pemerintah yang zalim),

Pada hari esok aku akan menghapuskannya dengan pukulan penghabisan,

Segala kepala-kepala ular sehingga ia hancur berkecai.

.

Saudaraku, sekiranya engkau mengalirkan airmatamu atas pemergianku,

Dan engkau sirami pusaraku dengan airmata itu dengan penuh khusyuk (sedih),

Maka nyalakanlah bagi mereka (generasi berikutnya) daripada tulang-belulangku sebagai lilin,

Dan maralah dengannya ke arah kegemilangan yang menanti.

.

***(tambahan tiada dalam lagu tapi ada dalam syair)***

Saudaraku sesungguhnya aku tidak pernah jemu untuk berjuang,

Dan aku takkan mencampakkan senjata daripada badanku,

Sekiranya aku mati sesungguhnya aku syahid,

Dan engkau akan terus mara menuju kegemilangan yang agung.

***(habis tambahan)***

.

Saudaraku sekiranya kami mati kami pasti akan bertemu dengan kekasih-kekasih kami,

Bahkan taman syurga Tuhanku tersedia buat kami,

Serta burung-burungnya akan berterbangan di sekeliling kami,

Maka bergembiralah bagi kami dalam negeri yang abadi ini.

.

Aku pasti akan menuntut bela, atas dasar Tuhan dan agama,

Dan aku akan terus mara dengan perjalananku ini dengan penuh keyakinan,

Sama ada ia berupa kemenangan di atas semua manusia,

Ataupun ia adalah kepulanganku kepada Allah di dalam negeri yang kekal.

Sunday, May 15, 2011

63 Tahun Nakbah

Israel Sambut 63 Tahun Kelahirannya Dengan Penuh Gementar


NAKBAH bermaksud malapetaka atau bencana besar. Manakala Nakbah Palestin merujuk kepada penubuhan Negara Haram Israel yang telah diistiharkan secara resminya pada 15hb Mei 1948. Peristiwa ini berlaku selepas terlaksananya kependudukan dan penjajahan haram oleh rejim Yahudi Zionis ke atas tanah dan penduduk asal Negara Palestin secara sistematik dengan bantuan British dan PBB.

Pencetus penubuhan negara Yahudi

Cadangan penubuhan negara khas untuk orang-orang Yahudi telah dibuat oleh seorang wartawan Hungari, Theodore Hertzl yang merupakan pengasas gerakan Zionis yang kemudiannya dibukukan di dalam Die Judem Stat (Negara Yahudi) pada 1896. Kewujudan Pertubuhan Yahudi Antarabangsa (WZO) melalui persidangannya yang pertama di Basle, Switzerland pada 27-29hb Ogos 1897 di bawah pimpinannya telah membuka era aktiviti politik Zionis, mengorak langkah kepada pembentukan Negara Yahudi di Palestin.

Deklarasi Balfour

British yang merupakan sekutu kuat gerakan Zionis telah sentiasa menyebelahi mereka dengan mengisytiharkan Deklarasi Balfour pada 2hb November 1917 apabila kerajaan British telah memberi jaminan untuk mewujudkan sebuah negara khusus untuk bangsa Yahudi di Palestin. Ini merupakan usaha yang paling jahat dalam sejarah peradaban dunia kerana dengan jelas ianya mencabuli perjanjian antarabangsa.

Holocaust.


Holocaust adalah satu peristiwa yang dirancang secara sistematik oleh Nazi German yang diketuai oleh Hitler dengan kerjasama pemimpin Zionis di Eropah pada ketika itu. Pembunuhan Yahudi di Eropah secara beramai-ramai itu adalah bertujuan untuk mempercepatkan perpindahan Yahudi Eropah bagi mempercepatkan penubuhan negara yang dikhususkan untuk Bangsa Yahudi iaitu di Palestin. Pemimpin Zionis mempunyai terlalu banyak peluang untuk menyelamatkan bangsa Yahudi Eropah jika mereka mahu berbuat demikian. Namun jenayah terancang ini dilakukan demi cita-cita besar mereka untuk membina nrgra Israel dan kemudiannya Israel Raya. Sejak tahun 1933 berlakulah penghijrahan beramai-ramai yang sistematik yang melibatkan ratusan ribu Yahudi Eropah ke Palestin. Sedikit demi sedikit tanah milik penduduk Palestin dirampas samada dengan cara kekerasan mahupun dengan cara penipuan oleh pendatang Yahudi.

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB)

Isu Palestin semakin panas dan mula dibawa ke peringkat antarabangsa di atas tuntutan British yang meminta supaya PBB memasukkan isu tersebut ke dalam agendanya. Laporan Badan Penyelidik Antarabangsa Palestin (UNSCOP) milik PBB telah mengakui tentang ketidak-adilan pengambilan tanah serta cadangan pembahagian bumi Palestin kepada dua buah negara yang berasingan iaitu Palestin dan Yahudi. Namun rentetan duka Palestin semakin berpanjangan apabila sidang pleno PBB yang dipengaruhi Yahudi telah mengeluarkan ‘Ketetapan 181’ yang malang pada 29hb November 1947 dengan membahagikan 2/3 tanah Negara Palestin kepada pendatang Yahudi manakala bakinya yang hanya 1/3 keluasan tanah pula diberikan kepada penduduk asal Palestin yang sah. Inilah situasi yang boeh dianggap mengharapkan pagar tetapi pagar makan padi.

Kelemahan Liga Negara Arab

Rakyat Palestin adalah antara bangsa yang paling malang di dunia kerana dilupakan oleh PBB, negara-negara Arab dan juga umat Islam sendiri. Ketika Yahudi Zionis erat bekerjasama dengan British dan PBB demi mencapai cita-cita mereka, Liga Negara Arab pula gagal membantu perjuangan rakyat Palestin bagi mempertahankan hak-hak asasi mereka dalam mempertahankan kedaulatan Negara Palestin yang telah mereka diami sejak 4500 tahun lamanya.

Penglibatan tentera dari Liga Negara Arab yang digembar-gemburkan itu hanyalah merupakan tragedi apabila mereka telah ditewaskan dengan mudah oleh angkatan tentera pengganas Yahudi yang juga telah meresap ke dalam pimpinan tentera Liga Negara Arab.

Dengan kekalahan yang mengaibkan tentera Arab di dalam peperangan ini dan diikuti dengan penaklukan 78 % bumi Palestin, Yahudi Zionis telah mengumumkan Negara “Israel” pada petang 14hb Mei 1948. British mengundurkan tentera dan pemerintahannya ke atas Palestin apabila Negara Israel yang merdeka diistiharkan secara resminya pada 15hb Mei 1948.

Kemerdekaan Israel adalah Malapetaka Palestin

Kesan langsung dari nakbah atau malapetaka ini ialah kekejaman pasukan tentera pengganas Yahudi Zionis yang telah bertindak mengusir lebih daripada 60 % rakyat Palestin (lebih kurang 800 000 orang daripada sejumlah 1.39 juta rakyat) ke luar negara manakala 30 ribu yang lain telah diusir ke daerah-daerah yang ditakluki mereka.

Daripada jumlah 580 perkampungan rakyat Palestin yang wujud sebelum perang 1948, rejim Zionis telah menghancurkan 478 buah kampung serta terlibat dalam lebih 34 jenayah pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin.

Peperangan 1948 telah memusnahkan kehidupan rakyat Palestin yang telah hidup di bumi bertuah ini sejak ribuan tahun lamanya. Sesungguhnya amat tidak adil apabila Yahudi menjadikan Holocaust atau peristiwa pembunuhan bangsa mereka di Eropah oleh Nazi Jerman sebagai alasan untuk mereka membina rejim mereka di atas lautan, penderitaan dan keperitan rakyat Palestin.

Mereka sengaja melupakan bahawa bangsa Yahudi bukanlah penduduk asal bumi Palestin sehinggakan pemerintah tentera mereka yang kemudiannya dilantik sebagai menteri pertahanan, Moshe Dayan mengakui sendiri bahawa setiap penempatan Yahudi dibina dari keruntuhan perkampungan rakyat Palestin. Ini adalah jenayah yang terancang melalui perencanaan dan pengiktirafan sebelumnya.

Jenayah Ini disahkan lagi apabila PBB yang telah mengeluarkan lebih daripada 110 resolusi mereka (sehingga tahun 2000) supaya mengembalikan hak 4.4 juta pelarian Palestin supaya dibenarkan pulang ke kampung halaman mereka. Namun tidak ada satu pun daripada resolusi-resolusi ini yang dilaksanakan oleh rejim Yahudi Zionis.

Nakbah 1948 yang melanda Palestin juga menimbulkan kenangan pahit dan perasaan terhina yang mendalam di kalangan rakyat Palestin, orang-orang Arab dan umat Islam secara keseluruhannya sehingga ke hari ini.

63 tahun An Nakbah

Kini 63 tahun telah berlalunya Nakbah Palestin, namun rakyat dan Negara Palestin terus diganyang Yahudi Zionis sehinggakan :

Rejim Zionis terus yang melakukan penindasan terhadap rakyat Palestin seperti meruntuhkan rumah-rumah mereka, membakar kebun-kebun mereka dan memperluaskan kawasan penempatan pendatang haram Yahudi. Sehingga kini yahudi telahpun merampas dan menguasai lebih 90 % dari keseluruhan bumi Palestin.

Peningkatan serangan ke atas Masjid al-Aqsa oleh ekstrimis Zionis yang semakin kerap mencabul kehormatan dan kesucian qiblat pertama umat Islam di dalam rangka mereka mengYahudikan Baitul Maqdis. Mereka bercita-cita untuk meruntuhkan masjid Al Aqsa dan mendirikan Kuil Yahudi di atas tapak masjid sekarang. Mereka kini telah berjaya membina Kuil Yahudi (Sinagog Hover) bersebelahan dengan masjid al Aqsa

Melakukan penangkapan dan pemenjaraan orang-orang Palestin yang tidak bersalah sehingga lebih daripada 12 ribu di kalangan mereka kini merengkok di dalam penjara Israel. Di kalangan mereka adalah orang-orang tua, kanak-kanak malahan juga wanita yang hamil lagi sakit.

Sekatan ekonomi yang dirancang secara rapi oleh Zionis menyebabkan orang-orang Palestin tersepit dan terpaksa bergantung kepada sumber pekerjaan yang dimiliki oleh Yahudi. Akibatnya ramai di kalangan rakyat Palestin yang menganggur dan dibelenggu kemiskinan serta kebuluran.

Ramai di kalangan kanak-kanak palestin yang telah dinafikan hak mereka untuk belajar sehinggakan jumlah mereka yang sempat ke pengajian menengah adalah dari peratusan yang sangat kecil.

Rejim Zionis tanpa malu dan segan telah membina tembok pemisah gergasi yang terpanjang di dunia iaitu sepanjang 720 km di Tebing Barat yang menyekat penghidupan rakyat Palestin di sana serta menjadikan Tebing Barat sebagai penjara yang terbesar di dunia.

Dijangkakan seramai 6.85 juta di kalangan rakyat Palestin adalah pelarian yang hidup dengan penuh kedaifan sejak 63 tahun yang lalu. Inilah jumlah pelarian yang paling lama dan paling ramai di dalam sejarah peradaban dunia.

Rejim Zionis kini berterusan menyiksa dan membunuh rakyat Palestin terutamanya di Gaza yang turut diakui pemimpin kanan mereka sebagai holocaust yang lebih hebat.

Penindasan, penodaan dan kekejaman yang dilakukan oleh rejim Israel ini terhadap rakyat dan negara Palestin telah berlaku dalam tempoh yang amat panjang dan berlarutan. Sudah tentulah ianya tidak harus dibiarkan begitu sahaja.

Sambutan 63 Tahun kelahiran Israel


Hari Ahad ini, 15 hb Mei 2011 adalah tahun ke 63 kelahiran negara Haram Israel. Memang benar bahawa tarikh ini adalah detik derita bagi umat Islam. Namun saya kurang setuju sekiranya kita berhadapan dengan peistiwa ini dengan rasa sedih dan berputus harapan dengan keadaan umat Islam kini.

Sebenarnya banyak petanda bahawa kemenangan akan berpihak kepada umat Islam dan sampai masanya untuk kita akhiri era sombong mereka itu.


1-Kerajaan zionis Israel semakin panik dengan perkembangan di Timur Tengah, apatah lagi dengan permuafakatan Hamas-Fatah dan fraksi Palestin yang lain.

2-Tumbangnya Mubarak dan persetujuan Kerajaan Semestara Mesir untuk membuka ‘Rafah Gate’ secara kekal.

3-Kesediaan barisan pemuda di Bumi Anbiya melancarkan Intiadah ke 3 dengan pempuran yang lebih dahsyat.

4-Berkurangannya kedatangan pendatang Yahudi ke Palestin. malahan lebih 700 ribu Yahudi telah cabut keluar dari Palestin sejak 9 tahun yan lalu

5-Generasi muda Israel tidak beriman dan tidak berminat denan agenda Zionis apatah lagi berjuang untuknya.

6-Pertambahan penduduk Palestin di Gaza, West Bank & Palestine-1948 jauh melebihi bilangan kelahiran anak-anak Yahudi. Ini merupakan projek bom demografi yang menakutkan zionis untuk angka masa panjang

7-Ekonomi Israel semakin merosot dengan Intifadah Pertama yang dilancarkan pada 1987, Intifadah al Aqsa pada tahun 2000 dan pertembungan yang berterusan selama ini.

8-Sokongan dunia antarabangsa terhadap isu Palestin meningkat. Bukan sahaja di kalangan negara-negara umat Islam bahkan di sebahagian dunia Barat yang lainnya.

Dan sebenarnya banyak lagi petanda yang menunjukkan bahawa Islam akan kembali gemilang dan Zionis bakal berhadapan dengan episod gelap yang akan menguburkan kesombongan mereka selama ini. Pastikan bahawa anda tidak tertinggal daripada gerabak perjuangan yang mulia ini.

Kita berjumpa di Al Aqsa nanti

Salam perjuangan

Dr Z

Thursday, May 12, 2011

Berita Paling Gembira

Berita paling gembira bulan nie...

-Hamas dan Fatah adakan perjanjian damai untuk berkerjasama... (terasa bagai satu rahmat yg besar).
*perjanjian ini ditandatangani di Cairo, Mesir jadi orang tengah.
*Tokoh saya kagum, Khaled Mishal wakil Hamas tandatangani perjanjian dengan Mahmud Abbas (Fatah).

-Kerajaan Mesir memutuskan untuk membuka sempadan Mesir-Palestine buat selama-lamanya.
*sempadan ini telah ditutup rapat Sejak Hamas memenangi Pilihanraya Palestine pada 2007, dan hanya dibuka sangat sedikit dalam kes-kes istimewa seperti Serangan dahsyat Israel terhadap Palestine pada Dec 2008 dan Insiden Frotila Gaza tahun lepas.

-Hamas bersetuju menukarkan Gilat Shalit (tentera Israel yang ditawan sejak 2007) dengan tawanan Palestine di Penjara Israel. Mesir menjadi orang tengah rundingan.
*Sekali terfikir hebat sangat lah Hamas nie jaga tentera Israel nie sejak 2007. Israel kan ada peralatan perisikan yang canggih, satelit hebat dan sebagainya tapi Israel tak jumpa cari tenteranya yang disimpan Hamas selama hampir 5 tahun, padahal bumi Palestine yang dikuasai Hamas kecil sangat je. Lagipun Israel selalu serang Palestine teruk-teruk seolah-olah tiada tanah Palestine yang tidak diserang, ajaib juga tak jumpa tentera yang sorang nie.
*Teringat buku "from Beirut to Lebanon", doktor sukarelawan yang menulis buku tu berkata, sewaktu dia di sana ada satu je hospital yang tidak hancur lebur diserang Israel. Rahsianya, mereka meletakkan askar Israel yang ditawan di atas bumbung hospital tersebut. Begitu berharganya nyawa seorang Israel berbanding manusia-manusia lainnya.

Semua ini berlaku selepas Revolusi Mesir menjatuhkan Hosni Mubarak.
- Negara Islam sendiri yang membantu Israel menyeksa rakyat Palestine dengan menutup sepenuhnya sempadan.
- Walaupun terdapat sedikit pengaruh ikhwan muslimin dalam era baru Mesir, namun keputusan menolong Palestine ini dibuat oleh kerajaan sementara Mesir yang terdiri daripada Tentera Mesir dan tokoh-tokoh bebas. Maknanya, sesiapa yang tidak didorong oleh kepentingan peribadi dan ditutup hati dari kebenaran, akan nampak rasional dan keadilan untuk Palestine, jadi semua orang yang waras sebenarnya mahu membela Palestine, bukan hanya golongan Islamis.
- Mesir belum pun membentuk kerajaan baru selepas era Hosni Mubarak, namun ia telah bekerja menolong nasib jirannya. Tahniah dan Alhamdulillah..

May it lasts forever...

Sunday, May 8, 2011

10 soalan Ta'ruf

Bismillahi rahmanirahim...

Oh tema masih tema Musim Meriah Inbox.

Excuse me, nampaknya mungkin entry May-June nie ada tempias Nasi Minyak. Nasi Minyak sedap tapi yang paling sedap ialah dapat jumpa ramai akhawat di musim ini~~.

I will be going for a Jaulah Nasi Minyak next week, insyaALLAH.

Saya terjumpa di sini 10 Soalan (ILUVISLAM) yang memberikan panduan yang berguna untuk ta'ruf, yang saya rasa merangkumi perkara-perkara besar dan penting. Boleh dibuat panduan buat yang memerlukan, dan boleh juga diubah mengikut kesesuaian.

1. Apakah wawasan hidupnya?

2. Bagaimanakah kefahamannya mengenai konsep perkahwinan?

3. Apakah sifat-sifat yang digemari dan tidak digemarinya?

4. Apakah pandangannya mengenai anak pada tahun pertama perkahwinan?

5. Adakah dia mempunyai masalah kesihatan atau kecacatan?

6. Adakah dia seorang yang suka bergaul?

7. Bagaimana hubungannya dengan ahli keluarganya?

8. Apakah kegemarannya dan bagaimana dia mengisi waktu lapangnya?

9. Adakah dia aktif dalam mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau pertubuhan kebajikan?

10. Apakah pandangannya sekiranya ibu bapa masuk campur dalam urusan peribadi atau urusan rumahtangga mereka?

Kalau boleh dapat jawapan bertulis bagus juga, 10 tahun, 20 tahun, 30 tahun lagi boleh tengok balik samada perjalanan on track pada matlamat asal yang besar tak? Boleh muhasabah dan perbetulkan mana yang kurang.

Friday, May 6, 2011

Apa mahu kata..

Satu isu yang sangat sensitif, sungguh dari sudut hati paling dalam.

Setiap kali terdengar, terlihat, terbaca dan apa2 yang "ter" yang berkait dengan kes terbaru Anwar Ibrahim, terasa hati dan dada sangat sesak...

Saya dah baca kisah nie dari saya Darjah 5 (tahun 1998), saya baca detail masa tuh sebab saya kecik lagi, saya tak tahu apa itu dunia ini...sebagai budak kecik, saya baca dan saya baca dan saya ikut dengan bersungguh-sungguh segala perkembangan "menarik", yang terasa bagai dalam novel penyiasatan kegemaran. Si budak kecik itu mengumpul keratan akhbar kes-kes perbicaraan mahkamah yang panjang itu..dia kumpul, tampal dan bukukan dengan sokongan ibunya...budak kecik itu mengikuti segala berita dengan penuh teliti, segala detail, segala twist, segala percanggahan, segala pendedahan, dari segala jenis media dan pelbagai buku...

Kini, tahun 2011..budak Darjah 5 tuh sudah berusia 24 tahun...sudah 12 TAHUN dia membaca berita yang sama...12 TAHUN adalah masa yang cukup lama untuk membaca satu plot yang berulang-ulang.

12 TAHUN adalah satu masa yang cukup lama... Logikkah ada manusia yang boleh terus menerus melakukan perkara aib kala dia tahu seluruh teropong media menghala kepadanya setiap masa?

Namun, skg, bekas budak darjah 5 itu terasa seolah-olah ada sensitiviti melebihi jangkauan akal...dada dan hati juga berserabut setiap kali ter dengar, ter baca...ter...

Saya mengimpikan sebuah negara yang berusaha menuju kemajuan dengan agenda pemacuan bangsa menjadi agenda utama semua pihak. Saya mahu hidup di sebuah negara yang akhbarnya memaparkan idealisme pembangunan bangsa pada muka depan. Saya ngeri berada di sebuah negara yang memaparkan footage video hitam putih skandal pada muka depannya...

Allah, jangan turunkan azab yang tak mampu kami tanggung pada negara ini.
Allah selamatkanlah negara ini.
Allah, rahmatilah negara ini agar anak cucu kami boleh membesar menjadi insan bertaqwa di negara ini.
Jika sekiranya penduduk negeri-negeri beriman dan bertakwa, pasti Kami akan melimpahkan kepada mereka berkah dari langit dan bumi (7:96)

Tuesday, April 26, 2011

Musim Meriah Inbox

Assalamualaikum wbt..

Cuti sekolah semakin menghampiri, dan tahun ini inbox menerima jemputan yang berbeza...dari orang-orang yang sebaya. Adakah ini bermakna kita semakin tua?..oh, tidak.

Andai diikut kehendak hati, memang mahu memenuhi semua jemputan tersebut, menghadirkan diri, bertemu pasangan yang diraikan, berkongsi rasa gembira dan ber re-union dengan rakan-rakan yang lain.

Namun, ada peperiksaan akhir sedang menunggu di musim tersebut...

Susah untuk mengatakan "saya tidak boleh hadir", kerana hati memang sangat2 nak pergi especially yang batch2 saya tu, yang pernah tido menggigil kesejukan dalam khemah sama-sama, pernah makan ice-cream tgh2 malam di tepi padang time winter sama-sama, yang pernah makan berkongsi pinggan dan gelas... (...list goes on...)

Dengan berat hati, saya terpaksa menguzurkan diri, tidak mampu untuk memenuhi beberapa jemputan kerana ada juga yang bertembung dengan tarikh peperiksaan, terutamnya Majlis Kak Didi.. walau apapun, terima kasih atas jemputan, moga bahagia hingga ke syurga.

Ada 2 majlis di Johor, harap-harapnya saya boleh pergi salah satu darinya..(harap2 parents bagi izin)


14 May - Intan (Melbourne) & Norman Naim

21 May - Kak Khomsiah Bakrim & Aizuddin

28 May- Maimunah Khairuddin (Melbourne) & Akh Mahizal

3 June - Cousin

3 June- Suriani (Along) (SMKAWA) & Shuk

4 June- Kak Fazz (Melbourne) & Akh Amal Asrol

5 June - Danial Zaki & Ida Suliza (SMKAWA)

5 June - Cousin

6 June- Cousin

11 June- Kak Norsyahida (Melbourne) & Akh Rusman Arief

12 June- Kak Didi (Canberra) dan Akh Taqiyudin

19 June- Akh Rusman Arief & Kak Norsyahida (Melbourne)


sape lg?...




(teringat kisah lama....auturm camp, april 2007; bila bilang2, rupanya sembilan sudah ke fasa berikutnya)

InsyaAllah, my prayers are with u..

"Barakallahulakuma wa baraka alaikuma wa jama’a bainakuma filkhair wa razakakuma zurriyatan tayyibatan tanfaul Islam wal muslimin"

There's a nice, newly released Indonesian version song. Sesuai dengan musim penuh Inbox.
The Indonesian pronouncation is perfect!

Saturday, April 23, 2011

They are good teachers.

Kisah A:

"Riba itu haram dalam Islam, bank-bank di Malaysia banyak yang terlibat dalam riba. Kita sebagai orang Islam tidak boleh terlibat dengan riba", Tutur Pensyarah yang mengajar salah satu subjek perakaunan, yang tiba-tiba sedikit "melencong" daripada topik tentang Interest Rate yang diajar.

"aku keje kt bank tu dulu"
"eh, aku tak tahu pun tak boleh kerja kt bahagian babitkan riba",
"so, kiranya tak bolehlah kerja terlibat dengan riba"
"tak tahu pun selama nie" dan ayat seumpanya berterusan sewaktu kami semua berada di lift selepas kelas tamat. Saya yang baru sahaja menyertai pengajian di sini hanya mendiamkan diri, mendengar tanpa sepatah pun mencelah perbincangan mereka yang kelihatan sangat terkesan dengan beberapa ayat Pensyarah tentang Riba.

Kisah B:

"it's about duality of the standard. Can we accept two different quality standard of water for two different countries?" Pensyarah yang sedang membincangkan soalan tetang ethics, tiba-tiba berkata, "Mark and Spencer will donate all the profit on Saturday or Sunday to Zionisme. Same goes to Starbucks. Starbucks got the award in Jerusalem as the biggest contributor to Zionisme"

Suddenly, the girl sitting next to me asked me "what is Zionisme?" since the lecturer was talking, I wrote on my textbook, "Zionisme=Zionist<---Jew". I passed my textbook to her. Things seemed to be absolutely new to her, even the word itself.

Then, she gave me a piece of paper (the paper that she's actually wrote the lecture note) asking me to write it again on her paper. While the lecturer was still talking I wrote on that paper, "Zionisme=Zionist" Then, I drew Zionist as subset to Jew. With a note, " a group of people from Israel, US, Australia etc who want to demolish Palestine and take over Baitul Maqdis (our third holy mosque) to build their temple on that site." I passed that paper to her. Then, she took pink pen and wrote "Say NO to Starbucks and Mark n Spencer" on top of my writing and drawing of subset.

We continued listening to lecturer until the end~~

I was quite surprised to see in both incidents, how easy people to totally accepted the fact when it came from someone they respected, i.e: the lecturers, even though the fact is extremely new to them.

Lesson of the day: Most of the people don't like to have lengthy lecture on one topic. Some short, few sentences in our daily profession is very effective in spreading the teaching of our religion. Good job lecturer!

p/s: The facts above may not precisely accurate, but I believe it's not misleading.

Thursday, April 14, 2011

Usrah Baru

Bismillahi rahmanirahim...

Dulu kawasan ini dikenali sebagai satu kawasan, Shah Alam Klang. Sekarang ia telah dipecah menjadi dua kawasan yang berbeza. Usrah saya pun juga terlibat dalam penstrukturan semula ini. Saya masuk kawasan Shah Alam.

Alhamdulillah, baru dapat Usrah baru dan harapnya lama lah berada dalam kumpulan ini supaya dapat banyak benda dipelajari dan dihadam bersama.

Memang banyak sangat perkara yang berbeza antara Usrah Malaysia dan Usrah di Australia, semuanya ada kebaikan dan kekurangan masing-masing.

Sejak saya balik Malaysia, usrah saya memang ada kombinasi ahli dari wanita yang berpangkat kakak dan mak cik kepada diri saya. Satu lagi ialah ada ahli yang mempunyai latar belakang pendidikan dan kerjaya yang jauh berbeza dari kita, contohnya ada ahli yang berpendidikan Syariah dari timur tengah, dan dalam negara. Ada ahli yang berkerja sebagai guru, jurutera, pengusaha tadika dan doktor. Segala kombinasi ini memang mewujudkan variasi yang menarik. Usrah lama saya ada beberapa babies yang dibawa bersama semasa usrah. Jadi, usrah juga boleh jadi tempat bermain dengan babies, kacau mereka or buat baik dengan mereka.


~ makin hari makin sibuk, dunia pun makin mencabar~

Kadang terdetik, cabaran sekarang tidak sebanyak mana berbanding masa depan yang sedang menanti, dan hanya satu doa tulus yang mampu dipohon, "thabbit qulubana a'la deenik".

"Matikanlah aku sebagai Muslim dan temukan diriku di Syurga bersama orang-orang yang soleh" (12: 101)

Tuesday, April 5, 2011

3 papers

P1- Professional Accountant
--> Corporate Governance, Risk Management (Control System etc), Professional Values and Ethics (including CSR)

P2- Corporate Reporting
--> Group Consolidation (Basic Group, Complex Group, D-Shape, Changes in Group Structure, (FOREX) Foreign Operation Subsidiary/Parents/ Associate, Group Cash Flow)
--> Accounting Standards and Treatment including (ED) expose draf (IFRS, IAS).
These are Standards that are examinable, even if the effective date is in future:
*IAS 1: Presentation of Financial Statements
*IAS 2: Inventories
*IAS 7: Statement of Cash Flows
*IAS 8: Accounting Policies, Changes in Accounting Estimates and Errors
*IAS 10: Event after reporting period
*IAS 12: Income Tax
*IAS 16: Property, Plant, Equipmet
*IAS 17: Leases
*IAS 18: Revenue Recognition
*IAS 19: Employeee Benefit
*IAS 20: Government Grant and Assistance
*IAS 21: The effects of changes in foreign exchange rate
*IAS 23: Borrowing Cost
*IAS 24: Related Party Disclosure
*IAS 27: Consolidated and Separate Financial Statements
*IAS 28: Investment in Associates
*IAS 31: Interest in Joint Ventures

*Financial Instrument:
IFRS 9: Financial Instruments
IAS 39: Recognition and Measurement
IAS 32: Presentation
IFRS 7: Disclosure

*IAS 33: Earnings Per Share
*IAS 34: Interim Financial Reporting
*IAS 36: Impairment of Assets
*IAS 37: Provisions, Contingent Liabilities and Assets
*IAS 38: Intangible Assets
*IAS 40: Investment Property

*IFRS 1: First time adoption of international financial reporting standards
*IFRS 2: Share Based Payment
*IFRS 3: Business Combinations
*IFRS 5: Non Current Assets Held For Sale and Discontinue Operation
*IFRS 8: Operating Segments
*IFRS: For Small and Medium Sized Entities

Exposure Drafts, Discussion Papers and Other Documents
- Simplifying earnings per share: Proposed Amendments to IAS 33
- Imorovement to IFRS 5
- Improved conceptual framework for financial reporting
- Fair Value Measurement
- Management Commentary
- Financial Instruments: Amortised Cost and Impairment
- Measurement of Liabilities in IAS 37
- Conceptual Framework: the reporting entity
- Defined Benefits Plans
- Fair value option for financial liabilities
- Presentation of items in other comprehensive income
- Leases
- Insurance Contracts
- Preliminary views on amendments to IAS 19 Employee Benefits


P3- Business Analysis
--> Business Strategy, Competitors and Customers, Stajkeholders, Business Process, Improving Process, E- Business and Project Management, Leadership, Performance and Reward, Managing Strategic Change (more to Management Accounting-without complicated, detailed computation of cost)

I hope this brief note on What is P1, P2 and P3 will help those who asked me regarding the subjects.

Saturday, March 19, 2011

Jiwa yang Kaya

"kekayaan sebenar itu adalah kekayaan jiwa, jiwa yang merasa penuh dan cukup" Tuan Guru Nik Abdul Aziz.
Nikmat kekayaan jiwa adalah nikmat yang amat besar dalam kehidupan manusia. Indikasi terbesar kekayaan jiwa, adalah rasa cukup, tenang, bahagia dan sentiasa mahu memberi. Tahap ketenangan, rasa cukup, bahagia dan mahu memberi itu berbeza-beza bergantung kepada hubungan kita dengan Allah dan amal ibadah kita. Setiap manusia yang tahu erti kaya jiwa akan sentiasa berusaha untuk menambahkan ketenangan jiwanya. Satu proses yang memerlukan mujahadah akhlaq, penambahan ilmu dan menjaga hubungan dengan Allah. Isteri Tuan Guru Nik Abdul Aziz, Tuan Sabariah dalam biografinya, "Bidadari dari Timur" menukilkan, "seorang perempuan pondok yang bersolat lima waktu mungkin lebih bahagia daripada permaisuri yang dikelilingi dayang-dayang dan emas permata"

Kehebatan orang yang mempunyai kekayaan jiwa tidak dapat ditandingi oleh mana-mana jenis kekayaan yang lain. Tuan Guru Nik Abdul Aziz selalu bercakap tentang penyakit manusia moden hari ini yang sangat mengejar kekayaan materialistik sehingga tahap iri hati dengan pendapatan adik beradik dan suami/isteri sendiri. Penyakit hati ini mendorong tindakan tidak mahu memberi, sentiasa mengharapkan duit/harta orang lain dan tidak gembira dengan kesenangan orang lain. Sedangkan orang yang sebenar-benar kaya adalah orang yang sentiasa mahu memberi, walaupun kepada orang yang lebih tinggi pendapatan darinya.

Contoh yang mudah ialah, apabila dua orang sahabat keluar makan, siapakan antara keduanya yang mengharapkan sahabat seorang lagi akan membelanjanya dan siapakah yang dalam hatinya berniat untuk membelanja makan rakannya?. Apabila menggunakan kereta suami/isteri/ adik beradik/rakan, berniatkan kita untuk mengisi kembali minyak kereta tersebut dengan kuantiti yang lebih banyak dari yang kita gunakan?. Mahukah kita menjadi orang yang sentiasa dilihat oleh Allah atas kekayaan hatinya?

Syabas JAKIM

51 Syarikat Digantung Sijil Pengesahan Halal

PUTRAJAYA: Sebanyak 51 syarikat digantung Sijil Pengesahan Halal (SPH) mereka kerana melakukan pelbagai kesalahan melanggar piawaian halal Malaysia bagi tahun 2010, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Beliau berkata daripada jumlah itu sebanyak enam syarikat telah ditarik balik taraf SPH oleh panel pengesahan halal dan tidak dibenarkan menggunakan logo halal.

Bagaimanapun katanya 23 syarikat lagi telah dikembalikan SPH selepas panel pengesahah halal berpuas hati dengan tindakan pembetulan syarikat terbabit sebagaimana diarahkan manakala 22 syarikat lagi masih dalam tindakan pembetulan.

"Rekod tersebut merupakan hasil 1,384 pemantauan yang dilakukan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) di seluruh negara. Daripada jumlah itu, sebanyak 1,077 bagi kategori produk makanan, 267 premis makanan di hotel dan restoran, 38 rumah sembelih dan dua pemantauan di kawasan gudang.

"Pemantauan tersebut dibuat ekoran pihak Jakim menerima pelbagai aduan daripada pengguna berhubung penyalahgunaan logo dan juga sijil halal," katanya selepas menghadiri majlis penyerahan kad kuasa pelantikan penolong pengawal perihal perdagangan kepada pegawai Jakim di bawah Akta Perihal Dagangan 1972 di sini Jumaat.

Menurut Jamil Khir, bagi memperkasakan lagi SPH, Jakim telah mengiktiraf sebanyak 52 buah badan pengiktiraf pensijilan halal luar negara yang terdiri daripada 26 buah negara.

Mengenai pelantikan penolong pengawal perihal perdagangan kepada pegawai Jakim pula, katanya ia adalah rentetan daripada Mesyuarat Jemaah Menteri pada 2009 yang memutuskan supaya Jakim menjalankan pemantauan dengan kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

"Hari ini seramai 62 pegawai Jakim telah dilantik sebagai penolong pengawal perihal perdagangan yang termaktub di bawah Akta Perihal Dagangan 1972.

"Dengan pelantikan ini, saya berharap ia dapat menangkis tanggapan sesetengah pihak yang mengatakan pegawai Jakim tidak mempunyai kuasa dalam menjalankan pemantauan dan penguatkuasaan sijil dan logo halal," katanya. - BERNAMA

Sumber: The Star, 18 March 2011

The news is quite worrisome.

I decided to google seach a few things about this halal-cert problem which eventually lead me to A good Directory. A Halal Directory provided by JAKIM where you can just type the company name, hotel name etc and the halal status will come out. Have a try!

JAKIM: Halal Directory


JAKIM: Hotel Status

Saturday, March 5, 2011

Make Me Strong



"Dan orang-orang yang beriman, laki-laki dan perempuan, sebahagian mereka menjadi penolong sebahagian yang lain. Mereka menyuruh (berbuat) yang makruf, dan mencegah dari yang mungkar, melaksanakan solat, menunaikan zakat, dan taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka akan diberi rahmat oleh Alllah. Sungguh, Allah Maha Perkasa, Maha Bijaksana." (At-Taubah: 71)

"Allah menjanjikan kepada orang -orang mukmin laki-laki dan perempuan, (akan mendapat) syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya, dan mendapat (tempat) yang baik di syurga Ádn. Dan Keredhaan Allah lebih besar. Itulah kemenangan yang agung" (At-Taubah: 72)

Saturday, February 26, 2011

Teori Domino

Salam~

Saya tak tahu sangat teori nie pasal apa. Tapi mak asyik duk sebut pasal teori nie sejak beberapa hari nie, dia kata lecturer dia ajar masa dia amik paper komunis masa kat universiti dulu. Teori nie ada dibincangkan dalam buku tulisan Karl Marx.

Saya malas nak wt further reading tentang nie, tp saya rasa teori nie menarik berdasarkan sembang2 dengan mak kat dapur.

Teori nie ialah teori Komunis, maksudnya kalo kita "usik" satu, atau satu "terusik" habis yang lain terusik. Dia buat perumpamaan Kotak Mancis (saya tak tahu kisah Kotak Mancis nie digunakan dalam teori komunis tersebut atau hanyalah digunakan oleh mak saya sebagai contoh). Kalo kita usik satu batang mancis yang tersusun, semua yang lain akan jatuh satu persatu tanpa dapat ditahan-tahan lagi.

Mak saya merujuk kepada keadaan dunia sekarang, apa yang berlaku kat timur tengah dan afrika lah, sekarang Libya dan Bahrain seolah-olah merupakan salah satu dari mancis yang tersusun menurut teori tersebut.

Kerana terlalu yakin dengan teori tersebut, Komunis ada tersilap langkah, akhirnya mereka tak sempat nak kuasai seluruh dunia juga.

Sunday, February 13, 2011

Dan Jumaat ini menjadi Saksi


Bismillahirahmanirahim..
Assalamualaikum..

Alhamdulillah, diktaktor 30 tahun berundur. Mereka di Tahrir Square pun ramai yang tidak percaya beliau boleh berundur, walaupun selepas Jumaat ke-dua mereka telah bertekad, "He down, or we die".

Saya rasa seluruh dunia kagum dengan apa yang berlaku di Mesir. Kenyataan pemimpin-pemimpin dunia banyak menyatakan kekaguman terhadap ''kuasa rakyat''.

Saya paling kagum apabila juta-juta manusia berkumpul di pelbagai tempat di seluruh Mesir, tp dalam keadaan aman, tiada bangunan dan kereta dibakar selain daripada balai polis dan pejabat parti mubarak.

Kita selalu lihat biasanya, apabila wujud demostrasi mesti berlaku kekacauan yang sungguh menjengkelkan. Tp semua orang yang celik tahu biasanya ia berpunca dari pemerintah (baca: mata-mata agent pemerintah) yang diarah utk membuat provokasi supaya nanti nampak penunjuk perasaan adalah manusia-manusia yang sukakan keganasan. Begitulah imej hampir di seluruh dunia terutama di negara-negara dunia ke-tiga. Di Malaysia pun apa kurangnya, sampai demonstrasi pasca-reformasi 1998, penganjur akan keluarkan peringatan kepada penunjuk perasaan untuk tidak turut serta jika nampak ada orang mula memecahkan itu ini, mula menyerang polis/FRU dll kerana mereka telah belajar dari pengalaman lepas bahawa terdapat orang-orang yang diupah untuk membuat provokasi. Saya pernah baca juga agar lapor kepada wakil penganjur jika ada tindakan-tindakan memulakan keganasan dilakukan, dan paling menarik, terdapat gambar-gambar agent yang berjaya ditangkap kerana cuba melakukan provokasi. Semuanya hasil kesepaduan orang ramai yang mahu berdemonstrasi secara aman. Itu yang penunjuk perasaan di Malaysia belajar dari pengalaman-pengalaman demonstrasi yang lepas.

Namun, kita di Malaysia paling ramai pun 100,000 orang berdemonstrasi, itu pun saya tengok nak kekal jadi aman agak sukar, kerana akan ada pihak yang akan ambil kesempatan melakukan pelbagai perkara supaya memberi nama buruk kepada penunjuk perasaan.

Tapi di Mesir, berjuta-juta orang menunjuk perasaan di pelbagai tempat di seluruh negara. Saya sangat kagum bagaimana mereka boleh kekal tidak memberontak selepas saudara mereka dibunuh (hampir 300 orang mati sewaktu awal demonstrasi), mereka juga bersatu jaga keselamatan kampung dan bandar selepas polis membuka penjara dan membebaskan banduan agar banduan membuat kacau (tanyalah pelajar Malaysia yang balik dari Mesir, mesti mereka akan cerita yang ramai dari mereka juga berjaya malam untuk jaga kawasan), spontan membuat benteng manusia menghalang pencuri yang menceroboh Muzium Kaherah (dimana harta-harta, mumia dan Khazanah Firáun banyak disimpan) daripada keluar lantas menyerahkan mereka kepada tentera, dan sebenarnya nak kawal juta-juta orang nie bukan senang. Ada wartawan Malaysia yang pergi ke sana membuat liputan "Operasi Piramid" ditahan 6 kali dalam jarak perjalanan dari Lapangan Terbang ke Hotel terdekat oleh penunjuk perasaan dengan tujuan hanya satu, mahu periksa barang samada ada barang-barang merbahaya dan tajam dibawa atau tidak. Mereka mahu memastikan tiada orang masuk ke "Tahrir Square" bawa benda-benda merbahaya dan buat kacau. Tapi kita semua tahu bahawa untuk melakukan semua ini selama 18 hari tidak mudah kerana orang sangat ramai.

Saya puji tindakan tentera, namun saya terfikir juga, kenapa tentera Mubarak ini boleh menjadi agak professional sedangkan para pemimpin atasannya adalah orang-orang kepercayaan diktator Mubarak juga?

Saya terpinga-pinga melihat sangat ramai wanita muda dan tua, lelaki dewasa dan tua menangis dan mencium tentera meraikan kejatuhan Mubarak, lelaki pun boleh jadi sampai begitu sekali kerana Mubarak? Lantas saya terfikir, adakah hampir semua rakyat Mesir pernah merasa secara langsung peritnya kejahatan tangan Mubarak?. Saya tahu tentang rejim Mesir suka menangkap orang tanpa sebab dan orang tersebut boleh hilang begitu sahaja (sama seperti Israel di Palestine). Adakah semua mereka yang menangis ini pernah merasai pengalaman adik, anak, suami, ayah atau datuk mereka menjadi salah satu mangsa lantas mereka mendapat kesan langsung? Tangisan mereka membuat saya sangat tertanya-tanya..

Dan Jumaat ke tiga, 11 February 2011 menjadi saksi keikhlasan mereka, menjadi bukti doa orang yang dizalimi dan memberikan mereka amanah yang lebih besar untuk mencorakkan sendiri masa depan yang lebih baik. Cabaran masih getir untuk membuang budaya tidak demokratik, korupsi dan pelbagai lagi yang berakar umbi dalam jabatan-jabatan kerajaan dan keseluruhan sistem kerana sejarah kezaliman Mesir bukan hanya bermula di zaman Presiden Hosni Mubarak, malah juga dari Presiden sebelumnya, Anwar Sadat, Gamal Abdul Nasir dll. Mesir juga adalah negara yang Amerika, Israel dan Barat sangat berminat untuk campur tangan menentukan dasar-dasar utama dan corak pemerintahan negara, jadi mereka akan mengatur dengan penuh licik agar orang-orangnya berada di kerusi Presiden dan jawatan-jawatan penting negara. Semua orang mesti bijak, bijaksana dan sabar.

Harapan paling kecil saya ialah agar Mesir dapat melonggarkan sekatan sempadan Palestine, lalu rakyat Palestine dapat lebih banyak bekalan makanan dan ubat-ubatan.


saya suka gambar ini...

Banyak lagi gambar di sini