Monday, January 19, 2009

Labbaik Allah Humma labbaik...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

"awak nk pegi umrah ke?" soalan dari atikah pandi sebentar td mengejutkan saya. Dia yg mmg rapat dgn saya sepatutnya sudah lama tahu tp nampaknya cuti summer ini benar-benar menyebabkan saya tidak berhubung dgn ramai org. Tambahan pula, semua org menggunakan no hp msia sewaktu cuti ini yg sy tidak ketahi nombornya.

Rancangan umrah bukanlah rancangan yg telah lama dirancang wp niatnya sudah lama. Ketika study week sebelum peperiksaan akhir tahun November yang lepas, tiba-tiba mak saya menghantar sms meminta saya memberitahunya details of draft ANU academic calendar for 2009 and 2010. Saya pula tak tya banyak..check kat website sume jadual exam dan cuti, then hantar kt dia. Hanya dua minggu selepas itu, barulah saya bertanya mak kenapa meminta academic calendar saya. Mak saya memberitahu hasratnya untuk membawa saya membuat umrah dan juga beberapa rancangan lain, kami pun mula merancang tarikh-tarikh yang sesuai.

Sebaik sahaja saya meletakkan telefon perbualan dgn mak, perkara pertama saya lakukan ialah menghantar email kepada org-org yang ada perkaitannya dgn jadual hidup saya. Antara masa yg dilihat sesuai ialah sewaktu cuti musim sejuk di Australia (July) tetapi saya kalo boleh tak nak terlepas dari menghadiri winter gathering dan program2 tarbiah musim sejuk. Ada juga plan nk melawat tempat org sewaktu cuti2 yang ada, dan ada juga dgr khabar org jauh ada nk dtg lawat Canberra etc. Kemudian, timbul juga cadangan untuk melakukan umrah pada cuti musim panas Australia (december 2009) tetapi banyak juga perkara perlu dipertimbangkan.

Apabila email-email saya kepada naqibah dan kawan-kawan bertya ttg jadual program dan jadual mereka mendapat jawapan, saya kembali menghubungi mak, berbincang panjang, ubah tarikh situ sini kerana ia melibatkan 7 org dalam keluarga yang akan menyertai umrah ini. Memilih tarikh yg sesuai untuk semua org bukan perkara yang senang juga.

Akhirnya, keputusan majlis syura (hurm...) merasakan bahawa akhir Januari 2009 adalah tarikh paling sesuai untuk semua orang, biiznillah insyaAllah. Kiranya tarikh ini tarikh paling awal sebaik sahaja musim haji tamat.

Keputusan dilakukan ketika saya sudah mahu bertolak pulang untuk bercuti di Malaysia menyebabkan saya tidak sempat memberitahu org lain termasuk kawan-kawan rapat, sahabat seusrah, ahlul nahdan dan juga housemates!

Kiranya nie, nak bagitahulah:-).

InsyaAllah kami akan bertolak dari Lapangan Terbang Kuala Terengganu pada 29 January, penerbangan MAS MH 1339, jam 9.10 malam ke KLIA^_^. Flight ke Jeddah adalah keesokan harinya dari KLIA dgn penerbangan Saudi Airlines. Nabilah (adik Perth) beria sekali nak ajak familynya hantar di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu kerana katanya rumahnya dekat dgn airport (memang dekat sgt pun.....).

(masjid nabawi)

Kami akan memasuki Madinah terlebih dahulu dan akan berada di sana selama 5 hari, barulah kemudiannya bertolak ke Mekah. InsyaAllah kami akan berada di Mekah selama 8 hari untuk digunakan dan dimanfaatkan sebaiknya ^_^. Penerbangan balik dengan pesawat SV 836 akan tiba pada 12 Febuari 2009 di KLIA pada jam 1 tengahari. Flight MAS ke Kuala Terengganu adalah pada pukul 7. 45 petang tersebut. Itulah rancangan kami setakat ini, semoga Allah mempermudahkan segala urusan perjalanan dan ibadah kami di sana nanti.

(masjidil haram)

'Labbaika Allahu malabbaik, labbaika la syarikala kala baik, Innal hamda walni'mata laka walmulk la syarikalakalak'

Aku sahut panggilanMu ya Allah!
Aku sahut, tidak ada sekutu bagiMu ya Allah Kami Sahut!
Segala pujian, nikmat dan kerajaan adalah kepunyaanMu ya Allah!
Tiada sekutu bagiMu.

Kunjungan ke Tanah Suci ini adalah yang pertama kali buat saya, Nukman, Aqilah dan Kak La kerana Ayah Ki (datuk saya), mak dan ayah telah mengunjunginya sebelum ini.

Doakanlah yang terbaik buat kami, kesihatan yang baik dan segalanya dipermudahkan agar kami dapat menjadikan kunjungan ini kunjungan yang diberkati, ziarah ini ziarah yang diredhai, ibadah ini ibadah yang diterima, pengalaman ini pengalaman yang menjadikan kami hamba Allah yang lebih baik bersama niat yang ikhlas hanya semata-mata keranaNya, beribadat dan bertaqarrub denganNya. Doakan juga keselamatan perjalanan pergi dan balik kami bertujuh^_^.
"sempurnakanlah ibadah haji dan umrah kerana Allah"
(al-baqarah:196)

"Ya Allah pemudahkanlah segala urusan, janganlah Engkau mempersulitkannya, dan akhirkanya dengan pengakhiran yg baik"

Tarbiah Bukan Paksaan Tapi Pendidikan

Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum wbt

Saya terbaca artikel nie, menarik kerana memberi pencerahan kepada beberapa isu yang memang dihadapi oleh org2 yang sedang dalam tarbiah. Hopefully, it benefits you as much as it benefits me:-). Happy Perusing.

Tarbiah Bukan Paksaan Tapi Pendidikan

Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim
Assalamualaikum Warahmatullah Wabarakatuh

Oleh :Nik Mohd Abduh B. Nik Mhd Nor

As-Syahid Imam Hassan Al-Banna ada menyebutkan :

“..dahulu kami berusaha keras memacu laju dakwah ini dan memaksimakan penyebarannya, namun kini, dakwah tersebut yang mendahului kami. Ia bercambah ke seluruh pelusuk dan desa dan memaksa kami menanganinya dengan serius, meskipun untuk itu (merealisasikan) kami harus menghadapi pelbagai persoalan berat yang sangat melelahkan…”

Dakwah dan risalah ini seringkali tidak menjanjikan kemanisan dunia, kerehatan dan keselesaan. Sebagaimana yang dicontohkan oleh para anbia’ dan aulia’, mereka senantiasa teruji, dan diuji kerana risalah ini. Lihat sahaja Nabi Allah Nuh a.s. Betapa hebat beliau diuji dan ditekan oleh kaumnya serta sanak-saudaranya, namun, beliau tidak pernah kenal erti penat dan lelah. Pelbagai ranjau dan duri terpaksa beliau hadapi. Bukan sehari dua, tetapi ratusan tahun. 950 tahun merupakan jangka masa yang panjang. Lihatlah, betapa agungnya dakwah dan risalah ini hingga para pemikulnya sanggup menahan cercaan, makian, ugutan dan sebagainya.

Dakwah dan Kefahaman

Dakwah boleh berlaku di mana sahaja, kepada siapa ianya ditujukan dan ke mana sahaja ianya dihalakan. Dakwah bukanlah satu trend. Bukan juga barang pakai buang. Dakwah dan isinya tetap sama dan tidak berubah dari datangnya Nabi Muhammad SAW hingga ke hari ini meskipun terdapat revolusi dalam method penyampainnya. Kepelbagaian ini adalah perlu diraikan dan dimestikan, sesuai dengan peredaran dan kehendak zaman.

Bagi mereka sudah ataupun baru berjinak dengan alam dakwah, mereka perlu meletakkan kefahaman dalam diri mereka bahawa dakwah bukanlah suatu paksaan atau tekanan. Kefahaman terhadap dakwah perlu jelas bagi setiap pemikulnya. Dakwah bukan seperti menjual barang sebagaimana sesetengah peniaga yang memaksa pengguna untuk membelinya walaupun dengan cara dan jalan yang salah. Kefahaman yang salah tentang konsep dakwah, juga tarbiah hanya menyebabkan manusia akan lebih jauh daripadanya.

Usrah Mendidik, Bukan Memaksa..!

Realitinya, usrah didirikan atas dasar ukhuwwah dan semangat kasih sayang sesama para pencinta dakwah. Kenapa usrah selalu kering dan tidak bermaya? Atau nampak pada lahiriahnya seakan segar, tapi hakikatnya tidak bugar, lemah, lesu, tiada ruh dan tidak berupaya menghasilkan mad’u yang benar-benar ikhlas berjuang.

Kenapa ini berlaku? Jawapannya mudah sahaja. Kerana usrah yang dibina adalah paksa-oriented. Mahu menjadikan ma’du seolah-olah malaikat kecil. Lengkap tanpa kesalahan dan mengikuti 100% module yang disusun tanpa sebarang bantahan. Mad’u bukan robot yang boleh dipaksa, dan ditaujih sesuka hati oleh naqib atau murabbinya. Benar, arahan merupakan suatu proses dalam tarbiah. Tapi, arahan tidak boleh bertukar menjadi paksaan/tekanan kepada mad’u. Proses pembentukan mad’u atau rijal/kader memerlukan masa. Kita “merekrut” mereka dan memaksa mereka atas nama “amal jama’ie” sedangkan tuntuan sebenar amal jama’ie tidak begitu. Takwin atau pembentukan ma’du mestilah berperingkat, setapak demi setapak dan bertadarruj.

Usrah bukanlah seperti makanan segera. Hendak makan, seminit dua dimasak, sudah siap. mendidik dan mentarbiah manusia memerlukan masa yang lama. Untuk menjadikan mad’u lebih matang dan nampak “berusia”, murabbinya perlu membentuknya secara perlahan, tidak terlalu mengikat, tidak juga terlalu berkeras dan tidak pula terlalu longgar. Taujihat sememangnya perlu dalam amal jama’ie, tapi bukanlah taujihat itu menjadi suatu yang wajib ditelan secara paksa-”rela”. Rela dari sudut pandangan kita yang mengeluarkan arahan, terpaksa dari sebelah pihak yang memikulnya.

Tarbiah Itu Di Mana-Mana

Seringkali hal ini terjadi dan ianya seakan-akan tampak “benar” walaupun pada hakikatnya ianya sesuatu yang merosakkan lagi batil. Hal apakah yang dimaksudkan? Menghalangi mad’u yang ditarbiah kita untuk menghadiri program-program agama anjuran kumpulan islam lain, atau, membantutkan pengetahuan ma’du dengan menyekat mana-mana perkongsian ilmu atas jenama dan jalur kumpulan islam yang berbeza dengan kita atas nama bimbang. Bimbangkan apa? Bimbang berlakunya “lompat’ keahlian atau “terpengaruh” dengan kumpulan islam lain. Hal ini tidak wajar dijadikan alasan. Inilah kekaburan yang seringkali berlaku kepada mereka yang ikhlas membawa Islam, akan tetapi kurang memahaminya secara mendalam.

Lihatlah contoh yang dibentangkan oleh para sahabat dan tabiin. Mereka ini adalah kalangan murabbi pakar yang banyak mentarbiah orang. Sejarah membuktikan, tidak berlakunya penyekatan, atau sentimen “bimbang” seperti di atas, bahkan, merekalah murabbi yang berlumpa-lumba mengiyakan dan menyuruh mad’u mereka supaya mendapatkan kepelbagai pandangan dan pendapat dari sahabat-sahabat Rasulullah SAW yang lain. Terdapat banyak kisah yang boleh dicontohi.

Dalam sistem tarbiah, terdapat 2 istilah yang biasa didengari, program umum dan khusus. Program khusus anjuran kumpulan Islam yang kita berikan komitmen kepadanya sememangnya layak menjadi prioriti utama kepada kita, juga program umum. Namun, tidaklah ia sepatutnya menjadi pembatas kepada ma’du kita untuk menambah ilmu mereka dengan menghadiri program-program lain anjuran kumpulan islam lain. Dalam program umum, sekiranya dirasakan baik dan elok, janganlah diberikan tekanan dan sekatan kepada mad’u untuk menghadirinya. Atau dengan beralasan untuk mendisiplinkan mereka dengan amal jama’ie, segala-galanya perlu mendapatkan keizinan murabbi atau isti’zan daripada kumpulannya. Kita telah memahami konsep amal jama’ie secara salah dan songsang. Memang wajar dan tidak salah sekiranya mad’u itu sendiri berupaya untuk mendapat keizinan, atau dengan relanya untuk mendapatkan restu, izin dari murabbinya. Bahkan ia lebih dituntut sekiranya mad’u tersebut mampu melakukannya pada setiap masa, dan setiap perkara yang hendak dilakukan.

Keterikatan yang melampau inilah hal sebenar yang merimaskan para mad’u, hatta menjadikan mereka lembik, lemah dan futur setelah mereka bermujahadah. Hal ini hanya membuahkan krisis dalaman kepada jiwa mad’u. Jiwa mereka akan sentiasa memberontak sekiranya semua perkara yang hendak dilaksanakan perlu diminta-izinkan, atau perlu mengikut 100% arahan murabbinya. Mad’u bukanlah hak kita atau robot yang wajib mendengar setiap arahan, atau mendapatkan keizinan bagi setiap perkara yang mereka lakukan. Mad’u adalah manusia yang tidak lekang daripada sifat-sifat lemah.

Para murabbi haruslah memahami bahawa tarbiah bukan sekadar menghadiri daurah, tamrin, usrah dan yang seumpama dengan itu. Akan tetapi, tarbiah itu lebih luas dan terbuka konsepnya. Menghadiri majlis ilmu seperti ceramah umum juga tarbiah, menghadiri kelas-kelas agama, tajwid, fardhu ain, comparative religion dan lain-lain juga adalah tarbiah. Masalah yang berlaku adalah ramai di kalangan mad’u ditanam minda mereka dengan “usrah/daurah/ tamrin/muktamar/ katibah dll..” itu sahajalah yang dikira tarbiah. Skop tarbiah telah disempitkan sesempit-sempitnya atas nama “disiplin”. Hal ini tidak wajar sama sekali berlaku dan tidak sepatutnya pun terjadi.

Kesimpulannya, jangan dipaksa mad’u-mad’u kita untuk mengikut semua arahan kita, atau memaksa mereka meminta izin daripada kita dalam semua perkara yang hendak mereka lakukan seperti menghadiri ceramah umum, memenuhi jemputan program umum, hatta dalam perkara-perkara yang sepatutnya menjadi hak kepada mereka seperti ingin pulang ke kampung, atau pergi melancong dan bercuti. Sekiranya perkara seperti ini pun diwajibkan ke atas para mad’u, janganlah kita menyesal apabila suatu hari nanti, mereka dengan beraninya meninggalkan tarbiah, dakwah dan merasakan bersendirian itu lebih elok dan baik bagi mereka.

SELINGAN

Faktor-Faktor Kekeringan dan Kelesuan Tarbiah

1)Orientasi Pada Produktiviti

Usrah atau tarbiah yang berorientasikan atau melebihkan produktivitinya sahaja sebenarnya hanyalah melemahkan dan membosankan mad’u. Para mad’u akan lebih tertekan apabila mereka terpaksa memenuhi target-target tertentu yang harus dicapai walaupun ianya tidak menjadi kemampuan bagi diri mereka. Para murabbi seharusnya meneliti kemampuan para mad’unya, dan tidak menilai diri mereka seperti mesin cuci pakaian. Mesin basuh hanya menurut arahan. 20 minit untuk basuh-bilas dan 5 minit untuk proses pengeringan. Dan baju siap untuk dijemur. Tarbiah bukan seperti itu. Ini kerana, hal ini hanya akan melahirkan mad’u jenis terpaksa-oriented.

Hal ini akan membarah apabila mad’u mula merasakan diri mereka “letih”, dan tidak mahu lagi memberikan komitmen atau melakukan apa-apa sahaja kerana merasakan diri mereka dilayan semacam robot. Dan ianya akan menjadi lebih parah dan kronik sekiranya sesuatu yang dipikulkan adalah di luar kemampuan mereka dan akhirnya mereka beranggapan bahawa adalah lebih baik mengasingkan diri daripada tarbiah supaya mereka rasa bebas tanpa sebarang ikatan.

2)Lemah Kreativiti

Usrah, atau atas nama apa pun ianya dijelmakan, ianya bukanlah sekadar duduk bersila, berlaga lutut dan kemudian pulang dan ianya berlaku sedemikian sampai bila-bila. Usrah menuntut kepada kepelbagaian dan variasi. Usrah yang muntijah/berjaya hanya mampu dibentuk apabila ianya tidak statik, kaku dan sama setiap masa. Usrah tanpa kreativiti atau kepelbagaian akan membosankan ahlinya, atau lebih teruk lagi murabbi dan pembawanya. Hal ini boleh dilihat dalam 2 aspek utama. Modul dan aktivitinya.

Modul

Usrah yang berkesan adalah usrah yang tidak sempit skop perbincangannya, tidak hanya tertumpu kepada satu-satu masalah sahaja, bahkan ianya lebih meluas dan mencakupi semua perkara, baik siasah, amal islami, isu global dan lain-lain. Perbincangan seputar masalah-masalah agama, sirah, fiqh dan lain-lain juga perlu diperbanyakkan. Namun, hal ini perlu mengikut standard kemampuan mad’u atau perlu dilihat kepada mustawa dan tingkat mana kah kemampuan mad’unya. Janganlah mad’u yang baru sebulan dua mengikut usrah disumbat dengan perkara-perkara besar seperti persoalan harakah islamiyyah, jemaah-jemaah, atau perkara-perkara berat mahupun khilafiyyah yang mereka tidak mampu pun untuk memahaminya.

Aktiviti

Kepelbagaian dari sudut aktiviti juga amat perlu ditekankan. Usrah seharusnya tidak tertumpu hanya dalam bentuk halaqah atau liqa’ secara bulatan di rumah-rumah atau tempat-tempat khusus seperti masjid sahaja. Bahkan sepatutnya ia lebih daripada itu. Usrah perlu mendapat nafas dari segi program out doornya seperti keluar bersama-sama mad’u memancing ikan, beriadah atau lebih menarik lagi melancong ke mana-mana tempat bersama-sama. Pengisian usrah tetap berlaku walaupun seakan tiada majlis formal. Hal ini hanya boleh direalisasikan sekiranya murabbi berfikiran kreatif dan sanggup berlapang dada menerima pandangan mad’unya sekiranya mereka mencadangkannya. Namun, hal ini perlu dilihat kepada situasinya juga. Pelbagai tempat dengan pelbagai kerenah dan halangan. Ini kerana terdapat juga larangan-larangan dari pihak berkuasa agar tidak menjalankan sebarang aktiviti islam contohnya dibeberapa negara. Maka, dalam situasi begini, para ahli usrah perlu memikirkan hal lain bagi mewujudkan kepelbagaian dan corak pengurusan usrah itu.


WaAllhu a'lam

Monday, January 12, 2009

Ayuh, bersama!

Bismillahi rahmanirahim...
Assalamualaikum wbt...

Hujung minggu yang penuh dan bermakna baru sahaja selesai.

"Kak Nor, kelas Kak Nor dari pukul 9 ke 12 je ke ari nie?"saya bertanya kepada Kak Nor, sepupuku.

"ye, kenapa?"jawabnya

"lecture tue satu lecture je ke 3 jam?" soalku lagi persis kanak-kanak kecil

"ye, kenapa?" ujarnya lagi.

"kak long nak ikut boleh?" pintaku

"eh, duduk je la kat sini, rehat-rehat ke tido ke sambil tunggu majis awak pukul 2 tue, awak kan penat" jawab Kak Nor.

"kak long dah biasa la tak cover tido, dah terbiasa kt aussie cm tue, tak pe ptg dan malam nnti insyaAllah boleh stay energetic" saya menyakinkannya.

"dah kalo cmtue, cepat bersiap" wah, Kak Nor sudah memberi kebenaran untuk mengikutinya ke kelas.

"pegi naik ape?" saya kembali menyoal.

"motor" ujarnya sepatah.

"haaa, moottoorr" saya terkejut.

"nape? awak takut ke?" dia tersenyum.

"dah lama kak long tak naik motor, tapi kan nk buat cmne tak nak bg kain terselak?" setelah bertahun tidak menaiki motor perasaan gerun mula menyelubungi.

"awak buat la macamana pun biar kain awak tak terselak" selamba dia menjawab.

saya segera testing pinjung kain baju kurung saya, rasa cm dah cukup luas, insyaAllah lepas bawah buku lali apabila berada di atas motor nanti. huh, terasa berdebar.

akhirnya, saya membonceng motor yang dipandu oleh kak nor.

"yes, kain still sgt luas dan tak terselak" saya mula seronok memandangkan soal ini selalu menjadi kebimbangan saya apabila menaiki motor.

Lalu, Kak Nor memecut motornya laju meredah kesibukan traffic di Kuala Lumpur menuju Universiti Malaya.

Seperti yang dijanjikan, Kak Nor membawa sy masuk ke dalam lecure hallnya. Saya berada di sebelah Kak Nor di dalam kelas yang dihadiri oleh para pelajar Universiti Malaya itu. Di tengah-tengah lecture beberapa poster kecil, tentang Palestine dan demonstrasi yang akan diadakan selepas solat Jumaat sebentar lagi beredar di kalangan pelajar. Bisik-bisik kedengaran di kalangan pelajar perempuan untuk menghadiri demonstrasi itu. Saya terasa semangat dan kesungguhan mereka. Ketika lecture break selama 15 minit saya juga melihat beberapa poster ditampal di notice board tentang Perhimpunan Membantah Serangan Israel di Stadium Melawati, Shah Alam esoknya (Sabtu, 10 hb Januari). Ia adalah sesuatu yang amat menarik apabila terdapat gambar-gambar wakil rakyat PAS dan UMNO bersama pemimpin ISMA, ABIM dan lain-lain dalam poster tersebut, mengisyaratkan kepada kita PAS dan UMNO bersatu buat julung-julung kalinya menghadiri satu rapat umum bersama demi agenda Palestine yang satu. Syabas~!.

(poster program)

(Stadium Melawati-hasil program)

Nampaknya golongan mahasiswa ini prihatin, saya rasakan mereka memang prihatin apabila melihat poster tersebar luas di sana sini dan ramai turun ke demonstrasi selepas solat jumaat tersebut. Walaupun sy berhajat untuk melihat-lihat suasana demonstrasi di ibu negara pada Jumaat itu yg khabarnya mendapat kelulusan Kementerian Pengajian Tinggi, sy tidak berkesempatan untuk melakukannya kerana terpaksa bergegas ke Equatorial Hotel untuk ANU pre departure Briefing.

Saya hanya melihat dari jauh suasana mereka, ribuan org turun berarak selepas solat Jumaat. Kemudian, saya mengambil Monorail untuk ke Jalan Sultan Ismail (berhenti di stesen Raja Chulan). Sebaik sahaja berhenti di Stesten Raja Chulan, saya berjalan kira-kira 200 meter sebelum memasuki pintu utama Equatoril Hotel. Majlis dijadualkan bermula jam 4.30 petang namun saya diminta untuk hadir lebih awal bagi menolong persiapan majlis.

Nampaknya, ANU seperti biasa akan menerima ramai junior terutama yang berbangsa cina dan mengambil jurusan yang berkaitan dengan perakaunan dan kewangan. Terdapat seorang junior Melayu perempuan yang hadir bersama ibunya, Jehan namanya kalau tak silap saya. Dia adalah satu-satunya junior perempuan Melayu yang hadir. Majlis agak santai dan saya berpeluang berkenalan dengan ramai orang, samada pelajar ANU sendiri yg sebelum ini saya kurang kenal, bakal pelajar ANU yang akan fly Februari ini dan juga ibu bapa mereka. Majlis Pre Departure Briefing itu tamat selepas Dinner bersama wakil ANU, current students, future students and their families. Tahniah kepada semua team ad hoc yang telah menjayakan majlis ini dengan jayanya.
"it's not unusual for malaysian students to do well"
Satu lontaran pujian dari Ann Bell, wakil dari ANU International Education Office (IEO) sewaktu berbicara dengan seorang lagi rakannya dari IEO boleh menyebabkan sesiapa shj yang mendengarnya menjadi 'kembang'. Saya meninggalkan hotel tersebut pada jam 9.30 malam, dijemput oleh Aishah Aminuddin dan ayahnya. Kiranya hampir setahun juga saya tidak menemui Aishah dan keluarganya. Malam itu saya bermalam di rumah Aishah, disambut hangat oleh ibunya di rumah dan juga ahli keluarganya yang lain. Persahabatan saya dengannya di INTEC menyebabkan saya juga mengenali ahli keluarganya yang lain. Mengunjungi Aishah dan keluarganya juga termasuk dalam list program percutian summer saya yang lepas dan juga kali ini.

Namun, kepadatan jadual saya menyebabkan pd pukul 9 pagi keesokannya saya sudah berada di Bukit Cerakah untuk kem pre departure Australia dan New Zealand. Saya dijemput dgn kereta oleh Kak Ili lalu terus ke Shah Alam. Kem selama 3 hari 2 malam ini diadakan sebagai kem tahunan yang sememangnya akan diadakan untuk para pelajar yang akan terbang ke Australia atau pun New Zealand. Tayangan video tahun ini lebih banyak dan bagus berbanding tahun-tahun lepas. Selain daripada itu, buat pertama kalinya ada kerusi digunakan ditempat yang biasa digunakan sebagai tempat ceramah sekaligus merangkap tempat solat berjemaah bagi peserta. Janggal pula nampaknya kerana saya sudah biasa duduk bersimpuh atau bersila sewaktu mendengar ceramah di Bukit Cerakah. Sedar tak sedar sudah 4 tahun nampaknya saya menghadiri kem ini, dulu sbg junior sekarang sebagai senior, mungkin nanti sebagai alumni^-^.

Dikesempatan ini saya ingin merakamkan, jazakallahu khairan kathira kepada ayah, ibu dan seluruh kelurga besar Aishah atas segala budi dan kebaikan. Semoga Allah akan mentakdirkan pertemuan lagi buat kita.

Terdapat seorang lagi sahabat istimewa yang sy mesti kunjungi sebaik shj kembali dari Bukit Cerakah. Saya tidak mahu mengorbankan atau 'menjauhkan' persahabatan dek kerana kesibukan. Saya mesti mengunjunjunginya, kerana dia sahabat, kerana rindu, dan juga saya tahu saya mesti gembira jika dapat bersama dengannya walau bagaimana penat pun saya. Memang begitu sejak dari dulu.

Kak Ili menghantar saya ke stesen LRT Wangsa Maju petang itu, lalu saya mengabil LRT ke Gombak untuk satu 'kebersamaan yang sekejap' di Taman Ilmu IIUM. Di UIA juga saya menemui satu poster yang mengagumkan, "Majlis Solat Hajat Perdana untuk Palestine" pada 1 Jan 2009. Poster yang sgt besar itu ditambal di notice board UIA.

"Cepatnya mereka bertindak, bagusnya at that time baru 3 hari palestine di serang tp mereka dah come out dgn satu poster besar yg menarik disebar luas di kampus " saya kagum. Kagum kerana ada pelajar yg begitu prihatin untuk terus bertindak dgn idea yg bagus dalam tempoh masa yg singkat. Sama seperti Presiden MERCY Malaysia, terus terbang ke Lebanon dgn membawa bantuan setakat apa yg ada sebaik shj Palestine 3 hari diserang tanpa perlu terlalu berprotokol. Kadang kala procedure seperti kne bagi notis meeting dulu, dpt kelulusan utk meeting, hasil perbincangan meeting mesti diluluskan terlebih dahulu sebelum sebarang tindakan diambil, adalah tidak perlu dan menyebabkan kita lembab di saat-saat genting. PBB, UN, OIC, Sidang Tergempar Parlimen Malaysia untuk Palestine mengambil masa paling cepat hampir 2 minggu sebelum mesyuarat pertama diadakan. Itu baru mensyuarat, sampai sekarang tak ada sebarang usaha konkrit dan berkesan lagi dilakukan.

Walau apapun, daripada tidak berbuat apa-apa, kali ini masyarakat dunia nampak lebih bersungguh-sungguh berdemonstrasi dan mendesak perang dihentikan. CNN sebentar tadi juga melaporkan 80 000 org turun berdemonstasi di Belgium hari ini. Isu boikot pun jika dilihat kepada laporan media di seluruh dunia bukan lagi menjadi isu ummat Islam yang 'ikut' usrah sahaja, malah turut menjadi agenda global masyarakt bukan Islam.

Secara jelasnya, tindakan mendesak Israel menghentikan serangan dan memberi derma kepada mangsa bukan jalan yang menyelesaikan masalah akar umbi dan menyelesaikan perang, namun hanya itu kita, anak singa yang sudah menjadi anak kijang mampu lakukan. Beranikah Israel membuat kita begitu andai kita masih anak singa? Bapak Singa ke...

Teringat satu kata-kata dari ceramah seorang ustaz,

"individu kne lawan dgn individu"
"sistem kne lawan dgn sistem"
"senjata kne lawan dgn senjata"

jadi?

lakukanlah apa yg mampu kita (saya) lakukan, apa-apa sahaja sebagai individu. Namun kekuatan sistem, negara dan pertahanan ummat Islam perlu dibina agar kita tidak mudah diperkotak-katikkan. Ayuh, sertai mereka di seluruh dunia untuk membela nasib our promised land.
"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri"
(13:11)


Dr Mahathir pun sokong boikot

Thursday, January 8, 2009

Apa yang boleh aku lakukan?

Terpaku pada laporan di kaca televisyen saban pagi dan malam. What I can do? I ....I...I....I....I..

saya yang kecil, saya yg tiada kuasa, saya yang kurang kemampuan...

I....I....I....saya...saya...saya sebagai saya...

saya mesti lakukan sesuatu!! mesti!! bukan sekadar berkata "kesian" lantas menyebarkan berita yang didengar kepada rakan-rakan dan keluarga....bukan sekadar itu peranan ku..

mesti lebih besar, lebih besar dari yang kecil~!

fikirkan lah setiap dari kita...act, act now!

"Jadilah seperti burung yang ulang alik membawa air dalam paruhnya semasa Nabi Ibrahim a.s dibakar.. Sungguh tak logik untuk memadam api yang besar. Apabila ditanya mengapa dia berbuat demikian, dia berkata;
Aku takut kalau Allah tanya apakah yang aku telah buat untuk selamatkan baginda. Sekurang-kurangnya aku buat apa yang aku mampu.."

derma, demonstrasi, tulis/sign surat bantahan, boikot.................oh my Lord! How can I stop this massacre......



Wednesday, January 7, 2009

Ya Allah, Selamatkanlah Palestine


The following are the upcoming events of how you can support the people Gaza - PLEASE PASS THIS EMAIL WIDELY

SPEAKOUT AGAINST THE MASSACRE IN GAZA

12:30PM, THURSDAY 8th JANUARY

GAREMA PLACE, CIVIC

+++++++++++++++++++++++++++++++++++


Urgent call by AUSTRALIANS FOR JUSTICE AND PEACE IN PALESTINE
Please join the protest against the Israeli massacre in Gaza

STOP THE ATTACKS ON GAZA!
- RALLY -
1PM, SATURDAY 10TH JANUARY

ISRAELI EMBASSY
( 6 Turrana St Yarralumla)

then marching to the Lodge


LIGHTING OF 4000 CANDLES DEPICTING 'SAVE GAZA NOW' - LIGHT A CANDLE OF HOPE ART DISPLAY
6:00PM – 8:40PM, SATURDAY 10 JANUARY 2009
Federation Mall, Parliament House Lawns

Mr Jorge Pujol the world renown Australian candle artist has been engaged to design the candle art message “Save Gaza Now”

Volunteers are needed at 10am on Saturday 10 January to set up 4,000 candles.
If you have time to help please sms Diana on 0410 644 595

The people of Gaza needs us now!


VOTE IN THE POLL 
  
There is a poll in the Australian today about whether
Israel 's massacre is justified. Please tell them it is not. Link to poll below.
 
http://www.theaustralian.news.com.au/story/0,25197,22073824-5013404,00.html 
 
www.theaustralian.news.com.au    

Saturday, January 3, 2009

Hijrah Dirai Masihi Dinanti


Assalamualaikum wbt

Pada 1 Januari 2009 bersamaan 4 Muharram 1430, saya berpeluang untuk menghabiskan masa seharian di Kota Bharu. Walaupun pada asalnya, niat ke Kota Bharu hanya untuk jalan-jalan, namum saya berpeluang untuk mengetahui dan melihat sendiri sambutan Tahun Baru di Kelantan. Sambutan yang sungguh unik sekali, jauh dari pengaruh sambutan di tempat-tempat lain di seluruh negara.

Secara jujurnya, saya sendiri terkejut apabila mengetahui pada malam 31 Disember, di saat ummat Islam di Palestine sudah 3 hari dibom dan angka korban sudah mencecah 300 org, Bekas Menteri Besar Terengganu yang juga orang Jerteh bersama orang-orangnya telah mengambil inisiatif yang julung-julung kali dilakukan di pekan kecil ini. Beliau yang tidak lagi menjawat jawatan penting dalam pentadbiran Barisan Nasional sekarang , masih lagi prihatin dan mengambil berat dengan kehendak anak muda yg mahukan hiburan pada malam tahun baru. Mungkin benar anak muda pekan kecil ini mahukan hiburan tahun baru, atau sebenarnya beliau cuba untuk memodenkan pekan ini agar turut sama menyertai arus hanyut sambutan tahun baru. Beliau dan orang-orangnya dilaporkan hadir dalam konsert yang diadakan di kawasan Econjaya meraikan detik tengah malam tahu baru dengan artis-artis yang dibawakan dari Kuala Lumpur. Konsert yang gamat itu juga boleh didengari dari Masjid Hadhari yang dibina sewaktu pemerintahan beliau. Kisah ini adalah satu cebis dari kisah yang biasa di Malaysia. Pemimpin-pemimpin akan merestui jika tidak menganjurkan dan menghadiri Konsert sambutan tahun baru.

Biasanya, kisah itu akan berpanjangan dengan laporan panas dari media arus perdana esoknya. Seperti biasa, tajuk-tajuk berita seperti 'tangkapan khalwat', 'serbuan pesta pil khayal', 'mat rempit menggila di ambang tahun baru', 'pesta arak', 'pelakon wanita drama bersiri dan pembaca berita astro di tangkap dalam pesta seks' menghiasi laporan beberapa muka akhbar pada 1 dan 2 januari 2009.

Apa yang dapat kita simpulkan dari kisah-kisah tahun baru di Malaysia yang kita baca saban tahun? Sudah terlalu hancurkan anak muda bangsa kita? Mengapakah mereka hancur? Bagaimanakah mereka hancur?

Ironinya, bangsa ini tidak hancur dan rosak moralnya dalam satu malam, prosesnya yang lama diperlukan sebelum seseorang itu berani terlibat dalam perkara perkara tidak bermaruah di atas. Tetapi budaya sambutan tahun baru dengan cara yang menggalakkan lagi maksiat menjadi stimulus kepada aktiviti-aktiviti yang lebih rancak sebaik sahaja bunga api detik 12 malam berakhir.

Tahniah dan Syabas diucapkan kepada kerajaan kelantan yang berjaya menganjurkan satu majlis sambutan tahun baru di Stadium Sultan Muhammad ke-IV yang dihadiri oleh puluhan ribu hadirin. Majlis yang dimulakan sejak 5.30 petang sehingga detik 12 malam juga tidak kurang hebat dan meriahnya namun dengan budaya dan akhlak yang berbeza. Majlis ini menampilkan artis nasyid Rabbani, Akhil Haiyy, Sabri Yunus, Hafiz Hamidun (bekas anggota UMIC) dan seorang pengacara Tv9, Farah Adeeba.

Wakil-wakil kaum iaitu Cina, India dan Siam turut diberi peluang berucap. Kemudian, Tuan Guru Nik Abdul Aziz membaca doa selamat.Penonton juga dipersembahkan hiburan yang dikendalikan Akhil Hayy dan Farah Dibba. Selain itu dikir barat dipersembahkan oleh kumpulan Sri Budi dan Zul Wisma dan Rabbani menyampaikan lagu nasyidnya.

Program dimeriahkan lagi dengan perarakan 19 ekor kuda yang membawa piala Emas Raja-Raja diiringi 19 kereta klasik, 19 motosikal klasik dan 19 motosikal berkuasa tinggi. Angka 19 itu sebenarnya mewakili 19 tahun pemerintahan kerajaan PAS kelantan.

Deklemasi sajak oleh Hadi Muhammad dan adik Hafifi turut menyentuh perasaan. Bacaan ikrar oleh sekumpulan remaja dan selawat mega bergema menjelang detik 12 malam. Dan tepat jam 12 malam azan dilaungkan oleh Akhil Hayy yang kini mengendalikan rancangan mingguan "Cafe Akhil Hayy" di Astro. Majlis di akhiri dengan pertunjukan bunga api.

Sambutan ini sememangnya satu langkah yang tepat untuk menyediakan alternatif yang tepat kepada ummat yang tenat sekarang.Saya tidak fikir orang yang menghadiri sambutan "hijrah dirai masihi dinanti' yang bermula sejak 5.30 ptg dengan mengasingkan tempat duduk lelaki perempuan dan menganjurkan solat jemaah maghrib dan isyak akan meneruskan malam tahun baru dengan aktiviti-aktiviti tidak bermoral.


Nik Aziz berkata, konsert yang diadakan bertujuan memberi pendedahan baru dan hiburan kepada golongan remaja supaya dapat menghindarkan diri daripada gejala-gejala yang tidak sihat ketika menyambut acara tahunan itu.

''Melalui konsert malam ini, kita bukan sahaja berhibur dengan cara yang sebaik-baiknya tetapi turut menyuntik motivasi dalam jiwa muda-mudi melalui mesej yang disampaikan oleh barisan artis yang kita undang," katanya.

Menghampiri jam 12 tengah malam, 19 ekor kuda membawa masuk Piala Emas Raja-Raja yang dimenangi oleh Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) baru-baru ini, di samping pertunjukkan kereta klasik, motosikal Cup 50 yang diubah suai sambil diiringi gendang dan rebana ubi.

Pertunjukan bunga api selepas countdown menandakan masuknya tahun baru juga dipersembahkan. (sumber:Utusan Malaysia 2 Januari 2009).

Syabas dan Tahniah sekali lagi atas penganjuran upacara sambutan ini yang tidak melupakan bahawa kita juga baru menyambut tahun baru Islam dan sedara seagama kita sedang rancak dibedil dan dibunuh di sana.


Ketika saya melangkah ke KB mall, jam sudah menunjukkan hampir pukul 1 tengahari. Sebaik sahaja sampai ke bahagian tengah tingkat bawah KB mall, tiba-tiba saya melihat kain rentang di atas. Timbul niat di hati untuk stau di sini sampai habis program yang diiklankan di atas. Saya mahu melihat kelainan di negeri ini yg tiada di tempat lain! Segera saya makan tengahari dan solat zuhur di surau yang terletak di tingkat paling ats bagunan tersebut (level tempat letak kereta). Sebelum jam 2.30 ptg saya sudah berada di depan pentas mencari tempat duduk paling depan bersama ibu saudara saya. Pengalaman-pengalaman lepas di negeri Kelantan memberitahu saya bahawa program-program anjuran kerajaan negeri akan sentiasa penuh sesak dengan hadirin tanpa perlu disediakan imbuhan.


Majlis yang turut dihadiri oleh isteri Menteri Besar Kelantan ini banyak menekankan tentang hubungan persaudaraan sesama ahli keluarga, sesama muslim sebangsa dan perpaduan dengan bangsa lain. Majlis amat meriah dengan reaksi hangat dari penonton kepada soalan-soalan dari pentas tentang kelantan dan penduduknya. Setiap penonton yang memberikan jawapan yang betul diberikan hadiah. Hafiz Hamidun turut sama berada di pentas menyanyikan lagu-lagu dari albumnya bersama UNIC dan juga album solonya.

Majlis yang bermakna ini berakhir sebelum masuk waktu asar

"Baguslah kelantan wat majlis sambutan tahun baru sebagai alternatif, xde bnda-benda mengarut" ujar saya kepada keluarga sewaktu berada di rumah.

"siapa nak bagi stadium, siapa nak bagi supermarket kalo kita tidak ada kuasa pemerintahan? nak dapat tempat pun susah" jawap satu suara.

Benar, urusan permit di Malaysia bukan senang pada realitinya.




(Datin Seri Tuan Sabariah Tuan Ishak)



(remaja yang turut mendengar dari atas)