Friday, December 31, 2010

Pre-Jalinan

Hari nie hari last pendaftran JALINAN.

Sejak seminggu lepas,
Pendaftaran JALINAN sudah lebih 120 org =) ~
Alhamdulilah.

Good News and Happy News.

Good lah sebab orang ramai nk datang, dan memang dah daftar dan bayar online.
Good lah sebab boleh ramai2 pergi bercuti di Bentong=).
Good to see many new and old faces=)

Tapi,

Rate RM80/RM100 adalah package accomodation dan aktiviti untuk 120 org peserta sahaja,
jadi additional people akan kne byr harga registration lagi mahal.

-kalo rate nie apply , maksudnya diffferent rate utk pserta 121 dan ke atas, rasa bukan seperti budaya "sama taraf" yang selalu ada dalam program-program. Nanti additional people akan duduk penginapan ekslusif yang lebih mahal dan berbeza dari orang lain...erm..

-biasanya yang akan daftar lewat nie may be adik2 yang junior, mereka masih baru dan kena pula rate mahal...

final decision: AJK yang dah bekerja akan amik penginapan ekslusif dan bayar rate baru yang mahal.

-saya mungkin tidak dapat pergi. =(. tp akan cuba pergi walaupun separuh..@_@

Sangat berharap semuanya berjalan lancar dalam keadaan yang terbaik, insyaAllah.

Thursday, December 23, 2010

Buat Kalian Yang Baru Pulang

Bismillahi rahmanirahim..

Baru 11 bulan dalam dunia kerjaya yang sangat berbudayakan korporat dan moden, I would like to say I agree for every alphabete written in this articles due to my own experience. Even though my daily challenges are much more than addressed, but this writing is good enough for general reading. Wish to re-read in future, again and again.

“Terima kasih kerana sudi menjemput saya untuk berkongsi masa, pandangan dan fikiran di dalam majlis ini. Tahniah atas graduation masing-masing dan selamat pulang ke tanah air” saya memulakan ucapan ringkas.

Majlis pagi itu menemukan saya dengan sejumlah pelajar Malaysia yang pernah menuntut di UK dan Ireland. Mereka baru sahaja menamatkan pengajian masing-masing dan mengambil inisiatif untuk berkumpul, bersumbang saran, sebelum semuanya bertebaran dengan kehidupan masing-masing di alam pekerjaan.

“Dalam pertemuan ini, saya tidak mempunyai nasihat-nasihat yang canggih untuk dikemukakan. Soal bagaimana keterlibatan antum di dalam kelangsungan dakwah pasca graduasi, bagaimana mahu berperanan di cawangan, kawasan atau di mana-mana, semuanya sudah banyak kali diperkatakan dan antum jelas mengenainya.

Tetapi, kali ini nasihat saya hanyalah nasihat pada perkara-perkara kecil yang jika antum menggarapnya secara salah, ia boleh kedengaran seperti suatu perlekehan terhadap minda dan segulung ijazah yang antum miliki. Maafkan saya. Namun saya perlu memperkatakannya, kerana benda-benda kecil inilah yang menjadi cabaran besar dan kemudiannya banyak melukakan, mencederakan dan seterusnya membunuh iman kita” saya meneruskan bicara.

Pagi itu, cuacanya agak panas.

Nampak rasa tidak selesa mereka.

Bukanlah kerana baru pulang dari luar negara, hatta saya yang sudah lama pulang ini pun, terasa bahangnya. Malaysia tidak pernah sepanas sekarang, 10 atau 20 tahun yang lalu.

Saya meneruskan bicara. Nasihat atau pesanan yang disampaikan simple sahaja.

PERGAULAN

Perhati-perhatikanlah aspek pergaulan.

Siapa di depan, kiri, kanan dan belakang cubicle masing-masing. Dengan siapa kalian keluar lunch. Siapa yang sering bersama-sama dengan kalian on site semasa menjalankan kerja seharian. Perhatikanlah.

Semasa di UK dan Ireland, biar pun bagi sesetengah orang mereka sudah bertemu dengan kebebasan kerana tiada lagi peraturan sekolah, peraturan asrama, peraturan rumah, malah peraturan agama, namun kalian tidak begitu. Dalam kebebasan itu, antum mencipta batasan. Penglibatan di dalam usrah dan kerja-kerja Islam, serta pergaulan antum dengan rakan-rakan sefikrah, menjadikan antum terikat dengan batasan-batasan tertentu dalam kehidupan.

Walaupun namanya belajar di UK dan Ireland, kalian belum kena penangan kebebasan.

Selamat pulang ke Malaysia, selamat masuk ke alam kerja.

Tiada lagi segan silu dengan rakan seperjuangan, kalian sendirilah yang bakal tentukan.

Awasi pergaulan, awasi credit hour dengan siapa antum paling banyak meluangkan masa.

Keruntuhan rumahtangga yang baru dibina atas asas Islam itu, boleh musnah hanya kerana penangan credit hour. Antum bersama dengan rakan kerja lebih banyak masa dan lebih berkualiti masanya berbanding dengan suami atau isteri masing-masing. Mungkin bunyi berdehem atau bunyi tapak kasut office mates lebih antum kenal daripada berdehem dan bunyi tapak kasut suami dan isteri di rumah.

Awas dengan hal ini.

PAKAIAN

Ingat balik pakaian kalian sebelum terbang ke UK dan Ireland dulu.

Semasa antum belum kenal tudung yang labuh atau jubah yang litup. Semasa antum belum berketayap di kepala dan mula menyimpan janggut. Ya, selamat pulang ke alam sebelum terbang ke UK dan Ireland dulu.

Jika semasa di UK dan Ireland, antum bebas membuat perubahan diri tanpa kekok, kesan sokongan persekitaran yang kalian bentuk, kini kekok itu baru bermula. Pulang dari UK dan Ireland dengan penampilan ala-ala graduan Timur Tengah, anda mungkin akan disinis oleh keluarga sendiri.

Disinis mungkin bukan dengan perkataan, tetapi cukup dengan lerekan mata, dingin dalam perbualan, dan perasaan-perasaan yang kalian rasa sendiri akibat berbezanya kalian daripada keluarga dan ‘teman lama’.

Maka dalam adjustment kalian tentang pakaian, ingat-ingatlah.

Ingatlah kepada batas-batasnya.

Berpada-padalah dalam usaha untuk menyamakan diri dengan massa.

Malah, jangan lupa dengan hati kecil pasangan anda.

Si isteri yang disunting melalui Bait Muslim dulu, mungkin jatuh cinta dengan anda kerana ketayap putih di kepala yang menumpahkan nurnya ke muka anda. Kasihnya berputik mungkin kerana tertawan dengan kemasnya janggut yang sunnah di bawah dagu anda. Maka sebelum membuat adjustment, janganlah sampai imej baru anda menjadikan si isteri terasa kehilangan anda dan rindu kepada insan yang tidak mungkin lagi ada.

Si suami yang menyunting anda melalui Bait Muslim, mungkin jatuh cinta dengan anda kerana jubah dan tudung labuh yang anda sarungkan ke tubuh. Hatinya mungkin basah melihat anda berimej demikian di celah pohon pine dan renang undan di tasik dan kali. Maka sebelum membuat adjustment pada pakaian itu, janganlah sampai imej baru anda menjadikan si suami terasa kehilangan anda dan rindu kepada insan yang tidak mungkin lagi ada.

Berbincanglah.

Ketahuilah expectation masing-masing.

Jangan dipendam kekecewaan pada perkara-perkara yang ‘kecil’. Kelak merebak menjadi besar. Suami dan isteri makin luas pergaulannya. Takut apa yang dia hilang dari kalian, ditemuinya pada rakan kerja. Banyak mehnah yang menyusul nanti.

PERSAHABATAN

Pesanan terakhir saya berkaitan dengan persahabatan.

Jika mahu bersahabat, bersahabatlah puas-puas semasa di UK dan Ireland.

Pulang ke Malaysia, biar pun kita seposkod, namun peluang untuk bertemu semakin sukar. Semua orang ter’sihir’ oleh kalimah berkuasa tinggi bernama S.I.B.U.K. Tiada lagi masa untuk bersama. Tiada lagi peluang untuk bertandang. Tiada berita mungkin sebaik-baik berita. Kalau sakit adalah bunyinya. Kalau mati adalah beritanya. Tanpa berita, mungkin semua baik-baik belaka.

Tambah-tambah pula bagi Muslimat.

Selepas kahwin, sahabatnya hanya suami dan anak.

Teman yang begitu rapat dan mesra semasa di perantauan, yang berkongsi tudung, baju, bantal dan tilam, mungkin tidak akan lagi dihubungi. Sekali berjumpa, update mungkin tentang jumlah anak dan produk pelangsingan tubuh yang diguna.

Jangan begitu.

Telefon ada.

Mailing list ada.

Semua ada.

Apa yang mungkin tiada ialah keinginan untuk mengekalkan persahabatan. Sedangkan sahabat-sahabat itulah yang sekapal dengan kalian semasa mengembara mengenal Iman dan kehidupan, semasa di perantauan dulu. Jangan lupakan mereka. Jangan tinggalkan mereka.

Jika tidak dapat bertemu 20 orang, hargai peluang bertemu dengan 2.

Setiap pertemuan, untuk menyuburkan kembali persahabatan yang pudar oleh kesibukan, adalah nikmat besar dari Allah, tatkala bermastautinnya antum di bumi Malaysia ini.

PENUTUP

Sebagaimana saya gembira melihat antum melangkah dari kepinga-pingaan di Lapangan Terbang dulu, kepada mula menyarung kot putih di hospital, dari Tahun 1 yang tidak mengerti apa-apa kepada kemudiannya menjadi senior yang berminda kelas tinggi dan petah berkata-kata, daripada terkial-kial dengan surah Yasin di masjid English pada Khamis malam Jumaat yang tiada kepada graduan pemegang segulung ijazah daripada sebuah universiti yang tersohor itu, demikianlah juga saya masih gembira melihat antum mula menimang anak.

Saya gembira melihat antum mengubah suai saiz seluar.

Saya gembira melihat antum meraba-raba uban yang mula tumbuh di kepala.

Saya gembira melihat antum bercerita tentang kerjaya yang saya semakin tidak memahaminya.

Saya gembira melihat antum meningkat dan terus dewasa daripada satu tahap ke tahap yang berikutnya.

Ketahuilah bahawa saya juga gembira andai kalian mencari saya untuk berkongsi kisah duka. Jika tidak tahu hendak ke mana meluahkan beban hati, jika berantakan antara suami dan isteri dalam kembara mawaddah dan rahmah, jika jadi keliru dengan kehidupan, ketahuilah, saya sama seperti dulu… sentiasa ada di sini menantimu.

Mungkin saya tiada penyelesaian atau nasihat canggih untuk dikongsi.

Tetapi saya sentiasa ada selautan kasih sayang dan ukhuwwah yang tersemat pada sekeping hati.

Seeru ‘ala barakatillah…

SaifulIslam


Mari Doa agar Allah menjaga kita, dalam setiap langkah dan masa, dalam setiap saat meneguhkan kita untuk sepanjang hidup ini. Tanpa pertolongan Allah, sesungguhnya kita tidak kuat untuk menjaga diri sendiri...Seeru ‘ala barakatillah…

Monday, December 13, 2010

A reminder for the soul

Assalamualaikum wbt..

"La yukhriju asy syahwata illa khaufun muzi'jun aw syauqun muqliqun
(tidak ada yang dapat mengusir syahwat atau kecintaan pada kesenangan
duniawi selain rasa takut pada Allah yang menggetarkan hati
atau rasa rindu pada Allah yang membuat hati merana)"-(Ibnu Athaillah)

A reminder..
when your life is so near to ad-dunya..
when u'r too busy to spend time with Him..
A reminder..
for me and you..
to always remind ourselves..

Oh Allah, gives us strength to bear your tests upon us.
May this jihad be counted and be the ticket for us to Jannah.
Amin.....

Wassalam..

Saturday, December 11, 2010

Setahun Sudah

10 December 2010,

Setahun sudah~

Hari nie, tengok gambar2 orang grad dari ANU, warna warni, penuh ceria, teringat 10 December 2009. Membuak-buak rindu pada Canberra. Rindu pada kehidupan yang tenang dan teratur. Sungguh, rindu yang amat sangat.




rindu..rindu..rindu.. pada setiap satu elemen yg berada di Canberra 2007-2009.

~setahun sudah, menyulam syukur dan rindu...

Thursday, December 9, 2010

Takaful->ECS->Sushi King

Assalamualaikum =)

Happy sgt bila hardclose Takaful file dah selesai. Rasa exactly the same cm hbs final exam every year, lega sebegitu tapi tidak lah rasa terlalu bebas kerana tahu nanti akan ada lagi exam next year..=D. Lega habis Takaful, tapi belum tahu next engagement cmne cabarannya=)

Sebab tu, rasa after final exam final year tuh berbeza=).. =)

Bila dah habis hardclose Takaful, yang berbulan-bulan saya tenggelam bawah data-data super huge nya, rasa ..kalo boleh tak nak berada dalam final team.huhu. Semua orang wish like that=D.

Skg untuk 6 hari saya dipinjamkan ke ECS. Sebuah teknologi company yang sgt high-tech. Terasa sangat amaze bila nk masuk pintu, instead of using access card like most of other companies, ECS guna "finger recognition". Wah, hebatkan? Letak jari kat mesin, nanti pintu terbuka. So, kami-kami para auditor nie kenalah register "jari"kami dulu, baru lah boleh bergerak bebas dalam bangunan mereka. Tapi hari pertama "jari"kami boleh digunakan, mereka tak register access untuk surau. adeh, bila minta untuk tambah access untuk surau, mereka kata person in-charge on leave. Kena tungu esok. Zuhur dan Asar tuh tak pe lah saya boleh minta tolong kakak2 Muslim yang ada dalam bangunan tuh.

Tapi Maghrib?

Most of the workers dah balik, dan dah tak de kakak2 tuh.

Rasa cm duduk oversea pulak. Syukur, Aussie banyak melatih untuk tidak rasa kekok untuk bersolat dimana pun dalam apa jua keadaan.

Tapi usually kalo ddk kt Msia nih pakaian lah biasanya tak berapa cukup syarat nk solat. (kalo kt oversea tahu pulak all the time berada dalam berpakaian yang boleh solat=D). Usually problem kat "handsock"lah. Luckily satu set handsock mmg spare dalam beg office laptop all the time (so tak akan pernah tertinggal, sbb kalo keje mmg wajib ada office laptop). So, cari-carilah..kat mana nk solat nih. Sbb kat Msia jugak, tak cukup kuat nak solat merata-rata in front of public eyes...pusing punya pusing tiba2 mata ternampak, "smoking room"..aisey...xpelah..asalkan tak de orang. Maka, jadi lah ""smoking room"tuh "prayer room" saya. Alhamdulillah sistem pengudaraan dalam bilik tu sangat baik, jadi tak de bau asap rokok sangat.

p/s: td baru pesan dekat adik tersayang yang baru join big 4, untuk selalu prepare perkata yang perlu dalam beg laptop (supaya tak akan pernah tertinggal). Kompas dan handsock. Sebab most of the time (99%) , kita lah the only one Malay in auditor team. Dan lagi kena prepare bila client tuh semua pekerjanya non-Malay, client cmnie memang tak ada tempat solat langsung. So, pandai-pandailah. Saya dh jumpa beberapa client yang memang tidak ada tempat solat, while we need to solat 3 times at client place in a day.

Dan, minggu depan start audit Sushi King. =).

Ziq, Eidah, Sarah, Watis, Safuraa, Lina...rindu nk wat Sushi sama-sama. Buat time hujung minggu, time lepas exam, time nak exam, time nk g jaulah, time nk wt gathering. rindu..

Tuesday, November 23, 2010

Lesson of the day (updated)

Assalamualaikum wbt

Sebenarnya hari ini sgt banyak "pengajaran" yang patut saya hadam betul-betul buat panduan masa depan, terutamanya dari sudut kerjaya.

Kenapa?

Sebab hari ini ada one-to-one session dengan performance manager for year-end review, lebih kurang pukul 7 malam. Tapi saya nk simpan yang lain2 dalam diary...mahu wajibkan diri jadi panduan masa depan.

Yang paling utama:

--> perlu belajar untuk peramah, proactive memulakan hubungan, always warm and smile, and maintain good relationship with everyone<--

Saya jadi sangat terkesan dengan perkara ini kerana teguran manager itu sama seperti teguran mak saya sejak setahun dua nie. Dua orang nie je yang pernah tegur saya specific bab nie, tapi saya yakin teguran ini ada benarnya selepas Performance Manager tegur dan bincang tadi.

Talking about workplace, saya memang ada memulakan 'greeting' to new people, tapi bukan pada semua, saya memang ada memulakan persahabatan tetapi jarang, saya memang boleh jadi warm and have good relationship tetapi bukan dengan semua orang. Patutnya, berusaha mengenali dan menjalinkan hubungan baik dengan semua orang, bukannya nama orang pun tidak ingat (masalah zaman berzaman).

Percaya atau tidak, hari ini saya terpaksa percaya betapa besarnya perkara di atas dalam menentukan prestasi kerjaya direct or indirect, samada menjadi cemerlang, baik, sederhana, dan sebagainya. Dan perkara "social" ini juga menjejaskan fakta-fakta end result, dan juga ada kesan kepada accounting figures.

Nak berubah itu susah sebab itu adalah sikap asal kita, jadi selalu kena remind ourself dan berusaha ke arah itu. Perkara simple seperti greet orang tatkala berselisih, acknowledge apabila bertembung. Dan update workstatus even when you don't have the problem, bukan hanya communicate apabila ada perkara nak dibincangkan dan ada masalah yang menyekat kelancaran kerja. Selalu perlu communicate good verbal dan non-verbal dengan orang-orang sekeliling kita especially bila dah jadi teamates. Saya belajar juga bahawa "absence of action" is not good at all. Maksudnya tidak buat apa-apa, duduk diam-diam buat kerja (not good).

---> walau atas nama kerjaya atau professionalisme, isu ikhtilat tetap perlu dijaga..
<----

Sangat banyak perkara sebelum nie saya pandang remeh dan hanya menyedari perkara kecil-kecil yang saya rasa kecil itu tidak remeh rupanya. Contohnya: 6 bulan yang lalu saya pernah ditegur oleh performance manager tentang cara jalan saya. Dia kata "did not look professional. In a way, it's good, from the way you walk ... i know you'r happy and dont have stress, but in client place, you should represent the professional image including the way you walk." Saya terkejut juga dengan teguran yang tidak disangka-sangka kerana bagi saya ia adalah luar "job-scope", dan saya telah berjanji untuk ubah cara jalan saya (at least at the workplace) and will wait for further feedback. Alhamdulillah, feedback selepas itu dah ok cara jalannya, tak jalan leisurely enjoying my walk lagi=D.

All in all, sentiasa positive dan bersangka baik dengan semua orang tidak kira bangsa dan agama, tidak kira kenal atau tidak, tidak kira apa sikap mereka terhadap kita ! Dan sentiasa berusaha untuk berubah ke arah yang lebih baik =)

Berharap untuk menjadikan tulisan ini panduan diri sendiri bagi tahun-tahun mendatang, selepas menamatkan ACCA insyaAllah.

A summer to remember~

Welcome home akhawaty,

4 Dec 2010- Walimah Kak T-Mc and Akh Nazri (Bangi, Selangor)
18 Dec 2010- Walimah Kak Izzah and Akh Hairuladha (Bahau, Negeri Sembilan)
21-22 Dec 2010 - e-Audit Conversation Training
24-26 Dec 20010- JIRIM (Gombak, Selangor)
26 Dec 2010-Walimah Akh Hairuladha dan Kak Izzah (Klang, Selangor)


7-9 January 2011-Semai Mesra (Bukit Cahaya Seri Alam, Selangor)
14-16 January 2011-JALINAN (Bentong, Pahang)


~will be updated...

Sunday, November 21, 2010

menyerah

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih.

Saya rasa seperti sudah menyerah kalah untuk menulis, and this "menyerah-kalah" word has been in my head for a few months.

And now peak period is approaching. Peak period dalam dunia auditing adalah lebih kurang dari bulan 10-11 sehingga bulan 4-5 setiap tahun kerana banyak syarikat akan menutup akaun mereka dalam tempoh masa ini. Peak period maknanya, ada orang mungkin kena kerja setiap hari sehingga pukul 3 pagi dan kembali masuk kerja keesokannya pada waktu pagi seperti biasa selama tempoh ini, peak period juga maknanya kebanyakan orang tidak lagi mengenali makna weekend dan bilakah weekend itu. Ada orang mungkin situasinya sedikit lebih baik dari di atas, ada orang mungkin situasinya lebih teruk dari di atas, kerana ada sahabat yang pergi pagi ke office, then balik pula pg esk utk mandi dan tukar baju dan terus kembali ke pejabat pada pagi itu juga. Dan saya kagum dia boleh bertahan dengan tempoh yang lama utk hidup seperti itu. Ada juga orang yang kerja sehingga pukul 12 malam sahaja, orang ini kategori bernasib baik.

Buang bab kerja long hours, I realy love auditing=). Suka bila boleh tengok bigger picture of the numbers, suka bila boleh tahu bagaimana number-number ini memberi kesan kepada kehidupan di sini dan di sana, keadaan ini dan keadaan itu.

Working hours in non-peak time pun dah tak sempat nak menulis elok-elok, so bila peak period? Bukan tidak ada masa langsung sebenarnya, ada masa dicelah-celah itu. Pagi lepas Subuh until bergerak ke office ada masa, malam walaupun balik kul 11-12 malam tapi still ada masa jika masa itu mahu di "ada" kan, weekend walaupun kena wt kerja office tapi boleh cari masa di celah-celah itu, masa akan ada jika di "ada"kan, jika mahu diperuntukkan. Namun, ijtihad saya pada masa sekarang, masa di celah-celah itu yang saya cuba "ada"kan adalah lebih baik untuk perkara-perkara yang lebih afdhal dari segi keutamaannya pada masa sekarang, dari segi hak untuk diri sendiri, mutabaah amal, dakwah, keluarga, ukhwah dan sebagainya. Dan dalam "celah-celah itu" saya merasakan, blogging berada dalam senarai paling last.

Bila penat-penat sangat, bila kerjaya itu menuntut sangat banyak perkara dari kita, sampai kadang-kadang rasa seperti sudah lebih dari limit, perlu untuk selalu ingatkan diri akan hak-hak yang Allah dan Rasul telah tetapkan. Kita diingatkan "bahawa ke atas diri kamu itu, kamu ada hak", "keluarga kamu ada hak atas kamu", ""Allah dan Rasul pun ada hak atas diri kamu", kullu alaika haqqin haqqahu. Hak paling asas atas diri, pancaindera, tubuh badan tu semuanya milik Allah, Allah yang bagi kat kita sebagai pinjaman dan amanah. Oleh sebab, itu , adalah pinjaman dan amanah dari Allah, kita kena jaganya baik-baik, kena jaga kesihatan, tidur, rehat secukupnya yang pada realitinya amat terabai dek kerana kesibukan..bila namanya amanah, nanti akan semuanya dipertanggungjawabkan, kena jawab depan Allah nanti. Dan kemudiannya amal fardi lah kan? Solat jaga betul-betul, sesempurna mungkin ke tak, puasa, baca Qurán dan sebagainya, perkara penting yang boleh jd terabai saban hari kerana sibuknya kita. Perkara ini bahaya kerana kesibukan akan menghilangkan amalan-amalan itu satu per satu dari kita, hari demi hari tanpa kita sedari. Sungguh, perlu mujahadah yang kuat untuk istiqamah beramal, fardhi mahupun jama'ie.

Mungkin ada yang kerutkan kening kenapa saya tiba-tiba menekankan soal hak dan kewajiban jaga tidur, makan, solat dan baca Qurán. Bukan tue benda basic sangat ke? Hurm... mungkin ingatan ini lebih sesuai untuk mereka yang selalu tak cukup tidur, selalu tak sempat nak makan.... yang sedang melalui kehidupan yang sangat sibuk dan yang bakal melalui kehidupan yang sangat sibuk. Pekerjaan itu juga adalah ibadah, tetapi ia tidak boleh mengambil seluruh hidup kita kerana Islam mengajar kita tentang wasatiyyah, iaitu keseimbangan.

Moga pekerjaan kita adalah ibadah kita kepada Allah, tidur kita juga adalah ibadah, makan kita adalah ibadah dan setiap detik adalah dalam perkiraan Allah.

p/s: erti hidup pada yang memberi..

Eid Adha

Bismillahirahmanirahim...

Alhamdulillah I have been granted with quite a long break for Raya Eid Adha, despite the fact that the peak period is approaching. Alhamdulilah, I have the good opportunity to be at my hometown and spend the time with my siblings, uncles, aunties, cousins etc. My cousin, Fatimah had her walimah on Friday (3rd and 4th day of the eid) in Kuala Terengganu and we have a good gotong royong and get-together moments.

Monday, October 18, 2010

JIRIM



post Sirah Muzikal

Assalamualaikum wbt

Dah seminggu lebih habis Sirah Muzikal, alhamdulillah, saya dapat mood "happy and enjoy" sepanjang majis yang berlangsung lebih kurang 4 jam itu.

Bila saya kata "happy and enjoy" maknanya ia sangat best dan kalo dibuat lagi, I will definitely will book a VIP seat to go there.

Saya pada mulanya dah membuat persediaan mental untuk melawan bosan jika pementasan itu bosan. Tapi rupanya sangat tak bosan dan best. Saya rasa berpuluh-puluh lagu yang dinyanyikan oleh para artis nasyid terkenal tanah air sepanjang pementasan tersebut menyebabkan "mood energetic" itu terus bertahan sehingga akhir. Ramai artis nasyid datang menyanyikan lagu masing-masing yang berkaitan dengan plot cerita Sirah Muzikal. Muzik dan lagu-lagu bahagian akhir banyak yang rancak dan bertenanga, yang sememangnya sangat membantu dalam memastikan pemantasan itu terus menarik sampai akhir. Dan tentunya semua lagu-lagu itu sangat sesuai dengan kisah dan babak dalam Sirah Muzikal itu.

Sirah Muzikal bermula dengan kisah penghinaan maruah wanita dan pergaduhan kabilah pada zaman sebelum kedatangan Nabi Muhammad di Mekah dan berakhir dengan kematian Khalifah terakhir dalam suasana yang amat tragis. Persembahan para pelokon teater dari beberapa buah universiti tempatan sangat bagus dan berkualiti (with exception to a few technical error yang saya rasa tak sampai 1% pun daripada keseluruhan persembahan).

p/s: cara sy tulis review sangatlah tidak menarik kan? tak apelah, yang pasti persembahan tuh sangat best walaupun citer sejarah tapi langsung tak bosan, olahan plot yang bagus, memang betul-betul muzikal dan para pelakon berjaya membawakan watak dengan baik, jalan cerita juga not too heavy and not too light, just nice=). Lagi tak menarik apabila saya tak bawa Kamera ke sana, ada gambar dari handphone je...


Dari WebSite Sirah Muzikal



Dari Gambar Yang Saya Sempat Jumpa



Dan ini gambar kurang kualiti dari handphone saya:

(Fareena, adiknya dan saya-Sirah Muzikal-Putrajaya)

(rehearsal)

(asma ul-husna)

(hafsah-paranoid dengan saya mengerjakan pipinya=D)

nazrey johani

scene

nowseeheart

audience

scene paling suka..=)

scene

Friday, October 1, 2010

Pesan Abang Setulus Pejuang

Dari Sibu ke kota Sandakan,
Amanah ditanggung menuntut ilmu.
Mari adik abang kisahkan,
Sejarah agung asal usulmu.

Melukah ikan di Paya Bakong,
Dibuat lauk ketika bersahur,
Tahukah adik tawarikh agung,
Perihal babad Melaka yang masyhur?

Ikan bujuk ikan tilan,
Tenggiri bunga di mata jala,
Ulama dirujuk penegak keadilan,
Negeri sentosa rakyat terbela.

Mengira waktu menghitung saat,
Menanti berbuka di kedai warung.
Hukum Kanun berlandaskan syariat,
Islam tertegak agama dijunjung.

Hinggap jentayu di pohon mertas,
Mencari-cari dahan menasi.
Bahasa Melayu tersebar luas,
Dikongsi-kongsi hingga ke Parsi.

Bulan bukan sebarang bulan,
Bulan mulia dihujani rahmat,
Sultan bukan sebarang sultan,
Sultan adil berjiwa rakyat.

Manggis ranum kemerah-merahan,
Berbagai rupa sedap belaka,
Portugis menyerang bermati-matian,
Berakhirlah sudah kegemilangan Melaka.

Resmi sekadim bergaduh bercanda,
Badan sudah dua senyawa.
Angkara jahanam Inggeris Belanda,
Kaum serumpun terpecah dua.

Melalu denai melintas titi,
Meredah hutan memetik melati.
Jepun menentang separuh mati,
Watan dipertahan sepenuh hati.

Dari Langkasuka ke Putrajaya,
Tentangan ditepis menabur jasa,
Laungan Merdeka menggegar Malaya,
Kemuncak manis pejuang bangsa.

Negara ini bangsanya rencam,
Beruntungnya lahir di tanah bertuah.
Jangan kau lupa peristiwa hitam,
Rusuhan kaum menumpahkan darah.

Menahan kayu memasang pasak,
Disengat tebuan di hujung rimba.
Ketuanan Melayu dihentam diasak,
Siapa yang tuan, siapa yang hamba?

Bilangnya ajal merasa sayu,
Semadi jasad bernesan jawi,
Malangnya nasib berbangsa Melayu,
Menjadi hamba di tanah pertiwi.

Apa guna memetik cempaka,
Kalau bunga dimusnah sarang,
Apa guna erti merdeka,
Kalau jiwa dijajah orang.

Mencari kayu melumat rencah,
Herba ditambah pelazat ramuan.
Sesama Melayu umat berpecah,
Usah bicara soal kemajuan.

Di atas robohan Kota Melaka,
Kita dirikan jiwa merdeka.
Bersatu padulah segenap baka,
Membela hak keadilan pusaka.
- Burhanuddin al-Helmy-

Parang diasah menerang belukar,
Menyabit di sini menebas di sana.
Abang bermadah adik mendengar,
Moga menjadi iktibar bermakna.

Andainya abang menyimpang jalan, janganlah adik terikut leka,
Andainya abang syahid di medan, janganlah adik gundah berduka.
Ketika terasa lesunya iman, ingat kembali syiar Melaka,
Ayuh adik mara ke depan, kita semarakkan jiwa merdeka!

Nice sharing dari sini=), nice..

Thursday, September 30, 2010

Tuesday, September 28, 2010

batuk, rokok dan madu

Bismillahi rahmanirahim..

Hari ke-2 ditinggalkan rombongan pegi Sabah Serawak.

Tajuk apakah di atas itu?

Saya mula batuk pada minggu pertama puasa, selepas tiga hari batuk yang kering, saya mula terasa ada kahak masa batuk pada waktu pagi. Menyedari sejarah saya dan batuk, sy terus jumpa doktor panel kat One World Hotel, salah satu klinik panel KPMG. Saya cerita panjang kat doktor tuh tentang saya biasanya susah nk recover kalo batuk, sangat susah dan biasanya akan berganti-ganti ubat keep upgrading. Dia kata, dia akan terus bg upgraded dose a.k.a bagi ubat yang lebih kuat. Ubat dalam bentuk cecair untuk kahak sangat effective (makan sekali sehari dan pada hari ke-3 saya dah totally recover from kahak), so tinggal batuk je. Batuk sangat teruk sebenarnya sampai rasa nak ikut je nasihat doktor untuk tidak berpuasa, sebab rasa sangat sakit. Tapi bertahan juga dan keep berpuasa sehinggalah tidak boleh solat dan wajib meninggalkan puasa. Somehow it helps sbb boleh keep on minum air, dapatlah kurangkan sket rasa sakit dada. Then, antibiotik habis dan semua ubat2 lain habis juga. Ini fenomena biasa batuk saya, memang ubat yang saya makan ikut peraturan akan habis dan batuk still tak recover.

Saya tak pergi jumpa doktor untuk tambah ubat dah sbb saya rasa "insaf", may be dah tiba masanya untuk saya cari alternatif, lebih kepada "menguatkan sistem badan saya". Saya rasa saya masih muda, tapi apabila batuk saya selalu rasa sedih dan tak tahu nk buat apa. Saya kne makan banyak ubat yang makin dikuatkan, sambung-sambung ubat dan mengambil masa yang sangat lama untuk sembuh, malah kadang-kadang sampai berbulan.

Nie masa masih muda, nanti tua macamana? Orang yang sihat dan kuat masa muda pun biasanya makin merosot kesihatan bila usia meningkat. Saya yang muda dah sangat sensitif dengan batuk dan dependent dengan ubat macamana? Kadang-kadang saya rasa sangat kesian dekat paru-paru saya. Mesti penat dia kan? Badan saya pun akan penat kalo batuk teruk sangat.

Saya balik bercuti Raya dengan masih batuk, terus ditegur oleh mak sebaik sahaja melangkah ke dalam kereta sewaktu dia menjemput di stesen bus. Masa terawikh sangat mencabar kerana batuk itu jadi sangat menyakitkan. Mak suruh makan madu, saya makan tapi sekali sehari je, waktu malam. After few days, batuk berkurang, saya rasa ajaib dan terkejut. Lepas seminggu lebih, batuk dah tinggal sangat sedikit (note: saya makan madu satu sudu sehari sekali sahaja). By hari Raya, saya dah pulih. Total madu yang saya minum rasanya tak sampai 10 sudu. Saya sibuk beraya, lupa tentang batuk dan madu.

Kemudian saya datang KL pula, sambung bekerja. Batuk ada once in a while. Satu petang masa nak pegi beraya, saya kne hujan, by time balik rumah saya tidak terus mandi sbb saya lupa saya kne hujan. Esoknya saya demam dan selsema. Housemate saya selamat sbb dia mandi lps kne hujan. Saya pulak lupa saya kne hujan. Saya hanya ingat saya kne hujan lepas saya dah demam. Batuk saya datang balik, makin teruk dan teruk. Jumpa doktor, dapat MC, tapi yang paling menakutkan saya bila doktor tuh pegi cari sendiri ubat dalam kabinet untuk diberi kepada saya sbb dia kata jarang dia prescibe ubat nih, dia pesan juga jangan beli sendiri sbb bahaya, kemudian dia ajar saya guna untuk spray dalam hidung. Appekah? Then, total charge menakutkan saya, RM110. Bukan sbb duit, sbb sume KPMG bayar, tapi sbb sangat banyak ubat. Saya hanya guna dua je ubat dalam banyak2 ubat tuh, saya takut sungguh nak menelan sebegitu banyak ubat (baca: drug). Weekend nya saya balik Terengganu, dengan niat yang sangat kuat dan tinggi untuk makan madu, segala jenis madu yang ada kt rumah (buat pertama kali, saya rasa madulah harapan saya sekarang). By this time, saya sudah batuk selama sebulan lebih (with interval sembuh time raya for a few days).

Saya komited makan madu 3 kali sehari, madu asli, madu berubat, madu kilang. Sume saya makan. Seperti harapan dan keyakinan saya, pada hari ke-3, saya sudah 90% sembuh.

Surat An Nahl:
Ayat 68.
Dan tuhanmu mewahyukan kepada lebah "Buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu dan di tempat yang dibikin manusia."

Ayat 69.
Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman (MADU) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkannya.

Nabi Muhammad s.s.w. bersabda:
"Barang sesiapa minum madu setiap bulan dengan niat mempraktikkan nasihat al-quran, maka Allah s.w.t. akan menyembuhkannya dari 77 penyakit".

Nabi Muhammad s.a.w. bersabda:
"Barangsiapa ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu".

Nabi Muhammad s.a.w. bersabda:
"Sebaik-baik minuman ialah madu kerana dia dapat konsentrasikan hati dan menghilangkan dingin yang ada di dalam dada".

Nabi Muhammad s.a.w. bersabda:
"Allah s.w.t. telah meletakkan berkat di dalam madu dan menjadikannya sebagai ubat dari rasa sakit, dan madu telah didoakan oleh 70 Nabi".

Dari Imam Ali a.s. beliau bersabda:
"Madu adalah ubat segala penyakit, tiada penyakit di dalamnya, ia dapat menghilangkan lendir dan membersihkan hati".

Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda:
"Rasul s.a.w. sangat menyenangi madu".

Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda:
"Biasakanlah dirimu memperoleh dua ubat iaitu meminum madu dan membaca AI-Quran".

Dari Abu hurairah r.a Rasulullah saw bersabda:
"Barangsiapa yang menjilat MADU 3 kali dalam sebulan dia tidak akan diserangi penyakit yang serius."

Dari Abdullah bin Mas'ud r.a Rasulullah saw bersabda:
"Gunakanlah dua penawar ini, iaitu MADU dan Al-Qur'an."

Subhanallah, sangat banyak ayat dan hadith yang menerangkan tentang kebaikan madu. Saya tidak pernah terfikir untuk makan madu sebagai ubat utama untuk batuk saya walaupun saya mengetahuinya kebaikan-kebaikannya secara umum. Terasa sangat-sangat syukur untuk merasai sendiri bahawa apa yang diperkataan oleh Al-Qu'ran dan Rasulullah itu benar dan sangat terbukti.

Saya sedang berusaha untuk sembuh sepenuhnya dan mula rasa lega. Nampak gaya seperti telah menemui "ubat" yang sebenar dan mungkin kena teruskan makan selepas ni untuk imunisasi dan menguatkan pertahanan badan pula.

Hari ini, hari ke-4 perawatan intensif batuk saya menggunakan madu. Dan hari nie saya telah terdedah kepada asap rokok yang banyak. Sebagaimana telah saya ceritakan, teman2 yang biasa saya lunch dan dinner telah dihantar ke Sabah Serawak. Hari nie sy keluar lunch dengan kawan2 dari KPMG dan IBM yang saya tak pernah keluar sama-sama. Keluar 8 orang semuanya. Dan empat orang telah merokok lebih dari sebatang. Owh, hanya Allah sahaja yang tahu apa yang ada di hati masa tu (owh, batukku, owh, jangan selsema). *praying hard*.

p/s: Allah menjadikan penyakit, Dia tentu menyediakan ubat, kan?

Monday, September 27, 2010

seminggu

seminggu lama tak? saya rasa sangat lama. ouh. nih baru 1st day, dah duk hitung saat..nak tunggu 6 hari lagi..

alkisahnya KPMG telah menghantar kawan2 saya (baca: semua kawan2 saya) dari Department P ke Sabah dan Serawak selama seminggu. Ramai kene hntr, dekat 30 org untuk audit dan estate visit ladang2 milik Tabung Haji. Dengar khabarnya ada kene naik 4-wheel drive utk ke estate, ada pulak kne naik sampan. Moga semuanya baik-baik aja dan Allah menjaga mereka semua.

Saya department lain (kalo tak, rasanya confirm kne hntr masuk estate kat hutan-hutan Sabah Serawak juga), saya start buat Takaful mulai hari nie, Planning, Hardclose dan Final..memanjang gayanya sampai awal Tahun depan. Takaful nih sangat besar rupa-rupanya. Masa mula2 sy di assign wt Insurance dulu, I was with ACR Reinsurrance, sebuah syarikat yg syarikat insurance lain meginsurancekan diri (sebab tu nama dia Re-insurance). Lps dapat report Performance Evaluation dari senior in charge, ada sesi konsultation dgn Performance Manager, dia ada tya, " do u like Insurance? Would u prefer me to put u under Insurance?". Saya jawab tak tahu saya suka ke tak (senang je kan jawab=P). Masa tuh, saya tak tahu sangat insurance tuh macamana sbb sy tolong sket je masa tuh, tp sy rasa susah dan complicated, lps tuh data spreadsheet dia sangat lah besar lagi panjang lagi lebar dan baaaanyak sangat nombor. Dan hari nie, nampak gayanya saya memang kena betul2 study dan faham Insurance lah, kalo tak, nk wt keje macamana kan? Lagipun skg saya ada motivasi lebih sket utk faham, sbb saya kne faham dua bnda first-how conventional insurance works and second-how takaful differs than them?Menarik kan?Lagi menarik sbb saya berdepan dengan keadaan yang sangat realiti, maksudnya bagaimana Insurance and Takaful beroperasi kat Malaysia, bukan sekadar teori dan konsep asas. Ok..sy kne study dan faham betul2 (*trying*).

Oh, balik cerita asal. Saya rasa sungguh bosan dan asyik mengira saat "bilalah mereka nak balik nih". siang hari tak de ahli tetap lunch, malam tak de bestfriend, isk..isk..baru 1st day..

Teringat pepatah omputih, "absence makes heart grow fonder". *terkena* erm, bila org yg selalu ada dkt kita pergi baru kita tahu "erti" kehadiran dia kan? Dia yang kita bercakap hari-hari, yang makan sama2 setiap hari, yang meluah pelbagai rasa stress dan happy tentang kerja, yang selalu beri tunjuk ajar ttg audit, yang selalu ada menolong di saat susah dan senang...bila dia tue tak de mmg sangat terasa.

p/s: Allah sangat baik, Dia selalu mengurniakan saya kawan-kawan yang sangat baik.

Wednesday, September 22, 2010

working from anywhere

Bismillahi rahmanirahim...

I received an email from a good friend of mine last night. She's somewhere offshore, asking for a favour to make a payment so that she can start working on a big project soon. She could not make the payment herself because of some security procedures with password sent to the handphone and she could not have the access to her handphone during offshore period.

After replying the email, saying I will try, i went to bed (it's around 10 pm and the email discussion was still pending) as I was not feeling well, was even on MC yesterday.

And this morning, as I read her replying email in the office, I was quite clueless to figure out how it could work, with banking system and company system too. Someone in Bandar Utama makes a payment for an invoice and account of another people name who is in the middle of the ocean. So, who will get the password? as she said the complication might arise bacause of the password. My effort is to no avail if the system still sending the password to her handphone.

During the emailing and trying process, I was constantly thinking of how she is still working hard to contribute to dakwah despite many obstacles she had gone through since we both came back to Malaysia. It's somehow remind me that I should be working harder to contribute too, even without physically present at the particular place. Should be "invisible hand, mind and money which always working and contributing in the cause of Allah".

Alhamdulillah, after sending and replying approximately 10 emails with her today, I received this one at 4.32pm.
Jazakillahukhairan katsira...Thuaibah
Website dah activated, so now i can start designing etc...
(Miss Dai'e, on oil rig)
Alhamdulillah.

p/s: kat Msia nie, ada org tak berpeluang untuk physically present buat dakwah sbb outstation atas air, ats udara, dalam bumi memanjang. Jadi, baik kita usaha untuk lakukan sesuatu juga atas kadar dan kemampuan kita. Bukan soal banyak atau sikit, bukan soal kecil atau besar, kerana nilai disisi Allah adalah keikhlasan Niat kita (ingat kisah burung dan Nabi Ibrahim tak?). I think I should still be on MC, but I am assigned for stocktake tomorrow at Bangsar from 8pm until 2PAGI ALONE.




Monday, September 20, 2010

cerita dari kampung (part 3)

5. Accident (raya ke-2)

Atuk saya accident pada raya ke-2 bersama dua orang cucunya. Accident atas jambatan Jerteh melibatkan 3 buah kereta in a row dan saya telah menghabiskan petang raya ke-2 di Wad Kecemasan Hospital Besut. Kami dalam perjalanan beraya ke rumah salah seorang sedara sebelah mak saya dan bergerak dalam beberapa buah kereta tetapi menggunakan jalan yang berlainan.

Sewaktu mula-mula dapat berita atuk accident saya dah terbayang ia akan melibatkan at least 5 orang sepupu saya juga kerana biasanya kereta itu penuh. Khalili adalah sepupu lelaki sulung yang selalunya bersama atuk saya sejak kecil hingga besar, di mana ada Ayah Ki di situ lah ada Khalili. Dan beberapa orang sepupu lagi yang sedang bersiap untuk menaiki kereta Ayah Ki ketika saya bertolak meninggalkan rumah atuk saya sebentar tadi tentunya terlibat sama. Itulah yang saya fikirkan kala mendapat panggilan accident tersebut.

Amat mengejutkan apabila akhirnya mengetahui hanya dua orang sepupu sahaja yang berada di atas kereta bersama Ayah Ki iaitu Aiman dan Khusairi. Sepupu-sepupu yang lain tiba-tiba cancel plan untuk pergi walaupun telah bersiap, ada yang cancel masa dah di tangga rumah, ada yang tiba-tiba cancel masa tengah bersiap, Khalili pula tiba2 sakit kepala yang amat teruk sehingga tidak mampu bangun. Sungguh ajaib sekali.

Akhirnya hanya Aiman dan Khusairi yang menemani Ayah Ki. Dan dua orang cucu dan atuk ini lah yang menerima effect accident itu yang menghancurkan sepenuhnya cermin depan kereta dan merosakkan kereta dengan teruk sekali.

Anehnya tindakan cucu-cucu Ayah Ki yang tidak jadi ikut sama. Benarlah, semua yang berlaku ke atas kita memang takdir Allah. Allah pilih kita untuk menerima takdir itu, takdir yang kita rasa baik, ada yang kita rasa buruk tetapi Allah lebih mengetahui yang kelihatan buruk itu mungkin ada hikmah yang besar ingin Allah sampaikan. Saya terasa bagai telah melihat satu keajaiban takdir (tentang tindakan cucu-cucu cilik yang menarik diri saat sudah siap untuk bertolak), terfikir-fikir kala tersekat dalam traffic jammed untuk menuju ke tempat kejadian. Cuba untuk menyabarkan diri, bertenang dan bersedia for the worst kala tidak mengetahui apa status mangsa.

”Mukmin yang kuat lebih disukai oleh Allah daripada mukmin yang lemah. Namun pada kedua-duanya ada kebaikan. Berjaga-jagalah terhadap perkara yang boleh mendatangkan kebaikan kepada engkau, pintalah pertolongan daripada Allah. Sekiranya engkau ditimpa sesuatu musibah, maka jangan engkau berkata:”Sekiranya (kalau) aku lakukan begini maka sudah pasti lain yang berlaku. Tetapi katakanlah:”Itu merupakan takdir Allah dan Dia melakukan apa yang dikehendaki-Nya, sesungguhnya ‘kalau’ akan membukakan pintu amalan syaitan.”

Hadith Riwayat Muslim
Jika dalam Bahasa Arab, hadith nie ada perkataan "Kaza wa kaza" yang bermaksud, "kalaulah dan kalaulah". Allah tidak bagi kita berkata begitu, seolah-olah tidak menyakini bahawa apa yang berlaku adalah segala yang telah Allah tetapkan dari awal, dan ketentuan Allah itu pasti akan berlaku. Orang yang menarik diri secara tiba-tiba adalah telah ditetapkan bukan takdirnya untuk accident (gerak hati utk membuat keputusan itu juga adalah dari Allah) dan yang terlibat dengan accident itu adalah atas takdir Allah yang mempunyai banyak hikmah.


6.Family Gathering (raya ke-3)

Selepas beberapa tahun terlepas daripada menghadiri big family gathering sebelah ayah, Alhamdulillah Allah mengurniakan kesempatan sangat bermakna untuk menghadirinya pada tahun ini. Sembelih lembu seekor, ayah in-charge bahagian gulai lembu. Mak cik-mak cik lain in-charge untuk singggang daging, goreng daging dan lauk pauk lain. Tapi yang menariknya ialah, ayah kata, orang perempuan tak boleh terlibat dalam memasak gulainya, nanti gulai tuh tak jadi. Statement yang sangat menarik bagi anak-anak perempuannya untuk mendengarnya, tambahan pula mak tiada di rumah pada sebelah malam (menemankan atuk yang baru accident). Jadi, ayah hanya meminta tolong kaum Adam sahaja kecuali sewaktu dia mengetuk bilik saya untuk minta tolong kupas bawang. Kemudiaan tugas yang diberi kepada perempuan juga ialah blender bawang dan masak lada. That's all (*big grin*). Kami pun duduk jauh-jauh dari kawasan kaum lelaki memasak, tolong kacau gulai pun tak, dan hanya menunggu gulai itu dibawa naik ke atas rumah, siap untuk dimakan (*big smile*).

Suka dapat jumpa ramai orang, of course wajah-wajah yang dah lama tak jumpa dapat jumpa sebab semua orang ada. Terkejut tengok sepupu-sepupu lelaki yang rasa cm hingusan dulu dah jadi besar-besar, lebar-lebar dan tinggi-tinggi. Rasa gayat pula duduk sebelah. Man (Abdul Rahman) yang dulu cm kecik je lagi dah mampu memberikan tazkirah kupasan Surah Al Baqarah dengan sangat confident dan jelas depan mak -mak sedara dan bapa-bapa sedara. kagum. dia lebih muda dari saya. Same goes to Yusof, Aris, Mat Adib yang menyambung bacaan hafazan Al-Qur'an dari Ayah Ngah dengan spontan dan sangat baik bacaan dan ingatannya. Mereka nih dulu kecik lagi. Banyak lagi yang menarik-menarik berlaku masa family day nih tapi dah malas nak menulis.

All in all, I was very happy to see everyone on my 3rd raya as it was my last day at home before boarding the bus to KL.

cerita dari kampung (part 2)

2. Buka Puasa kt SMKAWA (4th day at home)

Kebetulan SMKAWA wt majlis buka puasa. Dapat chance pegi sekolah lama, jumpa mana-mana cikgu yang ada. Menarik tengok masjid sekolah dah ada lebih banyak kemudahan dari zaman 2004 dulu. Saya perasan masjid dah ada tandas perempuan kt sebelahnya yang lagi memudahkan dan mempercepatkan student perempuan bersiap untuk solat (berbanding kne guna tandas tepi bilik guru zaman dulu-dulu) dan ada bilik khas KKQ (adik saya kata tempat pelajar perempuan ma'zurah makan legally). Ustazah Azizah ada bawa anak bongsunya, the one and only son. Sangat lah comel dan adorable. Dengar cerita, semua kabinet rumahnya kne ikat dengan tali sejak dapat anak lelaki nie. Saya juga sempat bercakap dengan pengetua yang dipanggil ummi, beliau tengah mood yang sangat gembira selepas baru sahaja mendapat tahu ramai pelajar dapat straight As (9As) untuk trial PMR. Lebih kurang 10 orang (untuk sekolah kampung jumlah 10 orang straight As waktu trial sudah cukup ramai).

3. Memperbaikkan bacaaan Al-Qur'an.

Jujurnya, saya baru tersedar saya cm sudah lama kurang menitik beratkan kesempurnaan bacaan Qur'an saya. Sewaktu bermujahadah nak menghabiskan 30 juzuk Al-Qur'an tuh, banyak teringat-ingat ajaran Ust Abdullah Che Cik, Ustazah Siti Esah dan Ustaz Kasim masa kelas KKQ. Al-Fatihah buat Ust Abdullah Che Cik, beliau telah kembali ke rahmatullah beberapa minggu sebelum Ramadhan yang lepas. Selepas mendapat tahu berita kembalinya beliau ke rahmatullah, kepala saya banyak kali flash back memori dia mengajar kelas KKQ masa tingkatan 1 dulu. Mungkin membaca Al-Qur'an ramadhan kali nie dalam suasana less busy berbanding beberapa tahun yang lalu menyebabkan fikiran saya berfikir tentang macam-macam. Teringat kenangan belajar Qu'ran dan juga kadang-kadang jadi "terfaham" hampir semua bacaan yang dibaca but other times clueless about the meaning (especially bila dh lama-lama baca).

Kadang-kadang kita baca Al-Qur'an sekadar baca je, tanpa effort untuk lebih melancarkannya, menjaga waqaf, tajwid, membaca dengan lebih 'fasohah', merdu dan sebagainya sedangkan bacaan Al-Qur'an yang baik amat disenangi oleh Rasulullah SAW. (Ini super peringatan untuk diri sendiri ). Moga tarbiah Ramadhan kali nie akan tinggalkan kesan yang besar bab nih.

4. Majlis Berbuka Puasa (2 hari sebelum Aidilfitri)

Nie mmg dh jadi tradisi family untuk panggil orang berbuka puasa. Tapi kali nie, saya minta mak dan ayah tangguhkan sehingga saya balik rumah, walaupun plan asal nk buat awal Ramadhan lagi. Masa tu terfikir untuk at least tolong basuh pinggan kalo saya ada kt rumah (itu azam baru saya lah, sejak kononnya dah besar nie). As i said before, sy pun termasuk dalam kategori dimanjakan, walaupun rumah selalu buat majlis makan-makan, tapi saya tidak pernah terlibat dalam major part sbb mak memang dah carikan orang in charge untuk tugas-tugas berkenaan dari sekecil kecil sampai sebesar-besarnya. May be sbb sy kecil lagi tak tahulah. Sy ingat pertama kali kami wt majlis buka puasa kt rumah tuh adalah masa saya sekolah rendah lagi, masih seronok lumba basikal dengan sepupu masa mak sibuk di dapur.

Tapi kali ini dapat kepercayaan penuh memasak salah satu menu, ikan siakap 3 rasa. Fully in-charge from A to Z (minus bab menyiang ikan which is I am not good at). Sedangkan beberapa tahun yang lepas, kupas bawang pun tak pernah selesai. Kalo tolong buat Acar tuh tak pernah sampai siap.

Untuk buat kelainan sedikit, kami tidak meletakkan menu ayam dalam hidangan, digantikan dengan menu ikan siakap masak 3 rasa, ikan merah bakar, ikan keli dan tomyam. Quite different than typical menu for Majlis Buka Puasa. Sy in-charge untuk ikan siakap tanpa campur tangan dari sesiapa, malah terkejut dengan kepercayaan penuh yang saya dapat, even mak cik-mak cik and my cousins tak bother pun nk tolong rasa or comment masakan sy sewaktu dalam proses memasak dan sebelum dihidangkan. Banyak kali terfikir, mereka nih tak bimbang saya spoilkan masakan hidangan untuk majlis berbuka puasa ke?. To my surprise, it seems that I have earned a very high trust from everyone. All in all, I think this is one of my sweetest memory, of trust and confidence from others to do something big(I guess). Lagi-lagi time mak cik-mak cik yang datang makan tuh tanya siapa tukang masak dan tanya cara memasak.

(ikan siakap ada yang besar ini dan lebih besar)

(bersambung)

cerita dari kampung (part 1)

Alhamdulillah, saya diberi keizinan oleh Allah untuk menyambut Aidilfitri tahun ini di Malaysia (after 3 years), jauh dari exam (after 6 years...dulu Aidilfitri tengah2 SPM 2004), dgr khutbah raya dari ayah sendiri (after 3 years), tidak dapat duit raya (tahun keempat tidak dapat duit raya), kembali beraya dengan 3 pasang baju (after 3 years) and the lists go on.

2 weeks at home.

I had planned to updated the blog as I think Iwill have more free time, ttp sy telah mendenda diri sendiri tidak boleh baca buku lain dan update blog until khatam Qur'an 30 juzuk, dan saya hanya berjaya mengkhatamkannya pada malam raya, jd tidak terupdate lah blog dan terbengkalailah buku yg sdg dibaca, "Holy War: The Crusades and their impact on today's world" by Karen Amstrong. Buku tuh tebal, geram juga atas denda diri sendiri yg tidak berjaya habiskan Qur'an lebih awal. Skg, dh sebulan lebih stop baca, dh hilang momentum nk sambung baca balik..adush.

Ok lah, cerita-cerita 2 minggu di rumah.

1. Roti Jala (my 2nd day at home)

Ayah tiba-tiba mahu mengisi satu slot kosong untuk sediakan moreh. Plannya senang je, pegi beli je lah. Tp masa ayah singgah bazar Ramadhan pukul 3.30 petang on da way balik dari sekolah, gerai tak buka banyak lagi dan tak ada yang dia berkenan untuk dibeli. Pukul 4.30 petang mak dan adik2 baru sampai rumah, juga dari sekolah. Someone kena keluar beli food untuk moreh di bandar yang kira-kira 15 km dari rumah. Ayah ada kerja lain, nampak gaya mak kena keluar sedangkan mak baru sampai rumah dan kena memasak untuk berbuka puasa. Saya tak mahu mak keluar dan offer diri nk masak untuk moreh. It surprised everyone. Ayah tak bagi dengan alasan tak sempat sbb dah dekat pukul 5. Nanti lps bukak puasa saya akan ke surau untuk terawikh. Maknanya kena siap masak sebelum Maghrib dan kne share dapur dengan mak yg nk memasak untuk berbuka puasa. Saya kata saya nak masak, sempat dan possible. Saya kata nak wt roti jala (sambil meyelongkar dapur mencari bahan-bahannya, kiranya akan guna yg mana ada je). Akhirnya saya buat jaminan dengan beraninya, "sempat masak kalo untuk 50 orang makan tuh". Ayah terpaksa setuju melihat keyakinan saya wp muka dia cm tak yakin juga.

Akhirnya saya pun mula lah buat roti jala tuh menggunakan 2 dapur serentak, bersungguh untuk "memenuhi jaminan saya pada ayah". Mak terpaksa set up dapur lain, pasang dapur lain 2 lagi (nasib baik tong gas ada 4 kat rumah tuh). So saya dapat 2 stove untuk masak serentak dan mak pun dapat 2 stove lain tp masak kt beranda dapur. To my surprise tiba2 adik2 perempuan saya datang tolong (terlupa adik2 dah besar dan boleh menolong, rupanya gambaran dalam kepala saya adalah gambaran 3 tahun lps which means kalo saya buat roti jala mmg sy wt sorang2 tanpa adik-adik tolong). Masa bg jaminan kt ayah tadi tak include additional help from my sisters which can make the last minutes roti jala more possible. So, alhamdulillah adik-adik bersungguh menolong, even taking shift untuk solat asar. Dan roti jala siap sebelum azan Maghrib untuk hidangan moreh, mengambil masa 1 jam setengah. Mak siapkan Nasi Ayam untuk berbuka puasa without much help from us sbb semua sibuk dengan projek roti jala.

Petang esoknya, mak bagitahu saya bhw jiran sebelah rumah kami yg juga pergi berterawikh di surau itu telah memberitahu cikgu-cikgu kat sekolah tentang saya memasak roti jala untuk moreh by myself dan akhirnya cerita itu sampai semula kpd mak saya. Saya terkejut juga kenapa cerita begitu pun diceritakan. Then, I asked mum, "besar ke wt roti jala tuh?". Mak jawab, "besar sebenarnya terutama bagi anak cikgu, yang pergi oversea dan dah kerja, balik kampung masak sendiri bg orang kampung makan lps terawikh. orang kampung yang tak ada kerja pun tak buat, rela beli lagi". Saya terdiam. Saya tidak tahu "nilai" itu. Rasanya masak dekat Canberra lagi teruk. Patutlah semua orang kt rumah pun terdiam masa saya kata nak memasak. Sesuatu yang sebenarnya adalah 'helah' saya tak nak mak saya keluar rumah (untuk beli food) turned out to be something of different value and being talked about.

Antara banyak perkara saya rasa kisah ini lebih mengajar saya pada diri saya, sbb niat asal saya lain tp baik saya muhasabah diri, baiki diri. Kalo dalam mata masyarakat, kita nih cm dipandang tinggi sket, contohnya pandai sket dalam study ke, g blaja jauh-jauh, atau dari keluarga yang may be lbh sket income dari average jiran-jiran, kita patut beringat untuk tidak terbawa-bawa dengan itu. Mungkin sebenarnya kita patut train diri kita lebih untuk jadi humble dengan orang lain yang jauh lebih kurang dari kita, buat dirty-dirty job kalo ada kenduri gotong royong tuh. Bak kata Ust Hasrizal, dia menemui kerja membasuh tandas di negara orang itu adalah antara cara terbaik mengajar kerendahan hatinya. Tidak dinafikan kadang-kadang family tak bagi buat sesetengah kerja tuh, kalo ada pembantu kerja tuh biasanya pembantu rumah yang buat dan kita mmg dibesarkan dalam keadaan tak pernah cuci tandas, bakar sampah, buang sampah etc. Tambah pula kalo pegi rumah sedara mara atau orang kampung, nak bawa pinggan ke dapur pun mereka tak bagi apatah lagi untuk membasuhnya. Tapi pandai-pandai lah. Kalo kita nie biasanya kalo majlis apa2, kita selalu jadi Pengarah program atau duduk seat tepi VIP, cuba-cubalah amik turn membasuh periuk belanga, mengemop lantai dewan atau mengutip satu per satu sampah yang berteraburan selepas majlis. Ingatan nie lebih kepada diri saya juga kerana saya nie masuk kategori dilayan istimewa juga terutama dulu-dulu as cucu sulung.

(bersambung)

Friday, August 27, 2010

JALINAN in pictures

Bismillahirahmanirahim..

JALINAN in Kuantan was already a month ago, the week after KONWANIS in Port Dickson. But I dont have the time to sort out the pictures and make an enty until this afternoon. I really like this kind of 'khidmat masyarakat' thing, and i think it is worth sharing some pictures about what's going on over there. Here it goes..


Our arrival was greeted by "Kompang" by the villagers

"Anak angkat and family angkat". The participants stayed with their adopted family during the program.

Seekor lembu menjadi korban=)

Izy in action..

VIP visited the booths, boths for health awereness, palestine etc.

in collaboration with..~

health awareness. Luckily we got many volunteers (qualified doctors and medical students)

so many people coming

oh, blood..~

dentist in action..

some 'duduk dan beriman sejenak' session with secondary school girls from Felda Bukit Kuantan. Fareena seems to be my life saver and she's always very good with young girls (cm dah tua lah pulak..)

a few facilitators with secondary school girls from Felda who participated in the treasure hunt

treasure hunt place

hunting the treasure

sukaneka for kanak-kanak, futsal for brothers and remaja Felda, netball for sisters and remaja Felda.


a very informative and insightful session with Dr Zainul Rashid. A talk on Palestine, in the mosque after Magrib, was attended by many pak cik-pak cik and mak cik-mak cik.


decoration competition. Mak cik-mak cik sangat kreatif guna bahan-bahan terbuang.


cooking competition

nasyeed performed by kids. so cute~

closing ceremony.till we meet again~. this is not one-off program.

Saturday, August 21, 2010

Dinar Emas

Kadang-kadang tingkah laku pemimpin UMNO ini sangat mudah untuk dijangka. Apa saja yang baik datang dari Kelantan,itulah yang akan dibangkang habis-habisan oleh UMNO. Sebut saja apa jua perkara yang datang dari Kelantan, berduyun-duyunlah pemimpin UMNO 'menunjuk cerdik' memberi komen. Kalaupun nampak janggal, tiadalah mereka peduli asalkan nampak hebat di mata pandangan gerombolan mereka.

Seingat saya, sepanjang dua dekad usia kerajaan PAS di Kelantan bermula tahun 1990 ini, itulah yang sentiasa kami hadapi. Cuti dua hari seminggu digelar sebagai 'budaya pemalas', akhirnya orang yang sama menelan kembali ludahnya. Cuti 60 hari kakitangan wanita yang bersalin turut dipandang sinis, kemudiannya tanpa segan silu ditiru. Jangan lupa pemerkasaan perbankan Islam turut bermula dengan langkah kerajaan Kelantan memindahkan wang kerajaan dari bank riba ke perbankan Islam. Itu belum termasuk program-program kebajikan seperti Skim Takaful Kifalah, Skim Armalah, Ladang Rakyat dan panjang lagi senarainya.

Terbaru apabila kerajaan Kelantan melancarkan mata wang syariah Emas Dinar dan Perak Dirham (D&D) 12 Ogos lepas, maka bersatulah pemimpin UMNO untuk menghentam langkah ini. Ramadhan yang sepatutnya menjadi bulan damai dan pesta ibadat menjadi pesta menghentam kerajaan Kelantan. Saya ingin nyatakan, apakah salahnya Kelantan ingin memulakan jihad ekonomi ini? Jika UMNO/ BN enggan memulakan,jangan pula menidakkan usaha pihak lain. Saya ulangi penegasan yang dibuat sebelum ini oleh ahli Exco saya, Datuk Haji Husam Musa bahawa apa yang dilancarkan oleh Kelantan bukanlah mata wang, ia hanyalah pengenalan kepada sistem barter trade.Tukar suka sama suka dengan kerelaan tidak pernah dihalang di negara demokrasi ini. Setiap orang berkuasa ke atas barangannya dan berhak membuat keputusan.Apa yang salah ialah membuat keputusan ke atas barangan yang kita tidak berhak.Contohnya, memberi percuma dua blok minyak minyak milik rakyat yang berharga ratusan billion ringgit kepada kuasa asing. Atau merompak hak milik rakyat Kelantan ke atas telaga minyak dengan menafikan royalti!

Seperti yang saya nyatakan di dalam ucapan perasmian pelancaran 12 Ogos lepas, sistem wang kertas diperkenalkan oleh penjajah untuk menguasai ekonomi umat Islam. Hasilnya,seluruh manusia di dunia diperkotak-katikkan oleh kuasa-kuasa besar untuk mempercayai nilai yang ada pada sekeping kertas. Kertas tersebut hakikatnya langsung tidak mempunyai sandaran yang didakwa. Jika kita menaiki bas atau keretapi contohnya, kita membayar dan diberikan resit. Resit tersebut ialah tanda kita telah membayar kepada perkhidmatan yang diberikan, ertinya resit tersebut tidak mempunyai nilai apa-apa kecuali setelah bayaran diberikan. Hari ini, bank mengeluarkan wang kertas tanpa sebarang sandaran nilai. Kononnya ia disandarkan pada nilaian emas, hakikatnya ia disandarkan kepada keadaan ekonomi semasa sesebuah negara. Ini sebenarnya lebih teruk dari resit bas dan keretapi tadi.

Realitinya mata wang tidak berharga melainkan jika Kerajaan memberi nilai kepadanya. Wang kertas RM1.00 bukan bernilai RM1.00 daripada segi harga kertasnya. Ia bernilai RM1.00 kerana itulahnilai yang ditetapkan oleh Kerajaan. Jika Kerajaan mencetak angka lima atau sepuluh maka nilai kertasnya tidak naik kepada RM5.00 atau RM10.00. Hanya pengakuan dan jaminan Kerajaan yang menjadikannya bernilai sebanyak mana yang ditentukan. Itulah hakikatnya wang kertas.

Tertarik saya apabila seorang Timbalan Menteri yang baru-baru ini heboh telah meluluskan lesen judi tiba-tiba mengeluarkan kenyataan bahawa Dinar Emas dan Perak Dirham ini boleh menyebabkan kerugian. Terlintas di benak saya, jika begini taraf pemikian seorang timbalan menteri, apapula jenis pemikiran yang ingin diasuh kepada rakyat.

Emas merupakan komoditi yang paling stabil harganya. Ia akan terus meningkat jika dibandingkandengan wang ringgit. Bukankah Tun Dr Mahathir sendiri pernah melancarkan gold coin yang dinamakan Kijang Emas keluaran Bank Negara Malaysia satu ketika dahulu? Mari kita semak harganya. Pada 18 Julai 2001, sekeping syiling Kijang Emas seberat 1 auns harganya ialah RM1, 082.00. Hari ini pada tarikh 1 Julai 2010, ia sudah boleh dijual dengan harga RM4,104.00. Ertinya jika seseorang melabur sebanyak RM 108,200.00 dengan membeli seratus keping Kijang Emas pada tahun 2001, kini ia boleh dijual dengan harga RM410,400.00. Keuntungan 400% dalam masa 9 tahun! Butiran ini boleh dilayari di (http://www.bnm.gov.my/). Ini bukti harga emas tidak akan turun. Paling tidak pun, lebih baik daripada sebuah syarikat penerbanganyang rugi RM535 Juta pada suku kedua tahun ini!
Di dalam al-Quran sendiri menceritakan kisah Ashabul Kahfi yang tertidur selama 309 tahun di dalam sebuah gua. Apabila bangkit mereka menggunakan duit perak yang ada di tangan mereka untuk membeli makanan. Ertinya, selepas 309 tahun, duititu masih elok dan mempunyai nilai seperti sedia kala.

Justeru, saya nasihatkan kepada pihak-pihak tertentu, janganlah terburu-buru menidakkan usaha-usahakerajan Kelantan. Tidak cukup tenaga di Malaysia, diambil pula tulisan kolumnisyang beraliran orientalis untuk menghentam kami. Sehingga langkah kami mengasingkan kaunter bayaran di pasar raya disifatkan sebagai aparteid agama'.Bagaimana pula langkah Keretapi Tanah Melayu menyediakan gerabak khas bagi wanita? Itu aparteid apa namanya?

Saya ingin bertanya, apa kurangnya kami di Kelantan dengan anda yang berada di Pusat. Jika anda mempunyai pakar ekonomi, kami pun mempunyai pakar ekonomi. Takdirnya bertukar teraju di Putrajaya nanti, kami juga mampu mentadbir bahkan lebih baik dari anda, Insya-allah. Janganlah dibiarkan hasad dengki menguasai menyebabkan ternafinya segala kebaikan yang kami lakukan. Jangan pula kami di sini melancarkan Dinar dan Dirham (D&D), anda di sana melancarkan dengki dan dendam!

Akhir kata, jika datanglah bertadarus dengan kami di Kelantan di bulan Ramadhan ini. Salah satu ayat yang menjadi menjadi bacaan kami sekarang ialah ayat 63 dari Surah al-Furqan yang bermaksud :

"Dan hamba-hamba Tuhan yang Maha Penyayang itu(ialah) orang-orang yang berjalan di atas bumi dengan rendah hati dan apabila orang-orang jahil menyapa mereka, mereka mengucapkan kata-kata (yang mengandung) keselamatan. "

Salam Ramadhan.

NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT,
Pejabat Menteri Besar Kelantan.
Bertarikh : 8 Ramadhan 1431H / 18 Ogos2010M

p/s: Beliau sentiasa tahu menjawab, menerang dan membidas dengan cemerlang.

Friday, August 20, 2010

..baiki akhlak..

"Sifat-sifat yang baik itu tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang sabar dan tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang mempunyai keuntungan yang besar."
(Al-Fussilat : 35)

Sunday, August 15, 2010

A day with children from Nur Salam

This is one of my good time with fellow KPMGians.

A day in the forest with the kids from Nur Salam. Actually, there' are many projects under CSR (Corporate Social Responsibility) programs throughout the year that we can freely decide which one we would like to participate, ranging from teaching the less-fortunate how to dance or play piano to walk with them in the reserved forest. The main mission is helping the less-fortunate, from the kids of drug addicts to the handicapped women caused by domestic violence (in the hand of the men they love). And, this kind of CSR project is compulsory to everyone.

And I choose this, "a day in the reserved forest with kids" (i think it's too heart-breaking to go with the women-victim of domestic violence)

So, kids from Nur Salam. Who are they?

Nur Salam grew out of a day care centre that was opened to serve the Chow Kit neighborhood. Most of the children are originally from Chow Kit, but there are also children who have come to the area from other parts of Malaysia, who may have been trafficked, or who may be refugees. Most children come from one-parent homes, and many are the children of sex workers and/or drug addicts. In addition, many of the children do not have documents such as birth certificates or identity cards; some are stateless and unable to attend regular schools.


For further information on Nur Salam, kindly follow this link : http://www.chowkids.org/

We started the day by having breakfast with the kids before every KPMGians got our adopted kids from Nur Salam. We should take care of them (some sort of being the guardian during the whole program) and do not let our eyes off them.

Everybody got one kid

Then, we started our walking and climbing in the reserved forest. It's indeed very refreshing after spending most of my days in front of the laptop.

the kids are always faster than us. err..

One of the amazing scene in the forest. According to the forest guide, the leaves from these trees will never "touch" each other as they are producing a type of chemical to steer clear of others. Subhanallah..

interesting trees which I passed by during the walk

As stated in the nametag, the tree's name is "belalai gajah" .

This is very amazing.
I never knew before that there's a tree in the jungle produces this kind of leaf.

After the forest trekking, we have a "Colaj Competition" before we break for the lunch.

We were divided into 10 groups and required to make a colaj with a few rules and regulation like we were not allowed to use green leaves etc. That was my first time making colaj and I was so excited (sampai kne tegur dgn my performance manager..:D).

Guess what? My group (group number 2) won the 1st place in "Colaj Competition"! Wow, we beat the other 9 groups=D.

So, what's the purpose of the CSR program? As I said, we try to help others. Erm, by walking with them in the forest? Hurm...

I hope the children will get some benefits out of this program. Personally, I got 3 lessons of the day, first I learnt how to make a "colaj":D (it's my first time:D), second there are many amazing trees and leaves in the forest (bukan hutan aussie je cantik tau..) and finally, please always count the blessing that Allah has given to us. They are countless.

All in all, Let's say, Subhanallah for His amazing creatures and Alhamdulillah we are very fortunate, gifted and blessed (please always remember the less fortunate).

p/s: We have treasure hunt and waterfall climbing sessions in the afternoon.