Monday, December 8, 2008

I am back in Malaysia

Bismillahi rahmanirahim..
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Alhamdulillah saya telah selamat sampai ke bumi bertuah ini seminggu yg lepas. Pertama tama sekali, saya sangat ingin meminta maaf banyak-banyak kepada rakan-rakan terdekat dan rapat kerana tidak memaklumkan kepulangan ini. Saya tahu dah ada yg terasa hati, harapnya tidak lama berjauh hati dgn saya. Banyak sebabnya yang menyebabkan Ainun sendiri pun tidak mengetahui tarikh kepulangan saya ke Malaysia. Sebelum ini sy hanya menjawab "tidak pasti" atau "mungkin tidak balik" setiap kali ditanya samada sy akan balik bercuti di Malaysia atau tidak kerana pada awalnya memang saya bercadang untuk tidak balik Malaysia summer ini. Dan malam ini melalui status YM saya, baru sy declare sy kt Malaysia, tidak sampai hati juga apabila Najibah terkejut dan tak dapat mengelak daripada dimarahi C-kin. Percayalah, bukan suka-suka tak nak bagitahu...Minta maaf sangat-sangat...

Melaka
catatan hari pertama di Melaka

Saya terus ke Melaka sebaik sahaja sampai di Kuala Lumpur dari Melbourne. Saya singgah di Melbourne sekejap utk beberapa urusan dan pertemuan. Paling mengujakan apabila dapat menemui Mas'ulah yang sudah beberapa bulan tidak ditemui.

Sebaik sahaja tiba di Melaka tanpa sempat tidur atau berehat, bersama dgn sakit kaki dan backpain yg agak teruk saya menyertai adik-adik saya meronda mall dan supermarket. Hari sebelumnya mereka sudah mengikuti atuk saya meronda semua masjid di Melaka dan melawat tempat-tempat bersejarah. Mereka juga telah menaiki makhluk tinggi yg bernama Taming Sari di mana mereka boleh melihat keseluruhan bandar Melaka apabila si Taming Sari itu berada di atas. "Kak Long, naiklah", kata Aqilah sambil tergelak-gelak. Saya penakut, sangat penakut, malah apabila menaiki Eye On Malaysia pada percutian summer yg lepas, setiap kali sampai bhgn atas Nukman akan menggoyangkan dan menghentak kakinya ke lantainya dengan kuat, lalu kabin kecil itu akan bergoyang denga kuat, sengaja suruh saya makin takut dan seronok dengar saya membebel. Tambahan pula saya terpaksa menenangkan si bongsu Anas yg sudah membaca semua ayat Qur'an yg dihafalnya dek ketakutan.

(Aqilah dan Zakuan yg tidak penat-penat berjalan)

Saya seronok melihat gelagat mereka meronda mall dan mereka dan 'bercakap bahasa mereka', well, first day saya dah boleh fully 'masuk' dalam bahasa mereka. Bahasa yg saya tidak akan gunakan dengan sesiapa yg lain kecuali mereka...actually, I have to learn fast sbb bhs mereka selalu bertukar mengikut trend semasa.. Selepas seharian cuba mengikuti rentak stamina mereka, saya menyerah kalah. Tidak mampu untuk terus berjalan kerana kaki memang sudah sakit kerana aktiviti-aktiviti pada hari-hari terakhir di Aussie, dan backpain from more than 8 hours flight plus 2 hours perjalanan ke Melaka. Walau apapun sebelum menyerah kalah, pada hari itu iaitu hari pertama di Malaysia saya sudah dapat makan hampir semua makanan kegemaran saya especially lunch dgn ikan keli di Dataran Pahlawan. Saya sangat suka ikan keli. Saya boleh makan ikan keli setiap hari tanpa jemu~

Sebelah petangnya barulah berkesempatan menemui mak dan ayah apabila mereka break utk Maghrib dan dinner. Ayah mengajak Anas dan Zakuan ke kolam renang dan mengawasi mereka di sana. Melihat tiga buah kolam renang dewasa dan beberapa buah kolam renang kanak-kanak sudah cukup utk membuatkan saya mahu terjun sama! Malang sekali terdapat ramai ayah-ayah org di sini. Ayah kata kalo tengah malam tak de orang, boleh turun, tapi malam sejuk, bukan seronok lagi kalo terketar-ketar. Kalaulah ayah-ayah org ini tidak ada...

(yang mahu terjun sama)

Menjelang Maghrib, mak mempelawa saya tidur di biliknya. Hanya berdua kerena adik-adik dan atuk tidur di bilik lain dan ayah pun di bilik lain. Mungkin kerana ayah datang seminggu lebih awal dari kami dan check in sebagai ketua pemeriksa maka beliau tidak sebilik dengan kami. Dinner malam itu juga pun berdua, dengan saya yg sebenarnya tidak mahu makan ttp apabila melihat mak beria membayar utk dinner saya dengan harga yg boleh 10 org makan kalo kat luar, sedangkan di sini harga itu utk saya seorang, maka terpaksalah saya makan juga walaupun tiada mood utk makan kerana sangat kepenatan. Nasib baik ada sangat banyak pilihan seafood, that's heal^~^ walaupun mengambil masa sgt lama utk dihabiskan. Terima Kasih mak kerana menemani saya makan yg sgt lama itu. Adik-adikku dan atuk telah pun selamat keluar sambung meronda Melaka lagi...

(like mother like daughter)

Raya Korban

"abang, kita tak sembahyang kat masjid hadhari lagi, jomlah pergi esok" ujar ibuku sebentar tadi. Saya yg kebetulan lalu terdengar perbualan tersebut terus menyampuk, "pastuh sape nk baca khutbah solat raya esok?" ye lah, sejak saya kecil-kecil lagi yg saya tahu setiap kali saya solat kt masjid ayah saya lah imamnya dan semua solat hari raya aidilfitri atau raya korban (kecuali sewaktu di Canberra) maka ayah saya jugalah imam dan tukang baca khutbahnya.

"dah kne pecat" jawab ayah selamba. Saya terus tergelak kerana sudah dapat mengagak kenapa. Biasalah masjid-masjid dan surau di Terengganu kan selalu panas sejak dari dulu. Di sini ada masjid UMNO, ada surau UMNO, ada masjid PAS dan surau PAS. Namun, hakikatnya ayahku tidak pernah secara directnya terkena tempias dalam kes-kes perlantikan imam dan pemecatan imam yg selalu berlaku di Terengganu dengan penuh kontrovensi. Dia selama ini telah menjadi imam rasmi dan jurunikah rasmi kerajaan terengganu pada zaman pemerintahan PAS dan UMNO, entah kenapa kali ini angin yg lain bertiup. Seperti kes yg kita selalu dengar dan baca, terdapat imam yang dilantik dari golongan yang bukan kaki surau, dia hanyalah imam pada tauliahan penguasa. Tetapi andainya golongan yg tidak datang ke surau ini tidak menghalang orang lain yang rajin ke surau utk mengimarahkannya tak de masalah, yg jadi masalah apabila mereka adalah bukanlah golongan kaki surau dan menghalang org lain yg tak de tauliah utk azan, menjadi imam dan mengimarahkan masjid. Itulah terjadinya peristiwa tiada azan isyak dan sebagainya selepas perlantikan imam baru. Pelik zaman sekarang, nak jadi imam dan baca khutbah perlu ada surat penguasa.

"masih jurunikah ke skg?" sy sambung bertanya.

"aah, belum kene pecat" dijawab selamba.

Saya melihat trend pentauliahan imam, penyampai tazkirah perlu mendapat kelulusan Jabatan Agama adalah satu masalah. Walaupun ada baiknya tetapi saya melihat masalahnya adalah lebih banyak, terutama apabila berlaku kes imam yg dilantik adalah bukan kaki surau lalu meninggalkan para jemaah terkontang-kanting. Sebenarnya keadaan ini tidak akan berlaku jika tiada campur tangan politik.

Walau apapun jika melihat dari konteks yang lebih luas, para daie, org yang sanggup bersusah dan bekorban utk dakwah akan sentiasa mempunyai medan untuk beramal. Medan amal dakwah hakikatnya amat luas dan sentiasa terbuka utk sesiapa yang benar-benar bekerja kerana Allah bukan mengharapkan kedudukan, gaji dan sebagainya.

Salam AidilAdha dari Empangan Jajar.

Sunday, December 7, 2008

Teka Siapa?

"Kak Long, teka nie gambar sape?" tanya Nukman sambil menunjukkan imej di atas kepada saya. Malam pertama di rumah terus mendapat soalan yang saya jawab dgn penuh yakin, tapi salah!

"Sape punya kerja nie?" saya segera bertanya setelah mengetahui siapakah gerangan di dalam gambar ini.

"haha, Zakuan jumpa kt internet"